Nouă percheziții domiciliare ale procurorilor DIICOT Neamț. Sunt vizate infracțiuni precum șantaj, hărțuire, camătă și amenințare
Procurorii DIICOT Neamț au descins la 9 domicilii luni, 23 noiembrie 2020. Descinderile au avut loc pentru a destructura un grup infracțional acuzat de camătă, șantaj, amenințare, hărțuire, inducere în eroare a organelor judiciare, influențarea declarațiilor și nerespectarea regimului armelor si munițiilor.
„La data de 23.11.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Neamț împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Neamț au efectuat un număr de 9 percheziții domiciliare, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de camătă, șantaj, amenințare, hărțuire, inducerea în eroare a organelor judiciare, influențarea declarațiilor și nerespectarea regimului armelor si munițiilor”, au transmis procurorii DIICOT.
Taxă de protecție, luată de la reprezentanții unor săli de jocuri de noroc
În perioada 2017-2020, în județul Neamț, un grup infracțional au obținut sume de bani de la reprezentanți ai unor companii care administrau anumite săli de jocuri de noroc. Făceau rost de sumele de bani prin amenințări cu acte de violență asupra angajaților, fiind percepută ca o „taxă de protecție”. De asemenea, grupul oferirea cu împrumut mai multe sume de bani, iar datornicii returnau contravaloarea plus dobândă.
„În cauză s-a reținut faptul că, în perioada 2017 – 2020, pe raza județului Neamț, s-a constituit și a activat un grup infracțional organizat, bazat pe relații familiale și prietenii apropiate, al cărui scop a fost obținerea unor foloase injuste de la reprezentanții unor firme care administrau săli de jocuri de noroc, prin exercitarea de amenințări cu acte de violență atât asupra angajaților care își desfășurau activitatea în sălile respective, cât si asupra unor clienți, acțiuni care au determinat reprezentanții acestor săli să le achite acestora o „taxă de protecție”. Totodată, gruparea s-a specializat și în oferirea de bunuri și diferite sume de bani, cu titlu de împrumut, mai multor persoane de pe raza municipiului Roman, datornicii urmând a returna sumele de bani cu dobândă, într-un interval de timp stabilit de membrii grupării”, potrivit sursei citate.
Au fost ridicate 4 mașini și câteva mii de lei
Procurorii în urma descinderilor au ridicate patru autoturisme, 12 telefoane mobile, sumele de 6.700 lei și 725 euro. În urma efectuării perchezițiilor au fost aduse la audieri șase persoane.
„În cazul nerecuperării de către membrii grupării a sumelor de bani împrumutate, în timpul stabilit de către aceștia, dobânzile creșteau zilnic, iar datornicii erau amenințați și constrânși psihic și fizic în vederea efectuării plăților. În urma perchezițiilor au fost ridicate 4 autoturisme, sumele de 6.700 de lei, 725 de euro și 12 telefoane mobile.
La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Neamț au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 6 persoane. Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul BCCO Bacău, al polițiștilor din cadrul IPJ Neamț și al jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi “Alexandru cel Bun” Bacău și Inspectoratul Județean de Jandarmi Neamț. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale. Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, au transmis procurorii DIICOT Neamț.