Noul plen al Consiliului Local în prima ședință ordinară! Aleșii vor aproba mai multe planuri urbanistice pentru construcții imobiliare – LIVE VIDEO, UPDATE
Astăzi, 19 decembrie 2024, de la ora 10.00, aleșii locali se reunesc la Palatul Roznovanu din Iași. Consilierii locali vor supune la vot aproximativ 60 de proiecte de hotărâre, în prima ședință ordinară cu noul plen și ultima din acest an.
UPDATE 5: Proiectul 1 de hotărâre privind „acordarea titlului de Cetăţean de Onoare al Municipiului laşi doamnei loana Babiuc” a fost aprobat.
Proiectul 2 de hotărâre privind „acordarea titlului de Cetăţean de Onoare al Municipiului laşi domnului Călin Scripcaru” a fost aprobat.
Proiectul 3 de hotărâre privind „aprobarea execuţiei bugetului general al Municipiului laşi la data de 30.09.2024” a fost aprobat. Au fost înregistrate 3 voturi împotrivă din partea partidului CURAJ și 6 abțineri de la USR.
Proiectul 4 de hotărâre privind „aprobarea execuţiei preliminate a bugetului general al Municipiului laşi la data de 31.12.2024” a fost aprobat.
Proiectul 5 de hotărâre privind „adoptarea impozitelor şi taxelor locale şi a altor sume care se fac venit al bugetului local pentru anul 2025” a fost aprobat. Consilierii locali CURAJ au votat împotrivă.
Proiectul 6 de hotărâre privind „aprobarea Actului adiţional nr. 2 la Contractul de Asociere între UAT Municipiul laşi şi SC Termo Service SĂ având unic acţionar autoritatea locală pentru asigurarea managementului serviciului public de alimentare cu energie termică productie, transport, distribuţie şi furnizare în municipiul laşi pe o durată tranzitorie, până la încheierea unui contract de delegare a gestiunii Serviciului Public cu un nou operator” a fost aprobat.
Proiectul 7 de hotărâre privind „modificarea tarifelor de călătorie valabile pe mijloacele de transport ale Societăţii Compania de Transport Public SA laşi” a fost aprobat.
Proiectul 8 de hotărâre privind „aprobarea documentaţiei de atribuire pentru delegarea gestiunii activităţii de eliminare prin depozitare a deşeurilor reziduale, a deşeurilor stradale, a deşeurilor de pământ şi pietre provenite de pe căile publice, a reziduurilor rezultate de la instalaţiile de tratare a deşeurilor municipale, precum şi a deşeurilor care nu pot fi valorificate provenite din activităţi de reamenajare şi reabilitare interioară şi/sau exterioară a locuinţelor la Depozitul de deşeuri nepericuloase Tuțora” a fost aprobat.
Proiectul 10 de hotărâre privind „aprobarea depunerii proiectului „INCLUD: Program Integrat pentru locuinţe şi servicii adresate persoanelor vulnerabile din aşezările informale” în cadrul Programului Incluziune şi Demnitate Socială, PO3: Protejarea dreptului la demnitate socială, Obiective specifice RSO4 şi ESO4.11-Conditii specifice „Sprijin pentru autorităţile publice locale în vederea gestionarii situaţiei aşezărilor inforrmale şi asigurarea de locuinţe sociale pentru persoanele vulnerabile cu accent pe persoanele provenite din aşezările informale”” a fost aprobat.
Proiectul 11 de hotărâre privind „aprobarea proiectului Common Resilient Educaţional Strategies for Z and Alpha Generations precum şi a bugetului şi cofinanţării acestuia” a fost aprobat.
Proiectul 12 de hotărâre privind „aprobarea participării Municipiului laşi la Programul Termoficare şi a eşalonării multianuale a implementării proiectului: Instalarea de noi echipamente de producere energie termică utilă în cogenerare (CHP) în GET I laşi” a fost aprobat.
Proiectul 13 de hotărâre privind „aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Local nr. 516/29.11.2023 şi Hotărârii Consiliului Local nr. 526/21.12.2023 privind implementarea etapei a II-a a proiectului „Proiect integrat de regenerare urbană şi socială în zona Cicoarei-Centrul Multifuncţional Cicoarei” în cadrul Programului lncluziune şi Demnitate Socială 2021-2027” a fost aprobat.
Proiectul 14 de hotărâre privind „aprobarea modificării Hotărârii Consiliului Local nr. 511/29.11.2023, aferenta proiectului „Consolidare şi reabilitare Muzeu de Istorie Naturală Corp A”-cod SMIS 117122” a fost aprobat.
Proiectul 15 de hotărâre privind „aprobarea modificării Hotărârii de Consiliu Local nr. 508/29.11.2023 aferenta proiectului „Construcţie de grădiniţă în zona Bucium”-cod SMIS 126439” a fost aprobat.
Proiectul 16 de hotărâre privind „aprobarea modificării Hotărârii de Consiliu Local nr. 515/29.11.2023 aferenta proiectului „Construcţie de grădiniţă în zona Dacia”-cod SMIS 126438” a fost aprobat.
Proiectul 17 de hotărâre privind „aprobarea continuării implementării în anul 2025 a proiectului „Centrul Internaţional de Artă Contemporană: Reabilitarea, Consolidarea şi Refunctionalizarea Clădirii Fostei Bai Comunale (Saia Turcească)”” a fost aprobat.
Proiectul 18 de hotărâre privind „aprobarea indicatorilor tehnico-economici şi a devizului general pentru obiectivul de investiţii „Consolidare, reabilitare şi extindere sala de festivităţi Liceul Dimitrie Cantemir” din Municipiul laşi” a fost aprobat.
Proiectul 19 de hotărâre privind „aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Grădiniţă cu program prelungit nr. 11 lasi-Structura a Grădiniţei cu Program Prelungit nr. 12 laşi”, inclus la finanţare în Programul Naţional de Investitii „Şcoli sigure şi sănătoase”” a fost aprobat.
Proiectul 20 de hotărâre privind „aprobarea Proiectului Tehnic, a Devizului General şi a principalilor indicatori tehnico-economici ai proiectului „Puţ exterior ascensor la Spitalul Clinic de Recuperare laşi”” a fost aprobat.
Proiectul 21 de hotărâre privind „aprobarea Documentaţiei de Autorizare a Lucrărilor de Interventie, a indicatorilor tehnico-economici şi a devizului general pentru obiectivul „Amenajarea circulaţiei prin înfiinţare trecere la nivel provizorie cu CF Iaşi – Ungheni pe durata execuţiei lucrărilor la pasaj Socola”” a fost aprobat.
Proiectul 22 de hotărâre privind „aprobarea indicatorilor tehnico-economici şi a devizului general pentru obiectivul de investiţii „Construire sală de sport Liceul Tehnologic Economic de Turism, corp A prin extindere imobil existent” din Municipiul Iaşi” a fost aprobat.
Proiectul 23 de hotărâre privind „aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Cantină pentru elevi a Colegiului Tehnic Gheorghe Asachi laşi”, inclus la finanţare în Programul Naţional de Investitii „Școli sigure şi sănătoase”” a fost aprobat.
Proiectul 24 de hotărâre privind „aprobarea documentaţiei tehnice şi a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul „Pod de Piatră Vechi”” a fost aprobat.
Proiectul 25 de hotărâre privind „emiterea acordului pentru includerea în Programul Naţional de Investiții „Școli sigure şi sănătoase” a obiectivului de investiţii „Cantină pentru elevi a Colegiului Tehnic Gheorghe Asachi laşi”, inclus în lista obiectivelor de investiţii aprobată prin Ordinul Ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei nr. 626/2023 privind aprobarea listei obiectivelor de investiţii propuse spre finanţare prin Programul Naţional de Investiții „Școli sigure şi sănătoase”” a fost aprobat.
Proiectul 26 de hotărâre privind „emiterea acordului pentru includerea în Programul Naţional de Investiții ..Școli sigure și sănătoase” a obiectivului de investiţii ,,GRĂDINIŢA CU PROGRAM PRELUNGIT NR. 11 IASI – STRUCTURĂ A GRĂDINIȚEI CU PROGRAM PRELUNGIT NR. 12 IASI”, inclus în Lista obiectivelor de investiţii aprobată prin Ordinul Ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administraţiei nr. 626/2023 privind aprobarea Listei obiectivelor de investiţii propuse spre finanţare prin Programul Naţional de Investiții .. Școli sigure și sănătoase”” a fost aprobat.
Proiectil 27 de hotărâre privind „aprobarea depunerii spre finanţare prin Programul naţional de investiţii în infrastructura unităţilor spitaliceşti, în parteneriat cu Spitalul Clinic de Recuperare laşi şi privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru proiectul „Extindere prin construcţie nouă şi dotare Centru de audiofonologie şi vestibulogie (ambulatoriu clinic ORL şi audiologie la Spitalul Clinic de Recuperare laşi pentru a implementa programe de screening)”” a fost aprobat.
Proiectul 28 de hotărâre privind „încheierea unui protocol între Municipiul laşi şi Asociaţia pentru Dezvoltare, Transparentă şi Participare Publică „Civică”” a fost aprobat.
Proiectul 29 de hotărâre privind „modificarea Anexei 2 la Hotărârea Consiliului Local nr. 2/19.01 .2024 cu modificările şi completările ulterioare (aprobarea reţelei şcolare a unităţilor de învăţământ preuniversitar particular din Municipiul Iaşi pentru anul școlar 2024-2025)” a fost aprobat.
Proiectul 30 de hotărâre privind „schimbarea denumirii Liceului Tehnologic de Mecatronică şi Automatizări în Liceul Tehnologic „Carol I” Iaşi” a fost aprobat.
Proiectul 31 de hotărâre privind „încheierea unui acord de parteneriat între Municipiul laşi şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi” a fost aprobat.
Proiectul 32 de hotărâre privind „achiziţionarea serviciilor juridice constând în consultanta juridică de specialitate, asistență juridică și reprezentare a Poliţiei Locale Iași în fața instanţelor de judecată în toate căile de atac în litigiile în care parte este Poliţia Locală Iași” a fost aprobat.
Proiectul 33 de hotărâre privind „aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare al Muzeului Municipal „Regina Maria” laşi, aprobarea Organigramei şi a Statului de Funcţii” a fost aprobat.
Proiectul 34 de hotărâre privind „transmiterea dreptului de concesiune asupra terenului în suprafaţa de 25 mp situat în laşi, str. Canta nr. 4, bl. 537, sc. B, parter, având CF 142311 cu nr. cadastral 142311, însuşit prin Hotărârea Consiliului Local nr. 225/2020 privind inventarul domeniului privat al Municipiului laşi, Anexa nr. 4.1, în favoarea persoană fizice” a fost aprobat.
Proiectul 35 de hotărâre privind „schimbarea titularului dreptului de folosinţă gratuită a terenului în suprafaţa de 5597 mp, situat în Stradela Grădinari nr. 26, înscris în cartea funciara 178777, aflat în proprietatea publică a Municipiului laşi” a fost aprobat.
Proiectul 36 de hotărâre privind „modificarea suprafeţei pentru schimbarea destinaţiei prin închiriere prevăzută în Anexa nr. 1, poziţia nr. 8 la Hotărârea Consiliului Local al Municipiului laşi nr. 30/2023, de la 402,7 mp la suprafaţă de 135 mp” a fost aprobat.
Proiectul 37 de hotărâre privind „aprobarea modificării Anexelor 1-2 ale Hotărârii Consiliului Local nr. 226/28.06.2024 de completare a Contractului de delegare a serviciului de transport public local nr. 100098/02.10.2018, cu mijloace fixe (bunuri de retur) destinate transportului public de călători” a fost aprobat.
Proiectul 38 de hotărâre privind „modificarea şi completarea elementelor de identificare ale unor bunuri imobile proprietate privată a Statului Român şi aflate în administrarea Consiliului Local al Municipiului laşi, cuprinse în Hotărârea Consiliului Local Iaşi nr. 126/21.07.1997” a fost aprobat.
Proiectul 39 de hotărâre privind „completarea Contractului de folosinţă gratuită nr. 85480/30.06.2023, încheiat între Municipiul laşi şi Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS), cu suprafeţele de teren identificate în Anexa 1” a fost aprobat.
Proiectul 40 de hotărâre privind „aprobarea transmiterii din proprietatea publică a Municipiului laşi în proprietatea publică a Statului Român a imobilului, situat în 8-dul Poitiers nr. 41, înscris în Cartea Funciara nr. 168026” a fost aprobat.
Proiectul 41 de hotărâre privind „aprobarea închirierii prin licitaţie publică a unor bunuri imobile-spatii comerciale/de producţie/prestări servicii, aflate în proprietatea/administrarea Municipiului Iaşi” a fost aprobat.
Proiectul 42 de hotărâre privind „emiterea avizului pentru desfăşurarea activităţilor de prestări servicii funerare de către II Rusu C. Andrei” a fost retras.
Proiectul 43 de hotărâre privind „aprobarea Planului de acţiuni comunitare destinate prevenirii şi combaterii riscului de sărăcie şi excluziune socială beneficiarilor de venit minim de incluziune din Municipiul Iaşi” a fost aprobat.
Proiectul 44 de hotărâre privind „criteriile de acces la locuinţă şi ierarhizare prin punctaj pentru stabilirea ordinii de prioritate în soluţionarea cererilor de locuinţe destinate închirierii tinerilor, construite prin ANL în Municipiul Iaşi” a fost aprobat.
Proiectul 45 de hotărâre privind „aprobarea solicitărilor locative propuse de către Comisia socială constituită în condiţiile Legii 114/1996, consemnate în procesul verbal de şedinţa nr. 135323/22.10.2024” a fost aprobat.
Proiectul 46 de hotărâre privind „constituirea comisiilor specifice activităţii Direcţiei Fond Locativ” a fost aprobat.
Proiectul 47 de hotărâre privind „Planul de acţiuni sau de lucrări de interes local stabilit pentru beneficiarii de venit minim de incluziune pentru anul 2025” a fost aprobat.
Proiectul 48 de hotărâre privind „aprobarea Planului urbanistic zonal Iaşi, şoseaua Ştefan cel Mare nr. 129bis, identificare cadastrală 171460, 171461, elaborat în vederea introducerii terenului în intravilan pentru construire locuinţă individuală, persoană fizică” a fost aprobat.
Marian Jan Chiriță (AUR): „Toate PUZ-urile de pe ordinea de zi au primit de la Comisia de Urbanism aviz favorabil”.
Proiectul 50 de hotărâre privind „aprobarea Planului urbanistic zonal Iaşi, strada Băile Nicolina nr. 20, identificare cadastrală 147822, elaborat pentru construire locuinţă individuală (unifamiliala), persoană fizică” a fost aprobat.
Proiectul 51 de hotărâre privind „aprobarea Planului urbanistic zonal Iaşi, bulevardul Nicolae Iorga nr. 32A, identificare cadastrală 152246, 17 4092, elaborat pentru construire imobil cu funcţiuni de cazare, persoană juridică” a fost aprobat.
Proiectul 52 de hotărâre privind „aprobarea Planului urbanistic zonal Iaşi, strada Leon Baliff nr. 44, identificare cadastrală 134351, elaborat în vederea introducerii terenului în intravilan pentru construire locuinţă individuală, persoană fizică” a fost aprobat.
Proiectul 53 de hotărâre privind „aprobarea Planului urbanistic zonal Iaşi, şoseaua Păcurari nr. 18A, identificare cadastrală 137323, elaborat pentru construire două locuinţe individuale cuplate, persoană fizică” a fost aprobat.
Proiectul 54 de hotărâre privind „aprobarea Planului urbanistic zonal Iaşi, strada Profesor Eduard Caudella nr. 40A, identificare cadastrală 146421, elaborat în vederea introducerii terenului în intravilan pentru construire locuinţa individuală şi anexe aferente, persoană fizică” a fost aprobat.
Proiectul C1 de hotărâre privind „mandatarea Primarului Municipiului laşi de a vota atribuirea directă a Contractului de delegare a gestiunii serviciului de transport public pentru zona metropolitană către SOCIETATEA COMPANIA DE TRANSPORT PUBLIC IAŞI S.A.” a fost aprobat.
Proiectul C2 de hotărâre pentru „aprobarea încheierii Acordului de parteneriat în vederea realizării obiectivului de investiţii „Extinderea Transportului Terestru prin dezvoltarea serviciilor de tren urban şi metropolitan în Zona Metropolitană laşi”” a fost aprobat.
Proiectul C3 de hotărâre privind „aprobarea Bugetului de venituri şi cheltuieli rectificativ pe anul 2024 al Societăţii de Transport Public SA laşi şi a estimărilor pentru anii 2025-2026” a fost aprobat cu 3 voturi împotrivă din partea CURAJ și 6 abțineri din partea USR.
UPDATE 4: Proiectul 49 de hotărâre privind „aprobarea Planului urbanistic zonal Iaşi, Zona Bucium, identificare cadastrală 173055, 17 4075, 17 4350, 17 4351, elaborat în vederea introducerii în intravilan a suprafeţei de 55.959,00 care face parte din imobilul identificat cadastral nr. 174075, suprafeţei de 520,90 mp care face parte din imobilul identificat cadastral cu nr. 17 4350 şi suprafeţei de 12.335, 50 mp care face parte din imobilul identificat cadastral cu nr. 17 4351, pentru construire ansamblu cu funcţiuni mixte, persoană juridică” a fost retras la inițiativa investitorului.
De asemenea, proiectul 9 de hotărâre privind „aprobarea Planului de afaceri, Strategia de tarifare aferenta planului de afaceri, formula de ajustare tarifară, strategia privind redevența, modificarea şi completarea Contractului de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă şi canalizare nr. 48/2009 consolidat 2021 cu modificările şi completările ulterioare, prin Act Adiţional nr. 7” a fost retras.
Proiectul ordinii de zi a fost aprobat. Urmează supunerea la vot a proiectelor.
UPDATE 3: Iulian Hușanu (CURAJ): „Astăzi este 19 decembrie, conform licitației astăzi trebuiau încheiate lucrările la șoseaua Bucium. Astăzi vorbiți despre depășirea termenului. De aici, vă întreb, cum e posibil să depășim termenele alocate în licitație?
Proiectarea a 24 de străzi! Undeva, acum 2 ani și 3 luni s-a lansat licitația s-a semnat contractul, cu termen de 4 luni. Proiectele nu sunt gata. Un proiectant a depășit cele 4 luni a ajuns la 27 de luni și nu s-au predat proiectele ultimelor 5 străzi. Care este stadiul avizului de pe strada Grigore T. Popa?
O licitație de lucrări a fost contestată. Dar ce am observat este că unul dintre motivele respingerii a fost legat de organizarea de șantier. Cum poți să organizezi un șantier pe niște străzi difuzate în tot orașul? Oare nu era logic ca licitația să se facă zonal? Oare nu era logic că și costurile scădeau?”
Primarul Mihai Chirica: „Suntem în preajma sărbătorilor, dar tot îţi vine să te crucești. Celelalte 5 străzi sunt deja proiectate! Foarte multe străzi au rămas atârnate în documente de cadastru.
În ceea ce privește contestația, cerințele sunt clare. Modul de organizare a șantierelor depinde foarte mult de dorințele cetățenilor. Buciumul are cel mai mare proiect de investiții”.
Vasile Pușcașu (AUR): „Se tot bate moneda pe zona Bucium și zona Poitiers, unele dintre cele mai aglomerate zone. Cu părere de rău, toate eforturile care s-au făcut până acum nu au dat rezultate. Era în discuție construcția unei șosele de legătură între Ciurea și municipiul Iaşi, sosea care ar putea prelua o parte din traficul din zonă. Avem date informații privind stadiul lucrărilor. Cu privire la stadionul din Copou, s-au făcut tot felul de anunțuri că se va construi un nou stadion. Întrebarea este dacă mai stăm 10-20 de ani să înceapă lucrările la nou stadion, nu ar fi mai bine să începem modernizarea stadionului din Copou?
Știm că în Iași este o listă majoră de locuri de parcare, au venit tot felul de propuneri, nu s-a făcut nimic. Dacă am folosit malul Bahluiului în zonele unde se poate să se facă zone de parcare, se poate?”
Mihai Chirica: „Nu am la mine statistica, dar am să vă arăt care sunt nivelurile de trafic din municipiul iaşi. Cea mai circulată arteră este Nicolina, adică 1 milion de treceri. Pe locul 2 este Bucium și tot aşa, Păcurari, Arcu, Independenţei. Nu e problema arterelor. ci a traficului care nu poate fi reglată. Numărul de mașini este colosal.
Legătura Ciurea – Poitiers este în proiectare. Este prevăzută cu 2 benzi pe sens.
Referitor la stadion, avem 100 de milioane de lei împrumutați de la bancă pentru noul stadion. Modernizarea Copoului este strâns legată de prezenţa locuințelor. Iaşul nu poate sta la nivelul nostru de mărime într-un singur stadion”.
UPDATE 2: Bogdan Cruceanu (PSD): „Aş dori să vă readuc în atenție o solicitare privind aleea Plopii fără soţ. Care este stadiul lucrărilor de la Cinema Dacia și a depoului Dacia? Care este nivelul de pregătire pentru sezonul de iarnă atât a termoficării cât și partea de deszăpezire?”
Primarul Mihai Chirica: „Aleea Plopii fără soţ, a fost depășită faza de proiectare. La Cinema Dacia se lucrează în condițiile în care pe parcursul lucrărilor s-au modificat normele ISU. La depou s-au depășit fazele de licitație. Au mai rămas în curs 2 companii. Urmează desemnarea câștigătorului.
Sezonul de iarnă a debutat. Am pornit sistemul de încălzire pe 7 octombrie 2024 și nu l-am oprit de atunci. În aceste condiții, sistemul funcționează cu motor termic și cazane. Nu sunt probleme majore. Am avut 2-3 avarii de mică amploare în Tătăraşi și Copou. În rest se lucrează, oamenii sunt prezenți la muncă.
Pentru partea de deszăpezire, comandamentul a fost activat, este sub coordonarea Citadin. Nu avem sincope în aprovizionarea de sare. Inclusiv la Salubris sunt materiale necesare. Sigur, când va fi primul val de zăpadă, cum am pățit anul trecut, se va bloca în mod eviden,t dar de data aceasta închidem, deszăpezim și după ducem copiii la școală”.
Cosette Chichirău (CURAJ): „Am observat că toate documentele sunt semnate olografic. Personalul primăriei are semnătura electronică? De ce funcționăm ca în secolului XIX?”
Mihai Chirica, primarul Iașului: „Există semnătură electronică, doar că unele documente trebuiesc semnate și olografic.
Centura uşoară, noi încercăm să ducem la bun sfârșit această investiție. Finanțarea este propusă deja în anul de guvernare 2025.
Parcul Ciurchi, s-a semnat contractul de lucrări, s-a predat amplasamentul.
Este făcut planul de benzi unice în strada Păcurari.
Zona de agrement Poitiers – organizarea unui parc de agrement pe fostul Fortus. E foarte clar, privatizarea pe bucăți a adus acolo reaşezări. Sunt suprafețe care nu au fost construite și pot deveni zone de vegetație. Iaşul are o lipsă majoră în acest domeniu.
Ieri a venit avizul de la Apele Române privind amenajarea lacului de acumulare Cug”.
UPDATE: Ședința a început!