Noua tulpină a coronavirusului, nedectabilă la testare în România – SURSE
Furnizorii de servicii medicale și laboratoarele au fost alertate de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente, deoarece noua mutație a virusului SARS-CoV-2, detectată în Marea Britanie și numită B.1.1.7, nu ar fi detectabilă la testare, ducând astfel la rezultate negative ale testului COVID-19.
Vineri după-amiază, 8 ianuarie, FDA a anunțat, prin intermediul unui comunicat de presă, că variantele genetice ale coronavirusului SARS-CoV-2, inclusiv cea descoperită în Marea Britanie, pot afecta acurateţea unor teste Covid-19 şi pot conduce la rezultate fals negative ale acestora, notează CNN.
În urma unei analize la trei teste COVID-19, autorizate în Statele Unite, MesaBiotech Accula, TaqPath Covid-19 Combo Kit și Linea Covid-19 Assay Kit, Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente a menționat că noile variante ale coronavirusului ar putea influența acuratețea rezultatului, cu toate că „impactul nu pare să fie semnificativ”.
Chiar și așa, laboratoarele ar putea lua în considerare o secvențiere genetică suplimentară a specimenelor, dacă anumite tipare apar în rezultatele individuale din aceste teste.
Acest fapt „poate ajuta la identificarea timpurie a noilor variante la pacienți pentru a reduce răspândirea în continuare a infecției”, a punctat FDA în scrisoarea către laboratoare și furnizorii de servicii medicale, subliniind că varianta B.1.1.7 a fost asociată cu un risc crescut de transmitere.
„FDA va continua să monitorizeze variantele genetice ale virusului SARS-CoV-2 pentru a se asigura că testele autorizate continuă să ofere rezultate exacte pentru pacienți”, a declarat comisarul FDA, dr. Stephen Hahn, în comunicat.
FDA: Vaccinurile COVID-19 autorizate în prezent pot fi în continuare eficiente împotriva tulpinii care face ravagii în Marea Britanie
„În timp ce aceste eforturi continuă, lucrăm cu dezvoltatori de teste autorizați și examinăm datele primite pentru a ne asigura că furnizorii de servicii medicale și personalul clinic pot diagnostica rapid și cu precizie pacienții infectați cu SARS-CoV-2, inclusiv cei cu variante genetice emergente (varianta B.1.1.7).
În acest moment, credem ca datele sugerează ca vaccinurile COVID-19 autorizate în prezent pot fi în continuare eficiente împotriva acestei tulpini”, a mai spus comisarul FDA, dr. Stephen Hahn.
Peste 92.000 de persoane s-au vaccinat anti-COVID-19 în România
Potrivit datelor prezentate Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 de către Institutul Național de Sănătate Publică, prin intermediul aplicației Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), care se ocupă de evidența vaccinărilor, astăzi, 8 ianuarie, ora 17:00, situația este următoarea:
1. În ultimele 24 de ore, 16.306 persoane au fost vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNTech (prima administrare).
2. În total, începând cu data de 27 decembrie 2020, 92.706 persoane au fost vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNTech (prima administrare).
3. În ceea ce privește reacțiile adverse, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare 47 reacții comune și minore, dintre care:
– 10 reacții de tip local;
– 37 reacții generale;
4. Începând cu prima zi de vaccinare în România, 27 decembrie, la nivelul centrelor de vaccinare au fost înregistrate, în total, 314 reacții comune și minore, dintre care:
– 129 reacții locale cu durere la locul injectării;
– 182 reacții generale (febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, anxietate, alergii de tip urticarie);
De asemenea, este precizat faptul că alte trei reacții adverse se află în curs de investigare.