Nori negri pe cerul lui Zelenski: Nemții și americanii îl „dau” criminal de război

de: BZI.ro
20:15, 27 apr. 2023

Un reputat jurnalist, Bogdan Tiberiu Iacob, a obervat care vor fi următoarele efecte ale războiului care are loc în Ucraina. Redam mai jos textul integral scris de acesta.

În ultimele zile, nori negri se adună pe cerul liderului de la Kiev, eroul planetar al ultimului an. Dacă, după invazia rusă, Zelenski și țara sa au beneficiat de serviciile unei imense propagande, firești pînă la un punct, deșănțate dincolo de punctul respectiv, acum trendul pare să se inverseze. În doar ultima săptămînă, Zelenski a încasat trei lovituri indirecte, dintre care două în ultimele 24 de ore. Și nu vorbim de mizilicuri, ci chiar de acuzația de orchestrare a unor crime de război.

Mai întîi, presa americană de top a provocat furia ucrainenilor prin difuzarea informației – aproape cert inventate – că armata lui Zelenski a preconizat bombardarea Moscovei pe 24 februarie, cel mai probabil prin detonarea unor dispozitive la fața locului. Și a fost nevoie de intervenția americanilor pentru a stopa operațiunea, care ar fi putut declanșa riposta nucleară a rușilor și, implicit, al treilea război mondial.

Kievul a dezmințit de-a dreptul cu furie informația, acuzând, prin de acum celebrul consilier Mihail Podoliak, că se încearcă prezentarea armatei ucrainene drept una iresponsabilă.

Azi, a venit una la fel de aspră: marele ziar german Bild scrie că Ucraina a vrut să-l asasineze duminică pe Putin, în timp inaugura un parc industrial în afara Moscovei, cu o dronă la bordul căreia se aflau 30 de blocuri explozive C4 cu o greutate totală de 17 kilograme. Atentatul ar fi eșuat, iar drona a explodat la cîțiva kilometri distanță.

Pariem că Ucraina va dezminți hotărît și această informație.
Dintr-un motiv foarte simplu: de la Zelenski – comandatul militar suprem care ar fi autorizat obligatoriu cele două operațiuni – pînă la ultimul executant, cu toții s-ar fi încadrat lejer la crime de război.

Asta pentru că dreptul internațional, prin Convențiile de la Haga, interzice asasinatele politice. Convențiile de la Haga sunt un set de tratate internaționale care stabilesc reguli și principii pentru război și conflict armat, care includ Convenția (II) pentru Ameliorarea Situației Răniților, Bolnavilor și Naufragiaților Forțelor Armate pe Mare (1907), Convenția (IV) pentru Protejarea Persoanelor Civile în Timp de Război (1907) și Convenția (V) privind Tratamentul Prizonierilor de Război (1929).

Toate aceste convenții interzic uciderea intenționată a civililor, a prizonierilor de război și a răniților sau bolnavilor care nu participă la lupte. Acestea interzic, de asemenea, asasinatele politice sau omorurile selective ale unor persoane în afara unui context de luptă armată. Astfel de acțiuni sunt considerate crime de război și sunt ilegale, în conformitate cu dreptul internațional umanitar.

Din cauza celor două „dezvăluiri” pe surse ale presei americane și germane, eroul Zelenski poate fi plasat drept criminal de război, alături de dictatorul Vladimir Putin.

Ziarul The Washington Post, care a dezvăluit operațiunea Moscova, e unul dintre organele de presă americane care au tras cel mai îndîrjit pentru cauza Ucrainei, după invazia.
Ziarul german Bild, cel cu operațiunea Putin, a fost, de asemenea, unul dintre marile canale europene de scurgere a tot felul de informații pro-Ucraina și anti-ruse de după invazie. Încă din decembrie 2021, cînd Bild anunța că știe planurile lui Putin, din surse NATO, și profețea ocuparea a două treimi din Ucraina de către armata rusă.
Faptul că acum, două asemenea organe puternice și influente disipează informații extrem de îndoielnice care îi pun pe Zelenski și pe ucraineni în tagma criminalilor de război e un semn rău pentru Kiev, am spune.
Nu e singurul.
Tot azi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, declară negru pe alb, în cadru oficial, că Occidentul și-a respectat promisiunile de livrări de arme către Ucraina în proporție de 98%, adică, practic, deplin.
Numai că asta contrazice vehement retorica lui Zelenski, cel care permanent deplînge tergiversarea livrărilor de arme dinspre Occident, întîrzieri care fac imposibilă, deocamdată, marea contraofensivă. Fără a mai vorbi de reproșurile privind eficiența armelor, din care lipsesc lansatoarele de rachete cu rază lungă de acțiune, avioanele de luptă și un cît mai mare număr de tancuri de top.

Pe scurt, Zelenski spune „ne dați puțin și cu întîrziere”, iar NATO răspunde, prin Stoltenberg „ți-am dat tot ce ți-am promis”.
De aici impresia ori că Zelenski minte ca să își ascundă ineficiența, ori că NATO a promis mult prea puțin.
Oricum ar fi, vremurile în care presa internațională pro-Ucraina sufoca mapamondul cu informații zilnice despre băbuțe eroine doborîtoare de drone cu borcanele de murături și despre soldații ruși care mor de foame și de mizerie, atunci cînd nu fură mașini de spălat, par tot mai îndepărtate.

SURSA: inpolitics.ro