Nou contraceptiv pentru bărbați. Cum funcționează și de când ar putea intra pe piață

de: BZI.ro
11:45, 06 iun. 2024

Produsul experimental este un gel hormonal pe care bărbații îl aplică pe umeri. Produsul revoluţionar poate fi aplicat zilnic, de bărbaţi, pe ambii umeri, arată CNN, potrivit antena3.ro. Progesteronul din acest gel blochează spermatogeneza, în timp ce testosteronul restabileşte nivelul din sânge pentru a menţine funcţia sexuală.

Gelul este încă în curs de dezvoltare de către Institutul de Cercetare Biomedicală din Los Angeles şi Şcoala de Medicină a Universităţii din Washington.

Cercetătorii au formulat și rafinat doza și concentrația gelului din 2005

Numărul normal de spermatozoizi variază de la aproximativ 15 milioane până la 200 de milioane de spermatozoizi pe mililitru de material seminal, iar studiile au arătat că numărul de spermatozoizi de mai puțin de 1 milion pe mililitru este suficient de scăzut pentru a preveni sarcina.

Într-un studiu clinic, 86% dintre bărbați au obținut acest număr scăzut de spermatozoizi în 15 săptămâni de utilizare a gelului. Pentru unii, a funcționat și mai repede.

Este nevoie de aproximativ 8 până la 10 săptămâni pentru ca numărul de spermatozoizi al unui bărbat să revină la niveluri care ar provoca o sarcină.

Bărbații sunt avertizați că ar putea experimenta o serie de efecte secundare ale gelului, inclusiv pielea uscată sau grasă, creșterea sau scăderea libidoului, creșterea sau căderea părului și schimbări de dispoziție.

Dacă cercetătorii primesc aprobarea FDA pentru un studiu, ei speră să înceapă faza finală a testării în 2025

Organizația Mondială a Sănătății a testat în trecut injecții care foloseau o combinație similară de hormoni. Abordarea părea eficientă, dar injecțiile au provocat prea multe efecte secundare, inclusiv depresie, scrie CNN.

Cu gelul dezvoltat recent, o concentrație de hormoni pare să se acumuleze în piele și să creeze un rezervor care se eliberează mai lent. În timp, blochează producția de spermatozoizi.

Cercetătorii speră să aibă curând datele finale publicate într-un jurnal medical.

În prezent, bărbații au la dispoziție doar două metode contraceptive primare, aceleași de zeci de ani: prezervativul și vasectomia.