Noile legi ale Educației, adoptate de Senat în prima zi de grevă generală

de: BZI.ro
21:00, 22 mai 2023

Senatul a adoptat legea învăţământului preuniversitar şi legea învătăţământului superior, în calitate de for decizional. Legile merg la promulgare.
Legea învăţământului preuniversitar a fost adoptată că 81 de voturi „pentru” şi 28 de voturi „împotrivă”, iar legea învăţământului superior cu 79 de voturi „pentru” şi 28 „impotrivă”.

Senatorii AUR şi cei de la USR au votat împotriva celor două proiecte de lege ale educaţiei.

Argumentele ministrului Deca

Ligia Deca a precizat, la dezbaterile de luni din plenul Senatului, că Ministerul Educaţiei şi-a arătat sprijinul faţă de dascăli, fiind introduse o serie de modificări în noile legi, printre care se numără o primă pentru cadrele didactice care lucrează în medii defavorizate, echivalentă cu cinci salarii minime brute pe ţară şi vor fi alocate sume din bugetul de stat pentru decontarea navetei personalului din învăţământ. Este redusă cu două ore pe săptămână norma didactică de predare şi instruire practică, cu o vechime în învăţământ de peste 15 ani şi gradul didactic 1, fără diminuarea salariului, notează news.ro.

Ministrul Educaţiei a mai spus că personalul didactic care se pensionează va beneficia de o primă echivalentă cu două salarii de bază, iar directorii de învăţământ şi ispectorii vor beneficia de zile de concediu de odihnă suplimentare, potrivit contractului colectiv de muncă la nivel de sector.

Despre legea învăţământului superior, ministrul Deca a explicat că proiectul prevede publicarea pe o platformă naţională a tezelor de doctorat pentru o perioadă de 90 de zile, înaintea susţinerii examenului. Astfel oricine va putea formula observaţii cu privire la posibile abateri de la standardele de etică, prevenind astfel tentativele de plagiat ale doctoratelor.

Argumentele opoziției

Rodica Boancă senatoare AUR – „Argumentăm votul împotrivă asupra legilor – sunt mai rele decât precedentele. Nu rezolvă problemele de fond, de substanţă ale şcolii româneşti”, a explicat senatoarea AUR Rodica Boancă, în plenul Senatului, după votul dat asupra legilor.

La rândul său, senatorul USR Ambrozie-Irineu Darău i-a întrebat pe reprezentanţii Puterii cum au putut vota astfel de legi, în contextul în care profesorii sunt în grevă generală.

„Poate spune ceva şi faptul că au lipsit aproximativ 20 de reprezentanţi ai Puterii. Cum aţi putut vota pentru acest proiect de lege cu profesori în grevă generală? Care dintre revendicările profesorilor se regăsesc în acest proiecte? USR a votat asumat împotrivă. Noi vrem învăţământ pentru toată lumea, un învăţământ de linie, nu de lux. Astăzi, 20% dintre cadrele didactice stau să iasă la pensie şi doar 5% sunt tineri. Avem un viitor sumbru şi dincolo de orgolii, de partide, aţi votat o lege cu efecte pe zeci de ani. Astfel, s-a decredibilizat pe 10 chiar 20 de ani ideea de reformă. Vom pierde decenii şi ne vom decupla de tot de ţările civilizate. Din păcate, copiii ne vor pleca din ţară în continuare şi ne vor pleca şi din cauza sistemului de învăţământ”, a afirmat Darău, în plen.