Noi restricții în municipiu din cauza COVID-19. Lista este tot mai lungă. Fără grătare și petreceri în următoarele săptămâni

de: Vlad Rotaru
04:00, 21 mart. 2020

În municipiul Iași au ajuns să fie luate noi măsuri în lupta cu pandemia de COVID-19. După restricționarea transportului public de călători în anumite intervale orare, municipalitatea a decis și alte restricții în perioada următoare. Toate aceste decizii au fost luate într-o ședință a Comitetului Local pentru Situații de Urgență

Decizii tot mai dure luate de municipalitatea ieșeană pentru prevenirea răspândirii infecției cu virusul COVID-19 în oraș. După limitarea orarului autobuzelor și tramvaielor, Comitetul Local pentru Situații de Urgență (CLSU) a dispus noi măsuri ce vor fi impuse în oraș. Astfel, se va trece la intensificarea monitorizării mijloacelor de transport în comun și a stațiilor acestora, a piețelor, parcurilor publice, piațetelor, locurilor de joacă pentru copii și a locurilor de agrement și picnic, în vederea interzicerii aglomerărilor de persoane. În plus, este interzis ca numărul maxim de pasageri admiși în mijloacele de transport în comun să fie mai mare decât numărul de locuri pe scaune.

Restricții de acces în piețe

Totodată, accesul publicului în piețele agroalimentare din Alexandru cel Bun și Nicolina este permis în limita a o sută de persoane.

„Fluxul de cumpărători va fi dirijat și controlat de la intrare până la ieșire și nu va dura mai mult de 30 de minute pentru fiecare serie. Toți comercianții din piețele agroalimentare au obligația de a purta măști și mănuși de unică folosință, care vor fi schimbate de minimum două ori pe tură. În piețe, parcuri și locuri de agrement, numărul maxim de persoane prezente concomitent nu trebuie să depășească o sută”, au spus cei din Primăria Iași.

CLSU a decis ca spitalele din subordinea municipiului Iași, respectiv Spitalul Clinic de Recuperare și Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” să asigure un stoc de urgență cu materiale de dezinfecție și echipament. În plus, Direcția de Asistență Socială (DAS) va transmite către Spitalul „Parhon” 50 de cutii cu mănuși chirurgicale și 500 de măști de protecție, către Poliția Locală 250 de măști de protecție, iar către TermoService SA 200 de măști de protecție. Tot DAS va achiziționa 500 de kilograme de pânză în vederea confecționării de măști de protecție. În cazul în care se vor identifica persoane fără adăpost, altele decât cele aflate în evidența DAS, vor fi identificate spații de cazare pentru acestea, respectiv cămine sau terenuri pentru amplasarea de corturi.

Comerțul la tonete va fi limitat

Comercianții care își desfășoară activitatea în module stradale trebuie să se limiteze strict la spațiul modulului respectiv. Se interzice orice act de comerț sau expunere de mărfuri în afara acestuia. Și șantierele vor fi limitate. Constructorii vor trebui să respecte prevederile din Ordonanța Militară emisă zilele trecute.

„Beneficiarii și antreprenorii au obligația de a păstra distanța de doi metri între lucrători, iar acolo unde procesul tehnologic nu permite aceasta, muncitorii trebuie să poarte măști și mănuși de protecție. Începând din noaptea de 20 spre 21 martie 2020 începe activitatea de dezinfecție a spațiilor publice, pasaje, piețe publice, piațete, grupuri sanitare etc., utilizând soluții de dezinfecție pe bază de clor. Celelalte măsuri luate anterior ramân valabile”, au mai transmis reprezentanții Primăriei Iași.

Totodată, se interzice utilizarea zonelor de picnic sau a oricărei alte zone publice pentru agrement, grătare, întruniri, petreceri etc.

„Se va propune spre aprobare Consiliului Local un proiect de Hotărâre prin care persoanele care stau în chirie în spațiile aflate în proprietatea municipalității și care nu respectă regulile cuprinse în Ordonanța Militară privind autoizolarea, pe lângă rigorile legii, să li se poată și rezilia contractul de închiriere, imediat după încetarea stării de urgență”, au precizat autoritățile ieșene.

Foto arhiva