Noua Zeelandă trimite armata la frontieră. Măsura a fost luată după noile cazuri de coronavirus

de: Cristian ZAVASTIN
10:31, 17 iun. 2020

Noua Zeelandă trimite armata la frontieră. Premierul neozeelandez, Jacinda Ardern, a încredinţat astăzi armatei supravegherea frontierelor. Decizia a fost luată după revenirea coronavirusului în arhipelag, din cauza nerespectării măsurilor de carantină, scrie AFP.

„Cred că avem nevoie de rigoarea, încrederea şi disciplina pe care armata le poate oferi”, le-a declarat jurnaliştilor Jacinda Ardern.

Noua Zeelandă trimite armata la frontieră. Două cazuri noi

Noua Zeelandă a raportat marţi, 16 iunie 2020, două cazuri noi de coronavirus, fapt care a pus capăt perioadei de 25 de zile de pauză. Autorităţile sanitare locale au precizat că în această ţară nu a fost confirmată nicio infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 25 de zile.

Cele două persoane testate pozitiv cu noul coronavirus au sosit recent din Marea Britanie, a transmis ministrul neozeelandez al Sănătăţii, potrivit căruia cele două cazuri „sunt asociate”.

Doar rezidenţii neozeelandezi şi familiile lor sunt autorizate să se întoarcă în acest stat-arhipelag, cu câteva mici excepţii, ce vizează persoanele care călătoresc din motive profesionale sau umanitare.

Toţi vizitatorii sunt plasaţi la sosirea lor pe teritoriul neozeelandez într-o carantină de 14 zile.

În acest arhipelag din Pacificul de Sud, care are o populaţie de 5 milioane de locuitori, au fost confirmate 1.154 de cazuri de infectare cu noul coronavirus şi 22 de decese.

Niciun caz de coronavirus timp de 25 de zile

Săptămâna trecută, Noua Zeelandă a raportat că nu mai avea niciun caz activ. Toate restricţiile naţionale au fost ridicate, mai ales măsurile de distanţare socială şi restricţiile ce vizau numărul de persoane autorizate să participe la adunări publice.

Prim-ministrul Jacinda Ardern a explicat că nu şi-a declarat ţara „eliberată de coronavirus”, deoarece ştia „că vor exista cazuri noi în viitor”.

Noua Zeelandă, lăudată pentru măsurile luate

„Bineînţeles, speranţa noastră şi aşteptarea noastră este ca acele cazuri să fie reperate la frontieră. Dacă acele persoane sunt plasate în carantină reprezintă un fapt foarte diferit de situaţia în care ele s-ar fi aflat în cadrul populaţiei”, a declarat ea în faţa jurnaliştilor locali.

Directorul general din Ministerul Sănătăţii, Ashley Bloomfield, a văzut în această etapă un succes de care ţara ar putea fi mândră.

„Faptul că nu mai avem niciun caz activ pentru prima dată din 28 februarie este cu siguranţă o etapă importantă în periplul nostru dar, aşa cum am mai spus, va fi esenţial să menţinem vigilenţa contra Covid-19”, a afirmat acesta într-un comunicat.

Noua Zeelandă a primit laude pentru răspunsul eficient la epidemia de coronavirus, care a implicat în special o izolare strictă de şapte săptămâni, până în luna mai a acestui an.

Australia susține că a învins COVID-19

Australia se poate numără printre țările care au învins pandemia. Darren Cahill susține că „În Australia am fost destul de norocoși”. Antrenorul de 54 de ani a dezvăluit că Australia a gestionat excelent pandemia de coronavirus şi a afirmat că în sudul ţării a mai existat un singur caz de infectare în ultimul timp. Acum, urmează relaxarea măsurilor: deschiderea restaurantelor şi a pub-urilor.

Darren Cahill crede că Australia a avut rezultate excelente în lupta cu coronavirusul pentru că a adoptat rapid măsuri de restricţie.