Radu Oprea, noul ministru al Economiei, despre salariul minim de 500 de euro până la începutul anului 2025: „Ţinta este realizabilă”

de: Pruna Gabriela
23:59, 15 iun. 2023

Ministrul Economiei, Radu Oprea, a afirmat, joi seară, că este realizabilă ţinta din Programul de guvernare ca fiecare salariat să aibă minim 500 de euro salariul minim net, până la începutul anului 2025, transmite News.ro.

„Ţinta este ca fiecare salariat din România să aibă net minim 500 de euro, salariul mediu 1.000 de euro, până la începutul anului 2025”, a afirmat, joi seară, ministrul Economiei, la finalul primei şedinţe a Guverului Ciolacu.

Radu Oprea: „Ţina este realizabilă”

Ministrul a precizat că, de fiecare dată când s-a discutat despre creşterea salariului minim, întrebările au fost dacă IMM-urile pot face faţă, dar timpul a arătat că da şi ”toţi indicatorii economici au crescut”.

„Mediul antreprenorial ştie astăzi foarte bine că reţinerea forţei de muncă calificate în România este una dintre marile provocări pe care le au în faţă şi creşterea salariului minim pe economie este una dintre variante”, a mai declarat ministrul Economiei.

Radu Oprea s-a referit şi la Directiva UE referitoare la creşterea salariului minim.

„Ţina este realizabilă”, a conchis ministrul.

Radu Oprea a anunţat după prima şedinţă a noului Executiv, primele măsuri ce vor fi luate de Guvern pentru a scădea inflaţia, dar şi pentru a echilibra balanţa comercială prin a produce cât mai multe materiale de construcţii în România.

„Astăzi a fost aprobată OUG prin care se reorganizează Ministerul Economiei Antreprenoriatului şi Turismului aşa că în prima şedinţă de Guvern vom putea să venim în primă lectură cu ordonaţele de urgenţă care se vor referi la schemele de stimulare a industriei materialelor de construcţii, cu schema de sprijin pentru industria alimentară, pentru procesare. Sunt câteva principii pe care le-aţi văzut şi în programul de guvernare şi care au fost enunţate. Se referă la patriotismul economic, la dezvoltarea producţiei în România, la întregirea lanţurilor valorice, pentru că una dintre primele cauze care a generat inflaţia a fost tocmai aceasta a precarităţii lanţurilor de aprovizionare şi atunci, dacă ne-am propus să luptăm cu preţurile, mai multă producţie în România, înseamnă competiţie mai mare şi va înseamna preţuri scăzute, deci inflaţia se va diminua”, a declarat Radu Oprea, joi, la finalul şedinţei de Guvern.

Radu Oprea: „Ne mai propunem să aducem cel puţin 20.000 de locuri de muncă noi”

Oprea s-a referit la industria construcţiilor.

„Sunt două domenii importante, ne-am uitat cu foarte mare atenţie în datele statistice şi am văzut că industria construcţiilor a generat creştere stabilă în PIB anul trecut, chiar dacă am văzut spre exemplu scădere pe producţia industrială în ultima perioadă şi atunci ne propunem să redresăm, să echilibrăm balanţa comercială prin a produce cât mai multe materiale de construcţii în România. Vă dau doar câteva cifre, peste 8 miliarde de euro a însemnat importurile pe materiale de construcţii, am importat peste jumătate din ceea ce folosim, până la aproape 70 la sută şi este o industrie care generează peste 420.000 de locuri de muncă şi ne mai propunem să aducem cel puţin 20.000 de locuri de muncă noi”, a precizat Radu Oprea.

Ministrul Economiei mai este de părere că pentru produsele procesate din domeniul agricol ar trebui folosită materie primă din România

”Pentru produsele agricole, cu toţii ne dorim să avem produse agricole mai ieftine şi de ce nu, cele care sunt procesate, să se întâmple acest lucru în România. Ştim exemplele în care importăm materie primă şi importăm produsul deja prelucrat, iar lucrul acesta trebuie să se întâmple aici, în România, pentru a avea o calitate mai bună, locuri de muncă bine plătite în România. Peste 120.000 de locuri de muncă sunt în această industrie, peste 10.000 de companii, dintre care 8.000 sunt microîntreprinderi, până la 9 salariaţi, deci generează locuri de muncă şi va putea să genereze în continuare şi de asemenea, lupta cu inflaţia şi cu scăderea preţurilor devine o certitudine atunci când ai mai multe produse prelucrate în România”, a explicat Oprea.