Norii pot dispărea pe Pământ. De ce ar fi acesta un dezastru

de: BZI.ro
16:36, 26 aug. 2020

În următorii 100 de ani, Pământul poate fi lăsat fără nori de stratocumul care ne protejează planetă de supraîncălzire. Dacă se întâmplă acest lucru, o catastrofă climatică este inevitabilă, iar consecințele acesteia se vor dovedi a fi mult mai groaznice și răspândite decât cele mai pesimiste prognoze.

Acestea sunt concluziile unui studiu publicat în revista Nature Geoscience . Un grup de oameni de știință de la Institutul Tehnologic din California avertizează: o creștere a concentrației de dioxid de carbon în atmosferă amenință cu dispariția stratului de nori, care acoperă o parte semnificativă a oceanelor.

Când concentrația de CO2 depășește un anumit nivel (aproximativ 1200 ppm), va veni un punct critic, un punct de neîntoarcere – iar norii vor începe să se prăbușească ireversibil, ceea ce va duce la o încălzire accentuată a oceanului.

Matematică arată că temperaturile medii de pe glob vor crește cu aproximativ 8 grade (în plus față de încălzirea globală prevăzută deja de 2-4 grade de la efectul de seră). Și acest lucru amenință de departe nu numai cele mai puternice dezastre naturale, ci și stingerea în masă a animalelor și plantelor.

Istoria se poate repetă

În urmă cu aproximativ 55 de milioane de ani, a existat deja o astfel de perioadă în istoria Pământului. Apoi planetă noastră s-a încălzit astfel încât crocodilii au înotat în apele arctice, iar majoritatea mamiferelor primitive au murit pur și simplu.

Lucrarea științifică a californienilor a fost comentată de un profesor de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, un expert de specialitate în fizică atmosferică Kerry Emanuel , care a numit perspectivele înspăimântătoare descrise în studiu.

Alți oameni de știință remarcă faptul că rezultatele studiului sunt oarecum speculative, iar momentul neîndeplinirii – dispariția stratului de nori – depinde de mai mulți factori mai complexi.

Putem întră în panică devreme?

Cu toate acestea, oamenii de știință notează că o repetare a Eocenului este destul de ușor de evitat dacă se respectă termenii acordului de la Paris privind climatul și mențineți creșterea temperaturilor globale la nivel de 1,5-2 grade.

În plus, chiar și autorii articolului științific sunt de acord cu faptul că scenariul catastrofal descris de aceștia este puțîn probabil să se realizeze în practică, deoarece, într-un fel sau altul, umanitatea va trebui să găsească o modalitate de a limita emisiile de dioxid de carbon.

„Sper că progresul tehnologic va fi suficient pentru a evita această dezvoltare”, spune Tapio Schneider, autorul principal. „Cu toate acestea, nu se poate spune că acest scenariu nu depășește tărâmul posibilității.”