Noi lucrări, de reabilitare și modernizare, la două clădiri-simbol din zone selecte ale orașului Iași. Proprietarul derulează investiții de milioane – GALERIE FOTO
La Iași, pentru două clădiri-simbol amplasate în zone selecte ale orașului, demarează noi lucrări, atât de reabilitare, cât și de modernizare! Aici, proprietarul (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”) derulează investiții de milioane. Astfel, au fost demarate licitații pentru achiziție servicii de dirigenție de șantier pentru execuție branșament energie electrică, reabilitare imobil Alexandru Lăpușneanu, numărul 28, și consolidare Observatorul Astronomic din Copou
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași continuă investițiile de reabilitare și modernizare a două clădiri importante din Municipiul Iași. De data aceasta, este vorba despre reabilitare imobil din Strada Alexandru Lăpușneanu, numărul 28, și Consolidare Observatorul Astronomic din Copou. Concret, instituția a lansat licitații pentru achiziție servicii de dirigenție de șantier pentru execuție branșament energie electrică în completare la reabilitare imobil Alexandru Lăpușneanu, numărul 28 și consolidare la Observatorul Astronomic din Copou.
UAIC achiziționează prin cumpărare directă servicii de dirigenție astfel: „Lot 1 – Servicii dirigenție de șantier pentru contractul de lucrări «Reabilitare Imobil Alexandru Lăpușneanu, nr.28», lucrări de proiectare și execuție branșament energie electrică (LES și Post de transformare) – modul abonat, respectiv Lot 2: Servicii dirigenție de șantier pentru contractul de lucrări «Consolidare Observatorul Astronomic, lucrări de proiectare și execuție branșament energie electrică ‘LES și Post de transformare’ – modul abonat, conform cerințelor din solicitarea de ofertă și caietelor de sarcini”, arată oficialii de la „Cuza”. Aici sunt alocate câteva zeci de mii de euro.
Telekom România a acceptat oferta UAIC de cumpărare a clădirii de pe Strada Lăpușneanu
De reamintit că, în februarie 2018, Universitatea „Cuza” din Iași a primit acordul Consiliului de Administrație (CA) al Telekom România pentru cumpărarea clădirii de pe Strada Lăpușneanu, nr. 28 (Corpul R). Suma finală a fost de 2.165.000 de euro (scutită de TVA). Imobilul a fost închiriat de UAIC din anul 2008 și este destinat, cu precădere, activității Școlilor Doctorale. Cu o amprentă la sol de 592 de metri pătrați, clădirea de 5 etaje are o suprafață totală desfășurată de 4,581 de metri pătrați, din care suprafața utilă este de 3,594 de metri pătrați, plus 222 de metri pătrați de terase.
Terenul, cu suprafață de 900 de metri pătrați, este proprietatea Primăriei Municipiului Iași. În prezent, clădirea asigură buna funcționare a Școlilor Doctorale ale UAIC, dar este și gazda unor evenimente organizate de facultăți. De asemenea, în Corpul R își desfășoară activitatea și alte entități, precum Centrul Alumni, Clubul IQ sau Centrul de Reușită Universitară.
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a obținut 2 milioane de euro pentru refacerea clădirii istorice intitulate Observator Astronomic din Copou
Pe de altă parte (lucrările efective au demarat în iarna-primăvara acestui an), Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a obținut 2 milioane de euro pentru refacerea clădirii istorice intitulate Observator Astronomic din Copou. Deja, licitația derulată de Compania Națională de Investiții s-a finalizat. Firma care a câștigat marele pot este Iasicon S.A. Iași. Etapa de consolidare și refuncționalizare la faimosul Observator are ca termen de execuție 12 luni. Lucrările au început la finalul lunii trecute.
„Observatorul Astronomic face parte din categoria monumentelor istorice, a fost construit între anii 1878-1956, iar în 2013 a fost închis din cauza stării avansate de degradare. În mai 2016, am achiziționat servicii de concepție tehnice în vederea executării lucrărilor de consolidare și refuncționalizare a clădirii Observatorului. În septembrie 2016, am depus întreaga documentație la Compania Națională de Investiții, în vederea înscrierii acestuia pe lista de investiții, propunere care a fost acceptată în 2017. În 2018 a fost realizată prima procedură de achiziție, procedură reluată în 2019. Valoarea lucrărilor de consolidare și reabilitare este de 9 milioane de lei, aproximativ 2 milioane de euro”, a declarat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rector UAIC din Iași.