Noi episoade de poluare au fost înregistrate în Iași în ultima săptămână. Șantierele și traficul, motivele poluării
Noi episoade de poluare au fost înregistrate în Iași în ultima săptămână. Datele furnizate de stațiile automate de monitorizare a calității aerului arată că au fost depășiri la indicatorul PM10
Iașul a fost poluat în ultimele zile. Potrivit datelor furnizate de Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Iaşi care monitorizează calitatea aerului, în luna august 2022, în județul Iași s-au înregistrat mai multe depășiri ale valorii-limită zilnice pentru protecția sănătății umane (50 micrograme/m3) la indicatorul particule în suspensie PM10 determinate gravimetric. Datele furnizate de stațiile automate de monitorizare a calității aerului din județul Iași arată că a fost disponibil cel puţin un indice specific, conform Ordinului MMAP nr. 1818/2020, în perioada 19.08-21.08.2022. Indicele general de calitate a aerului corespunzător poluanților monitorizați a fost de la „Bun” la „Rău”.
Valorile crescute ale concentrațiilor indicatorului PM10, măsurat automat în stația IS-5-Tomești, staţie de fond suburban, în zilele de 19 și 21 august 2022, au fost înregistrate pe fondul poluării rezultate din sursele de emisie locale (de exemplu, lucrări și activități din gospodăriile populației, lucrări de modernizare în vecinătatea stației), corelate cu condițiile meteo nefavorabile dispersiei poluanților.
Noi episoade de poluare înregistrate în Iași
Principalele surse de poluare sunt încălzirea rezidenţială, traficul, starea infrastructurii rutiere, salubrizarea şi curăţenia de primăvară, șantierele din Iași, la care s-au adăugat nenumăratele incendii de vegetație şi deşeuri, precum şi lucrările agricole specifice perioadei corelate cu seceta accentuată, dar şi fenomenele meteo favorabile acumulării şi menţinerii poluanţilor la sol, fără posibilitatea de dispersie-calm atmosferic şi inversiune termică. Buletinele zilnice pentru informarea publicului cu privire la calitatea aerului în județul Iași se pot consulta accesând link-ul: http://www.anpm.ro/web/apm-iasi/buletine-calitate-aer. Măsurările automate de particule în suspensie PM10 au scop informativ, iar depăşirile înregistrate pot fi confirmate/infirmate ulterior de către rezultatul analizei, prin metoda de referinţă gravimetrică. Datele de calitate a aerului obținute în stațiile automate de monitorizare a calității aerului pot fi consultate în timp real, accesând site-ul www.calitateaer.ro, unde se pot vizualiza informații actualizate orar, aflate în curs de validare și certificare. Poluarea aerului din județul Iași s-a menținut la un nivel ridicat.
Analizatoare pentru verificarea calității aerului, montate în Iași
De la începutul lunii martie 2022, în 4 din cele 6 staţii existente au fost montate suplimentar analizatoare pentru măsurarea automată a concentraţiilor pentru doi dintre cei mai relevanţi indicatori de calitate a aerului-pulberi în suspensie PM10 şi PM2,5, în staţia de trafic IS-1 Podu de Piatră, unde se măsoară suplimentar şi PM2,5, automat. În staţiile de fond suburban IS-5 Tomeşti şi rural IS-4 Aroneanu, în care se monitoriza PM10 doar gravimetric, au fost montate suplimentar analizoare automate pentru PM10/PM 2,5. În staţia de fond urban IS-2 Decebal-Cantemir, în care se monitoriza gravimetric PM10 şi PM2,5, s-a montat în plus analizorul automat pentru PM10/PM2,5.
Echipamentele au fost achiziţionate de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. Noi episoade de poluare au fost înregistrate în Iași și din cauza incendiilor de vegetație.