Noua variantă de Bacalaureat în 2027. Examenul maturităţii ar putea avea doar o singură probă scrisă

de: BZI.ro
09:49, 14 iul. 2022

Noi schimbări în cazul celor mai importante examene din viaţa unui liceean. Examenul mauritatii ar putea avea doar o singură probă scrisă, din mai multe materii. Experţii în Educaţie au criticat extrem de dur noua varianta de Bacalaureat 2027.

Elevii absolvenţi din promoţia 2027 ar putea fi prima generaţie care ar putea susţine pe un alt stil examenul de Bacalaureat.

Noua variantă de Bacalaureat în 2027 a creat critici dure

Elevii care vor începe clasa a IX-a în anul şcolar 2023-2024 vor avea modificări în ceea ce priveşte examenul de maturitate. Bacalaureatul ar urma să aibă o nouă variantă, dacă noile legi vor fi aprobate de Executiv. Specialiştii din domeniu au criticat, însă, extrem de dur această idee.

Astfel, absolvenţii din promoţia 2027 ar fi prima generaţie care ar urma să susţină Bacalaureatul în această formă, cu doar o singură probă scrisă compusă din toate disciplinele de studiu din trunchiul comun – respectiv Limba şi literatura română, Matematică, Ştiinţe, Istoria şi Geografia României şi a Europei şi Ştiinţe socio-umane – sau două, dacă luăm în calcul şi Limba maternă.

La aceasta se adaugă şi două probe orale de evaluare a competenţelor de comunicare în două limbi de circulaţie internaţională şi una de competenţe digitale. Nota minimă de promovare a examenului este 6. Conform proiectului, proba scrisă la alegere, în funcţie de profil şi specializare, va deveni facultativă şi nu va conta la promovarea examenului.

Reamintim faptul că pe 1 iulie 2022 au fost publicate rezultatele finale la examenul de Bacalaureat, iar rata de promovabilitate a fost mai mare ca în anii precedenți.

Cum ar fi noua probă scrisă de tip grila

Miercuri, 13 iulie 2022, prof. univ. dr. Sorin Câmpeanu, ministrul Educaţiei, a transmis la finalul şedinţei de Guvern că este extrem de posibil ca această singură probă scrisă de la Bac să fie compusă integral din întrebări de tip grila, similare cu probele PISA sau TIMSS. Specialiştii sunt foarte sceptici în ceea ce priveşte implementarea modificărilor.

„Accentul vă fi pus pe Limba română şi Matematică, 40% dintre itemi vor fi din aceste două discipline”, a adăugat ministrul. Mai mult decât atât, a mai spus acesta, „noul tip de Bacalaureat se va plia pe noile planuri-cadru care acum sunt în lucru, urmând ca, după definitivarea acestora, să se stabilească disciplinele incluse în trunchiul comun”.

Ce spun experţii în Educaţie: „Cultura generală se învaţă în gimnaziu“

Profesorul Ştefan Vlaston, expert în educaţie, este de părere că acest nou tip de Bacalaureat este neinspirat deoarece cultura generală se învaţa în gimnaziu şi cel mult în primii doi ani de liceu.

„E o prostie! Liceul reprezintă o etapă de preprofesionalizare în viaţa unui tânăr. Adică, aici se creează opţiunile, se alege drumul în viaţă, unii dau la medicină, alţii dau la Politehnică. Din clasele a XI-a şi a XII-a mai ales se cam aleg carierele profesionale. Şi atunci, de ce să înveţe Matematică pentru Bacalaureat acela care dă la Filologie? Cultura generală se învaţă în gimnaziu şi cel mult în primii doi ani de liceu. Integralele şi derivatele nu intră în cultura generală. În clasele a XI-a şi a XII-a se face specializarea, că din acest motiv avem profile: umanist, matematică-informatică, ştiinţe naturii, ştiinţe sociale. Şi nici nu văd cum ai putea să te concentrezi în trei ore pe atâtea subiecte. Sari de la unul la altul sau cum?”, a comentat Ştefan Vlaston, potrivit adevărul.ro.

Expertul Daniela Vișoianu: „Diploma de Bacalaureat poate deveni o hârtie valoroasă“

Conform declaraţiei făcută de expertul în educaţie Daniela Vişoianu, aceasta spune la prima vedere că un astfel de examen de maturitate cu o singură probă scrisă poate părea mai uşor.

„Cel puţin pentru elevii care învaţă în Limba română. Dacă însă modelul de inspiraţie este cel al examenelor de tip SAT sau ACT – teste standardizate care sunt utilizate la admiterea în colegii, mai ales în Statele Unite, nu va fi deloc uşor să obţii un scor bun”, subliniază Vişoianu.

Foarte posibil, adaugă expertă, ca modelul să fie influenţat de Bacalaureatul internaţional: „Diploma de Bacalaureat poate deveni astfel o hârtie valoroasă, cu acoperire reală în competenţe stăpânite de absolvenţi”.

De asemenea, aceste modele de evaluare au în vedere o transformare enormă a modului în care se petrec lucrurile în liceu, atrage atenţia Daniela Vişoianu. Discutam despre profesorii care colaborează, despre conţinuturi corelate între discipline pe momentele de predare-învăţare-evaluare.

„Da, evaluarea poate fi relevantă, valoroasă, dar orice reformă depinde de profesorul din sala de clasă şi susţinerea acestuia pentru schimbări. Am ceva îndoieli că în licee se poate produce o astfel de transformare din toamnă anului 2023 şi mă bazez aici pe experienţa implementării noului curriculum de la gimnaziu – introdus în 2016, cu primele formări pentru profesori începute în anul 2019. În ierarhia „importanţei” în sistem, profesorii din licee sunt pe primul loc – probabil cel mai important vector care va influenţa succesul sau insuccesul unei reforme de asemenea dimensiune”, mai spune Daniela Vişoianu.

Meditaţiile pentru elevi vor fi plătite din banii statului

În altă ordine de idei, un nou proiect de act normativ mai prevede că, în situaţia în care absolvenţii studiilor liceale nu au susţinut sau nu au promovat examenul naţional de Bacalaureat, ei pot fi beneficiarii de cursuri de pregătire, organizate la nivelul liceelor sau facultăţilor acreditate. Fiecare absolvent poate avea parte de o singură finanţare pentru a participa la cursurile de pregătire pentru examenul naţional de Bacalaureat.

Cursurile de pregătire în vederea promovării examenului se vor derula conform unei metodologii aprobate de Ministerul Educaţiei.

Proiectele noilor legi ale educaţiei vor rămâne în dezbatere publică până la 25 august şi nu până la 17 august, cum se anunţase iniţial.

Vă aducem aminte că, în acest moment, un absolvent de liceu trebuie să susţină trei probe scrise, respectiv la Limba şi literatura română, la Matematică sau Istorie şi o probă la alegere, în funcţie de profil şi de specializare. Nota minimă de promovare a disciplinei este 5, iar media minimă a examenului este 6. În plus, elevii de clasa a XII-a au de susţinut acum şi trei probe orale de competenţe – La limbă română şi comunicare, o limbă străină, digitale – sau patru dacă includem şi Limba maternă. Aşadar, noua varianta de Bacalaureat în 2027 va fi mult mai simplista.