Noi medicamente gratuite pentru pacienţii cu hepatită C, la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi – VIDEO

de: Bujor Elena Nicoleta
15:34, 10 feb. 2022

Dr. Florin Roşu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” din Iaşi, a transmis astăzi, 10 februarie 2022, o veste bună pentru pacienţii care suferă de hepatica C sau ciroza hepatică.

Ieşenii se pot programa pentru a beneficia de două noi medicamente gratuite pentru tratarea bolilor prin contractele încheiate cu CNAS.

Pacienţii cu hepatită C pot beneficia gratuit de investigaţii şi medicamente noi, la Iaşi

Medicul infecţionist Florin Roşu susţine că pacienţii din Iaşi care sunt diagnosticaţi cu hepatită C sau ciroza hepatică cu virus C pot beneficia de două medicamente noi gratuit. De asemenea, ieşenii diagnosticaţi cu bolile menţionate anterior au posibilitatea să se deplaseze la Spitalul de Boli Infecţioase pentru a beneficia de investigaţii clinice, paraclinice şi iniţierea tratamentului specific.

„Începând cu luna februarie a anului 2022, pacienţii care prezintă diferite forme de hepatită determinată de virusul C sau ciroza hepatică cu virus C se pot prezenta la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Iaşi pentru investigaţii clinice, paraclinice şi iniţierea terapiei specifice. Tratamentul este asigurat în baza contractelor încheiate CNAS”, a transmis dr. Florin Roşu.

Dr. Florin Roşu, despre pacienţii infectaţi cu hepatită C care nu au văzut rezultate în urma tratamentului

Managerul unităţii medicale de boli infecţioase a menţionat că dacă sunt pacienţi infectaţi cu hepatită de tip C care au urmat un tratament şi nu au văzut rezultate, aceştia pot beneficia de un nou tratament gratuit.

„Pe lângă tratamentele genotip specifice deja existente în protocol, pacienţii vor avea acces şi la două molecule angenotipice specifice introduse în lista de medicamente compensate şi gratuite. Cu alte cuvinte, plajă de tratament s-a mărit cu încă două medicamente noi. De asemenea, pacienţii adulţi cu sau fără ciroza hepatică compensata care în urma tratamentelor anterioare cu medicamentele cu acţiune antivirală directă nu au obţinut răspunsul terapeutic, pot beneficia de un tratament nou. La spitalul din Iaşi, siguranţă şi sănătatea pacienţilor reprezintă o prioritate”, a mai adăugat dr. Florin Roşu.

În ediţiile anterioare ale Cotidianului BZI s-a scris despre campania de testare pentru prevenirea hepatitei desfăşurată în comună Răducăneni din judeţul Iaşi.

Cum pot beneficia pacienţii de noul tratament pentru hepatită C

Dr. Roşu recomanda tuturor persoanelor diagnosticate cu hepatită C să se programeze la medicul de familie sau la triajul unităţii spitaliceşti pentru a putea beneficia de investigaţii şi tratament.

„Pacienţii cu patologia mai sus menţionată sunt aşteptaţi pentru investigaţii, consiliere, întocmirea dosarului care validează tratamentul şi sigur iniţierea acestuia. Evaluarea se realizează în baza unei programări la medicul de familie, medicul curant sau în triajul clinicii”, a conchis dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.

Reamintim faptul că cele mai dese simptome ale hepatitei C sunt durerile musculare şi articulare, starea febrilă, greaţă, vărsături, inapetență, starea de oboseală permanentă, durerile în hipocondrul drept, emisia de urină închisă la culoare şi scaune acolice (deschise la culoare), icterul tegumentar şi scleral (totuşi, mai puţin întâlnit).

Medicul Florin Roșu a transmis faptul că sănătatea pacienților de la Spitalului de Boli Infecțioase din Iași este prioritară, astfel noile medicamente gratuite pentru tratarea hepatitei C pot salva viața a mii de oameni.