Noi reguli de la UE! Sunt vizate salariile românilor

de: BZI.ro
09:40, 21 iun. 2024

Noi reguli de la UE! România introduce conceptul de salariu minim adecvat, o inițiativă legislativă menită să redefinească modul în care este stabilit și aplicat venitul minim în țară. Sunt vizate salariile românilor.

Noi reguli de la UE!

România introduce salariul minim adecvat. Acesta va include diverse raportări la programul de lucru și alte beneficii salariale în plus față de salariul de bază.

Prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), România s-a angajat să transpună în legislația națională, până la data de 15 noiembrie 2024, Directiva (UE) 2022/2041 a Parlamentului European și a Consiliului. E vorba de cea privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană.

Această reformă va implica instituirea unei noi metodologii și formule pentru stabilirea nivelului salariului minim într-un mod obiectiv și sistematic, luând în considerare directivele și inițiativele Uniunii Europene. Scopul directivei UE privind salariile este să asigure un nivel de trai decent, să reducă sărăcia printre angajați și să promoveze coeziunea socială și convergența socială.

Cum se va stabili salariul minim adecvat

Conform proiectului, salariul va include salariul de bază, indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri. salariul de bază minim brut reprezintă suma minimă pe care o are dreptul să o primească un salariat pentru munca prestată, conform prevederilor legale sau contractelor colective de muncă aplicabile.

Nivelul salariului minim adecvat va fi stabilit de Ministerul Muncii pe baza expertizei unei instituții specializate în analiza și evaluarea impactului politicilor din domeniul pieței muncii. Angajatorul nu are permisiunea să negocieze sau să stabilească salarii de bază brute mai mici decât salariul minim brut pe oră pe țară prin contractul individual de muncă și/sau contractul colectiv de muncă aplicabil. România va implementa salariul minim european până la data de 15 noiembrie 2024.

O lege care va intra în curând în vigoare va obliga firmele să afișeze veniturile pe care le oferă în anunțurile de angajare. Angajatorii au început să afişeze venitul pe care îl oferă în anunţurile de angajare, iar specialiştii spun că firmele care sunt transparente au mai mult succes la recrutare. De asemenea, candidații sunt mulțumiți pentru că știu de la început cât vor câștiga. Uniunea Europeană a stabilit că, până la jumătatea anului 2026, grilele salariale vor fi la vedere. Mai mult, angajații vor putea să solicite informaţii despre veniturile colegilor.  Măsura are scopul de a reduce discrepanțele salariale foarte mari. Românii sunt încântați de noua directivă și susțin că e mult mai bine să știe salariul de la bun început.

Mulți vor să afle care este județul din România cu cele mai mari salarii. Bucureștiul, Clujul și Timișul sunt zonele cu cele mai mari salarii medii din țară, conform statisticilor oficiale. La polul opus, se află un alt județ, în care unele locuri de muncă sunt slab plătite. Constanța este județul cu cele mai mici salarii din România. Viitorul joburilor e legat de dezvoltarea tehnologică, schimbările demografice și dinamica economiei, iar inteligența artificială va fi folosită în diferite sectoare. În România, Ministerul Muncii a anunțat că în anul 2024 se vor oferi stimulente financiare pentru tinerii șomeri care își găsesc un loc de muncă. România se confruntă cu o criză a forței de muncă și cu un număr mare de tineri care nu lucrează sau abandonează școala de la o vârstă fragedă.