Noul an vine cu scumpiri în lanț! Ieșenii vor scoate mai mulți bani din buzunare. Iată pentru ce veți plăti mai mult
Se anunță un nou val de scumpiri care se vor reflecta direct în buzunarele cetățenilor. Principalele modificări vizează piața carburanților, piața energiei, dar și valoarea Euro care va depăși pragul de 4,8 lei conform estimărilor. De la carburanți, energie electrică, gaze naturale, rate la bănci, chirii, țigări, băuturi alcoolice și chiar alimente, pentru toate se va plăti mai mult în 2020. Deși Guvernul a anunțat și o reducere substanțială a TVA de la 19 la 16 la sută, măsura a fost deocamdată amânată, doar firmele având de la 1 ianuarie o serie de facilități de reducere a TVA
Scumpirile se țin lanț în noul an. De la 1 ianuarie s-a dat drumul unui nou val de scumpiri care vor continua treptat pe tot parcursul anului. Deși au fost anunțate inclusiv scăderi de prețuri, taxe și accize, modificările sunt făcute în așa fel încât acestea nu vor fi acoperite nici pe departe de valoarea scumpirilor. Principalele modificări vizează piața carburanților, a energiei electrice și a gazelor naturale, dar și majorări la prețul țigărilor, a băuturilor alcoolice și chiar a alimentelor. O parte importantă în aceste majorări de prețuri stă în creșterea valorii euro, care ar putea depăși pragul de 4,8 euro în viitorul apropiat.
Modificări importante la prețul carburanților
Prețul benzinei și al motorinei este cel mai neclar în noul an. La finalul lui 2019, Guvernul a hotărât să elimine supraacciza la carburanți, însă această minune aplicată de la 1 ianuarie nu va dura decât câteva zile. Asta pentru că se majorează accizele la benzină și motorină. Practic, nu se știe exact cât vor plăti șoferii pentru carburanți în condițiile în care, după creșterea accizei, șoferii plătesc la 50 de litri o sumă suplimentară de 4 lei. În schimb, prin eliminarea supraaccizei de 32 bani pe litru, la 50 de litri de carburanți s-ar plăti cu 19 lei mai puțin. În mod normal, prețul carburanților ar trebui să scadă, însă normele europene impun un nivel de taxare care va fi modificat zilele acestea.
La benzinării însă, șoferii care au alimentat după data de 1 ianuarie, au spus în mare parte că au plătit în plus circa 5 lei la un plin de rezervor. Prețul carburanților diferă în funcție de furnizor și de zonă.
Crește euro, se scumpesc ratele, chiriile, dar și alimentele
Unul dintre principalele motive ale scumpirilor preconizate în 2020 stă în creșterea Euro, care, conform estimărilor, va depăși pragul de 4,8 lei. Asta va atrage automat majorări ale ratelor la bănci și a chiriilor. În astfel de condiții, o chirie de 300 euro va costa anul acesta cu aproape 5 euro mai mult. Totodată, cei cu credite în euro vor trebui să scoată din buzunar sume suplimentare.
Tot începând cu 1 ianuarie, prețul unui pachet de țigări a fost majorat cu 40 de bani. De asemenea, acciza la bere crește de la 3,4 lei/hectolitru/1 grad Plato, la 3,53 lei, ceea ce înseamnă o majorare minoră de 13 bani. Prețul alimentelor va fi majorat de asemenea, chiar dacă acest lucru nu a fost încă anunțat oficial, asta deoarece prețul carburanților și a energiei electrice, dar și valoarea euro, sunt majorate în 2020.
Se scumpesc curentul și gazele. E.ON nu va mai cumpăra energie ieftină de la stat
Liberalizarea completă a pieței de energie electrică și a gazelor naturale reprezintă una dintre cele mai importante măsuri care se aplică în 2020.
Inițial, această liberalizare completă va dezavantaja producătorii de energie electrică care aparțin Statului Român, însă, în cele din urmă, totul se va reflecta în facturi mai mari cu circa 5 la sută pentru consumatorul final. Concret, începând cu 1 ianuarie și până la 31 iunie, furnizorii clasici precum E.ON, Enel sau Electrica primesc doar 60 la sută din energia necesară de la stat la preț reglementat de ANRE. Apoi, treptat, furnizorii clasici vor fi nevoiți să achiziționeze energie la prețul pieței pentru populație, iar ANRE nu va mai reglementa aceste valori.
Un calendar de liberalizare este impus și pe piața gazelor naturale. Guvernul și Comisia Europeană impun acest calendar începând cu 1 aprilie 2020, atunci când se anunță scumpiri de circa 10 la sută. Piața de gaze va fi complet liberalizată la 1 aprilie 2021.
Concret, companii precum E.ON sau Enel nu vor mai putea achiziționa energie de la stat la preț redus, ci vor fi nevoite să cumpere de la alte companii private.
Populația nu beneficiază de reduceri TVA, dar firmele da
Având în vedere faptul că Euro va trece pragul de 4,8 lei, carburanții și energia se scumpesc, se preconizează faptul că prețul tuturor produselor se va majora. Guvernul a anunțat o scădere de TVA de la 19 la 16 la sută și extinderea aplicării cotei reduse de TVA de 5 la sută, față de cota redusă de 9 la sută pentru alimente. Această propunere este însă încă în discuție.
De cealaltă parte, începând cu 1 ianuarie, au intrat în vigoare o serie de modificări ale TVA în cazul firmelor. Este vorba despre „TVA-ul tranzacțiilor intracomunitare” prin care se oferă o serie de facilități firmelor din Uniunea Europeană în așa fel încât să fie scutite de plata TVA în materie de tranzacții intracomunitare.