Noua lege de salarizare este așteptată cu sufletul la gură de angajații din sănătate: „Evident că nu vom mai putea aștepta mult. Dacă nu se va întâmpla nimic, vom relua calendarele de proteste din luna februarie”
După ce angajații din sistemul sanitar și-au cerut drepturile în urma unor proteste, nimic nu s-a schimbat. Noua lege de salarizare încă este în discuție, iar aceștia nu mai au răbdare. Reprezentanții angajaților din sănătate au înaintat o serie de propuneri, cum ar fi creșterea salariilor, a indemnizației de hrană și a sporurilor
Angajații sistemului sanitar își cer drepturile. Prin noua lege de salarizare se așteaptă introducerea sporurilor în salariul de bază, creșterea valorii tichetelor de masă și a sporurilor de gardă și de noapte, precum și creșterea indemnizației de hrană. Angajații din sistem spun că odată cu creșterea prețurilor nu reușesc să facă față cheltuielilor cu același buget din anul 2018.
O parte dintre angajați au un salariu la nivelul anului 2017: „Își doresc o creștere pentru că sunt perioade lungi de timp în care nu s-a întâmplat nimic”
Frustrarea este mare, mai ales în rândul infirmierilor sau al brancardierilor, al căror salariu nu respectă nici măcar legea promulgată în anul 2017. Bugetul spitalelor este la fel ca în anii trecuți, deși prețurile pentru materiale a crescut considerabil.
„Rămân în continuare niște așteptări. Din păcate, de foarte multă vreme sunt categorii de angajați care n-au primit niciun fel de creștere salarială. Salariații își doresc o creștere a salariului pentru că sunt perioade lungi de timp în care nu s-a întâmplat nimic. Spre exemplu, infirmierii și brancardierii încă nu au ajuns la nivelul prevăzut de Legea 153/2017 de salarizare.
Deci ei n-au ajuns la nivelul prevăzut în legea actuală, deși legea ar fi trebuit să ajungă la maturitate și, practic, la integrarea ei în anul 2022. Suntem în anul 2023 și ei încă n-au primit toate drepturile. La fel se întâmplă și cu doctorii asistenți și personalul auxiliar, care așteaptă ca toate sporurile de noapte, de gărzi să fie plătite la salariul actual, nu la cel din 2018.
Toată lumea își dorește să fie niște condiții de muncă mai bune, pentru că odată cu creșterea prețurilor, spitalele au primit același buget și condițiile de muncă sunt din ce în ce mai grele. Acestea se răsfrâng asupra angajaților și asupra pacienților”, declară Iulian Cozianu, președintele Sanitas Iași.
Angajații din sănătate așteaptă ca actuala lege de salarizare să adauge ceva în plus prin plata sporurilor la salariile de bază
„Mai sunt așteptări legate de ceea ce ar trebui astăzi să se întâmple cu legea actuală de salarizare, precum sporurile să fie plătite la salariul de bază, o creștere a valorii tichetelor de masă și o creștere a îndemnizației de hrană care în prezent este 320 de lei, brut. Lucru discutat, de altfel, cu premierul Nicolae Ciucă și cu domnul Marcel Ciolacu, însă nu se întâmplă nimic în sensul acesta.
Până la o nouă lege în care să se schimbe sistemul de salarizare, poate vom mai primi ceva, așteptăm ca actuala lege să adauge ceva în plus. Și, de ce nu, dacă tot se vorbește de o recalculare a valorii plății, vrem și recalcularea indemnizației de hrană”, declară Iulian Cozianu.
Membrii Sindicatului Sanitas amenință cu noi proteste
Membrii Sindicatului Sanitas, filiala Iași, afirmă că, dacă lucrurile nu se reglementează, va urma o nouă serie de proteste. Aceștia mai speră ca noua lege să corecteze niște inechități, deoarece angajații spitalelor care se află în centrele universitare au un salariu mai mic față de un angajat care lucrează într-un spital din subordinea ministerului, deși volumul de muncă este de o diferență considerabilă.
„Evident că nu vom mai putea aștepta mult, dacă nu se va întâmpla nimic, vom relua calendarele de proteste din luna februarie. În anii 2019 și 2020, România și-a asumat prin PNRR că va elabora, printre alte lucruri, și un nou sistem de salarizare, printre care și o nouă lege de salarizare care ar trebui să fie finalizată anul acesta. Are niște condiționări, una dintre acestea este legată de limitarea sporurilor de maxim 20 la sută pe individ. Ca să nu se înregistreze diminuări de venituri, în condițiile în care toți angajații din sistemul sanitar așteaptă creșteri salariale care să acopere inflația și creșterea explozivă a prețurilor din ultimul an, singura formulă rezonabilă este de a introduce o parte importantă din sporuri în salariul de bază pentru personalul medical.
După ce lucrurile au fost blocate și după ce am ieșit în stradă, în luna februarie, cumva s-au reluat discuțiile. Acestea au intrat, însă, din nou într-o umbră. Săptămâna trecută am fost la București și am reușit ca Ministerul Sănătății să trimită la Ministerul Muncii o propunere de anexă la legea de salarizare pe care echipa ministerului a lucrat-o împreună cu reprezentanții federațiilor reprezentative de sănătate. Un lucru asumat prin PNRR este ca această lege de salarizare să fie discutată cu partenerii sociali.
Pe de altă parte, PNRR are și alte condiționări legate de un nou sistem de evaluare a performanțelor, pe care am vrea să-l știm, pentru că sunt tot felul de criterii care se pot lua în calcul. Noi am vrea ca pe lângă criteriile cantitative să fie luate în calcul și criteriile calitative. Așa este firesc. Sunt lucruri pe care le așteptăm imediat, care se pot face pe cale legislativă, nu este nevoie de alt act normativ, ci este nevoie să se aplice actul normativ aflat în vigoare. Aprobarea este promulgată an de an, din 2018, nu este nevoie decât să se spună «ok, din momentul astă, toate drepturile vă sunt aprobate». Acest lucru ar aduce un mic beneficiu pentru angajații din sistemul sanitar. Sperăm ca noua lege să corecteze niște inechități.
Pentru că astăzi se întâmplă ca un coleg care muncește în centrul universitar să aibă un salariu mai mic față de unul care lucrează într-un spital. Pentru că, sporurile fiind cuprinse într-o valoare minimă și o valoare maximă, cei care sunt în subordinea ministerului au sporuri de o valoare maximă, în timp ce spitalele din centrele universitare, unde se află cele mai grave cazuri, au sporurile la minim”, adaugă președintele Sindicatului Sanitas Iași.
Noua lege de salarizare este așteptată cu sufletul la gură de membrii Sindicatului Sanitas, filiala Iași.