Noi drepturi pentru angajații din România. Puțini știu asta

de: Mirela Todosi
09:45, 11 iul. 2024

Noi drepturi pentru angajații din România. Dreptul la concediu de odihnă, la pauze zilnice și săptămânale sunt doar câteva dintre cele mai cunoscute. Codul Muncii prevede și alte drepturi, însă puțini știu asta.

Noi drepturi pentru angajații din România

Angajații au obligații, dar au și drepturi. Puțini cunosc drepturile din Codul Muncii, mai ales în situații excepționale. De exemplu, în perioade de caniculă, angajatorii ar trebui să ia în considerare implementarea unor măsuri de prevenire a efectelor negative ale caniculei asupra angajaților lor.

,,Angajatorii ar trebui să ia în considerare implementarea unor măsuri de prevenire a efectelor negative ale caniculei asupra angajaților lor. Aceste măsuri pot include asigurarea unui acces adecvat la apă potabilă pentru angajați, oferirea de pauze regulate pentru a permite angajaților să se răcorească și să se rehidrateze, precum și oferirea de echipament de protecție împotriva soarelui și a căldurii.”, a declarat Sorina Faier, specialist în resurse umane.

,,Ar trebui să fie flexibili în ceea ce privește programul de lucru al angajaților lor în timpul caniculei. Unele industrii, cum ar fi construcțiile și agricultura, nu își pot permite să oprească activitățile în timpul caniculei, dar angajatorii ar trebui să găsească modalități de a-i proteja pe angajați în timpul acestor condiții dificile. Aceste măsuri pot include programarea activităților în orele mai răcoroase ale zilei și oferirea de posibilitatea angajaților de a lucra de acasă sau în alte locuri mai răcoroase.”, a mai spus specialistul în HR.

Lege europeană pentru salariații români

Se dorește stabilirea salariului minim brut pe țară garantat în plată. Formula va fi stabilită fiind luate în calcul mai multe aspecte. Mai exact, va conta puterea de cumpărare, dar și nivelul salarial mediu brut, alături de productivitatea muncii. Pentru a combate discrepanțele salariale în UE, se dorește implementarea salariului minim european, inclusiv în România. România face parte din grupul țărilor cu venituri minime statutare, adică în grupul majoritar al statelor cu venituri reglementate prin legi sau statute. Din păcate, România nu se situează pe o poziție avantajoasă când vine vorba despre salariul minim garantat la nivel național.

Salariul minim european devine obligatoriu pentru toate țările din Uniunea Europeană. Cel mai târziu ar trebui să intre în vigoare în 15 noiembrie 2024. Două milioane de români câștigă în prezent salariul minim pe economie. Angajații români plătesc cele mai mari contribuții la stat. Românii achită printre cele mai mari taxe din Europa. Din salariul brut se reține impozitul pe venit, dar și contribuțiile CAS și CASS.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla până la finalul acestui an cu salariile românilor. Pe lângă metoda ce calcul a salariului, se va introduce o nouă lege. Potrivit unei directive europene, până în 2026 afişarea salariilor va fi obligatorie pentru toate companiile. Se dorește eliminarea așa-zisului salariu secret sau confidențial. Mai mult, angajații vor putea să solicite informaţii despre veniturile colegilor.  Măsura are scopul de a reduce discrepanțele salariale foarte mari. Românii sunt încântați de noua directivă și susțin că e mult mai bine să știe salariul de la bun început. Viitorul joburilor e legat de dezvoltarea tehnologică, schimbările demografice și dinamica economiei, iar inteligența artificială va fi folosită în diferite sectoare.