Creierul, țintă pentru coronavirus? Noi simptome observate la pacienți: delir, agitație, confuzie
Noi simptone ale Covid-19: delir, agitație, confuzie. Pe măsură ce continuăm să aflăm mai multe despre noul coronavirus, a devenit clar că efectele sale asupra organismului se extind mult dincolo de plămâni. Medicii incearca acum sa înțeleaga cum afecteaza acest virus creierul.
Medicii din întreaga lume raportează că pacienții lor cu cazuri severe de COVID-19 sunt confuzai, uneori delireaza sau prezintă semne ale unei stări mentale alterate.
Deși cauza rămâne un mister, medicii au observat că mulți dintre acești pacienți urmează un tipar extrem de similar. De exemplu, un pacient – un bărbat în vârsta de 50 de ani – a fost internat in spital deoarece era confuz, agitat și incoerent, toate semnele unei schimbări drastice a personalității sale.
La început, medicii au crezut că este vorba despre meningită – o infecție care poate afecta creierul. Inițial nu au bănuit COVID-19, deoarece bărbatul nu se confrunta cu sindroame respiratorii tipice. Spre surprinderea lor, bărbatul a fost pozitiv pentru virus după un test de rutină. Abia după ce a pierdut complet legătura cu realitatea – incapabil să recunoască cine era sau unde se afla – a dezvoltat simptome respiratorii asociate cu COVID-19. Acest lucru s-a produs la două zile de la spitalizare, noteaza ABC News.
În cele din urmă, pacientul a fost transferat la Unitatea de Terapie Intensivă pentru ventilație invazivă, încă neputând înțelege ce i se întâmplă.
Dr. Lorenzo Norris, decanul asociat de la Școala de Medicină și Științe a Sănătății de la Universitatea George Washington și redactor șef al Psihiatriei MDedge, a declarat că cazuri precum cel al acestui pacient sunt un semn îngrijorător că nimeni nu înțelege pe deplin cum afectează acest virus creierul.
Noi simptone ale Covid-19: delir, agitație, confuzie
In timpul pandemiei COVID-19, medicii au observat că multi cienți tineri prezintă semne de pierdere a contactului cu realitatea.
Norris a declarat pentru ABC News că spitalul său a înregistrat un nivel ridicat al numărului de pacienți cu COVID-19 care prezintă delir, indiferent de istoricul lor anterior in materie de sănătate mintală. În plus, acești pacienți se recupereaza mai greu. „Deliriul este o urgenta medicala, care este asociata cu morbiditatea crescuta si mortalitatea”, a spus el.
Deși datele sunt rare, un studiu realizat in Wuhan, China, a constatat că peste o treime dintre pacienții cu COVID-19 au prezentat simptome neurologice – și că rata a crescut printre cei cu infecții severe. În plus, un studiu mai mic din Franța publicat luna trecută a descoperit că, în rândul pacienților spitalizați cu COVID-19, aproximativ două treimi erau agitați sau delirau.
Medicii nu înțeleg dacă aceste simtome sunt un rezultat direct al impactului virusului asupra creierului sau doar un efect secundar declanșat de un răspuns inflamator agresiv.
Dr. Beatriz Korc, șefa Geriatriei de la Memorial Sloan Kettering Cancer Center, a declarat pentru ABC News că delirul ar putea fi un rezultat al virusului care dăunează direct țesutului creierului sau vaselor de sânge ale acestuia. Delirul poate fi, de asemenea, un rezultat al suferinței respiratorii severe care duce la un nivel scăzut de oxigen în sânge.