Noile meserii căutate de studenți. Cât pot câștiga lunar tinerii din generația Z

de: Mirela Gabriela Todosi
14:20, 03 dec. 2024

Noile meserii căutate de studenți sunt în domeniile tehnologie, inginerie și marketing digital. Tot mai mulți tineri se îndreaptă și către crearea de conținut online. Iată cât pot câștiga lunar tinerii din generația Z.

Noile meserii căutate de studenți

Mulți dintre studenții generației Z caută independență, flexibilitate, dar și diversificarea surselor de venit. În topul preferințelor când vine vorba de căutarea unui loc de muncă se află joburile din domeniul tehnologiei. Mulți se axează pe câștigarea banilor din crearea de conținut online.

Cât despre cerințe, tinerii vor un program flexibil, pentru a putea îmbina, cel mai probabil, studiile și munca. Angajamentele pe termen scurt, proiectele simultane și freelancing-ul sunt ceea ce caută studenții români. Gig economy, așa cum a fost denumit fenomenul, este noua preferință a studenților și absolvenților de facultate.

Când vine vorba de salarii, cerințele tinerilor sunt mari. Majoritatea vor să obțină un venit minim de 1.000 de euro pe lună, dificil de obținut.

Joburile viitorului pentru tineri

Domeniile care îi atrag cel mai mult pe tineri sunt retail, call center, servicii, IT / telecom, banking și turism. Salariul mediu net la nivel național, pentru cei care au maximum doi ani de experiență este de 3.500 de lei pe lună. Așteptările lor, pe de altă parte, sunt de 4.500 de lei lunar, dar realitatea este alta. În ceea ce privește joburile part-time, salariul mediu net este de 3.000 de lei pe lună.

„Chiar și la început de carieră, prima intenție de angajare a tinerilor merge tot în direcția joburilor full time. Au fost înregistrate doar 20.000 de aplicări pentru joburile pe bază de proiect / sezoniere și aproape 13.000 pentru internship-uri. În schimb, joburile part-time par să rămâne interesante pentru tineri, în condițiile în care au atras 161.000 de aplicări.”, explică Bogdan Badea, CEO în cadrul eJobs.ro.

Tinerii aplică și pentru locuri de muncă unde nu este nevoie de experiență, iar alții preferă joburile sezoniere în străinătate. Specialiștii au realizat recent o analiză a celor mai bine plătite joburi în viitor. În top se află inginerii de date, analiștii și experții de date, dezvoltatorii de aplicații, inginerii FinTech, dezvoltatorii de software și aplicații, specialiști în transformare digitală și arhitecți de baze de date.

În România, Ministerul Muncii a anunțat că în anul 2025 se vor oferi stimulente financiare pentru tinerii șomeri care își găsesc un loc de muncă. România se confruntă cu o criză a forței de muncă și cu un număr mare de tineri care nu lucrează sau abandonează școala de la o vârstă fragedă. Ministerul Muncii a precizat că în acest an va oferi mai multe prime de mobilitate, precum de încadrare – maximum 55 lei/zi, timp de 12 luni, pentru tinerii care se încadrează în muncă la o distanţă mai mare de 15 km de domiciliu; de instalare -12.500 lei pentru tinerii care îşi schimbă domiciliul pentru că şi-au găsit un loc de muncă la o distanţă mai mare de 50 km de domiciliu; de relocare – 900 lei/lună, timp de 36 luni; pentru acoperirea a 75% din cheltuielile de locuire, dar nu mai mult de 900 de lei, pentru tinerii care îşi schimbă domiciliul pentru că şi-au găsit un loc de muncă la o distanță mai mare de 50 km de domiciliu.

Cele mai căutate meserii de către tinerii generației Z sunt în marketing digital, mulți dorind un program flexibil de muncă pentru a putea îmbina studiile cu jobul.