Noi modificări la legea privind numărul maxim de purcei din gospodării

de: Raluca Costin
04:00, 09 nov. 2019

Potrivit noilor modificări, un fermier are voie să dețină cel mult cinci porci, indiferent de vârsta acestora sau de greutatea lor. Dacă depășesc acest număr de porci crescuți în gospodării, crescătorii sunt obligați să se înregistreze la Registrul Comerțului. Ordinul Ministrului Agriculturii care limitează creșterea acestora în micile gospodării din mediul rural stârnește controverse. Fermierii sunt nemulțumiți din cauza ordinului apărut în Monitorul Oficial, dar și a modificărilor privind eliminarea unei greutăți minime.

„Eu am acum 10 porci în curte. Ce fac cu 4 dintre ei? Îi tai? Îi vând de Crăciun? E o mare prostie ceea ce se întâmplă. Ne obligau să creștem purcei cu greutatea de maxim 30 de kilograme. Acum, nu mai contează greutatea „, spune Ioan Rotariu, un crescător din comuna Victoria.

Ce reguli trebuie să îndeplinească fermierii?

Potrivit Ordinului ex-ministrului Petre Daea, când numărul porcilor din gospodărie ajunge la 6, țăranul, crescătorul este nevoit să se fiscalizeze. Adică, să fie persoană fizică autorizată (PFA), întreprindere de familie (IF), întreprindere individuală (II). Atunci, gospodăria țărănească este transformată într-o exploatație comercială de creștere a suinelor de tip A, care respectă regulile de biosecuritate și care este supravegheată sanitar-veterinar. Prin acestea se stabilesc dimensiunile pentru exploatațiile de creștere a suinelor pe teritoriul României, numărul maxim de purcei fiind 5, indiferent de greutatea acestora.