Noi dezvăluiri ca urmare a celei mai mari scurgeri de informaţii din istorie, Pandora Papers! Proprietăţi de miliarde de euro pe numele unor proprietari secreți
Proprietarii secreți ai peste 1.500 de proprietăți britanice cumpărate folosind firme offshore au fost descoperiți de o anchetă a BBC. Detaliile sunt prezentate în scurgerea documentelor financiare offshore din Pandora Papers și listează proprietăți cu o valoare estimată mai mare de 4 miliarde de lire sterline.
Printre proprietari se numără politicieni străini de profil, persoane acuzate de corupție și donatori politici din Marea Britanie. Miniștrii spun că vor introduce o nouă lege când vor avea timp parlamentar.
Pandora Papers dezvălui proprietăți de miliarde de euro pe numele unor politicieni sau persoane corupte
Guvernele conservatoare succesive s-au angajat să introducă legislație care face obligatorie denumirea celor care dețin proprietăți prin intermediul companiilor străine, în încercarea de a elimina spălarea banilor.
Printre dezvăluiri:
- Soția magnatului cu amănuntul Sir Philip Green a început să cumpere proprietăți din Londra, în timp ce cuplul care a vândut imperiul High Street se prăbușea.
- Familia conducătoare din Qatar a achiziționat două dintre cele mai scumpe case din Londra prin intermediul companiilor offshore, economisind milioane de lire sterline în impozite
- Miliardarul ucrainean Gennadiy Bogolyubov, care este cercetat de FBI și a avut sute de milioane în active înghețate într-un caz de fraudă, deține peste 400 de milioane de lire sterline din proprietatea Regatului Unit
- Un bloc de birouri din Londra de 40 de milioane de lire sterline este deținut de fiul oligarhului rus sancționat Mihail Gutseriev
- BBC a colaborat cu Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ), The Guardian, Finance Uncovered și alte mijloace de informare în masă pentru a identifica în dosarele filtrate persoanele din spatele companiilor de peste mări care dețineau proprietăți în Anglia și Țara Galilor.
Deținerea de bunuri imobile prin intermediul unei firme offshore este legală și nu există nicio sugestie de acțiune greșită în simpla utilizare a unei companii străine pentru a cumpăra proprietăți. Cu toate acestea, guvernul britanic a ridicat recent propria sa evaluare a riscului de spălare a banilor pentru piața imobiliară de la „mediu” la „ridicat”.
Cel mai mare nivel de risc este acela în care există „dificultăți în determinarea beneficiarilor finali finali”, potrivit unui raport al Home Office din decembrie 2020.
Sir Philip și Tina Green au cumpărat proprietăţi de milioane de euro
Soția magnatului din comerțul cu amănuntul, Sir Philip Green, a cumpărat bunuri imobiliare primare de la Londra de multe milioane de lire sterline, în timp ce BHS, lanțul de magazine pe care îl deținuseră, se îndrepta spre colaps.
Identitatea ei de cumpărător de proprietăți din Londra a fost ascunsă deoarece au fost cumpărate prin intermediul unor companii anonime cu sediul în Insulele Virgine Britanice, un paradis fiscal.
Achizițiile au inclus un apartament de 15 milioane de lire sterline în Mayfair și o nouă casă pentru fiica lor lângă Palatul Buckingham, cumpărată cu 10,6 milioane de lire sterline în 2016.
Spree-ul de cumpărare a venit la puțin peste 12 luni după ce Sir Philip a vândut BHS pentru o sumă simbolică unui faliment care nu avea experiență cu amănuntul. Lanțul s-a prăbușit, ducând la pierderea a 11.000 de locuri de muncă și a locurilor vacante din centrele orașelor.
Căderea a dus, de asemenea, la un strigăt când a apărut că afacerea a lăsat o gaură neagră de până la 571 milioane de lire sterline în fondul său de pensii.
Prin intermediul avocaților lor, atât Sir Philip, cât și Lady Green au refuzat să răspundă la întrebări detaliate, sugerând că acestea erau chestiuni private.
Familia conducătoare a qatarilor, proprietăți de sute de milioane de euro
Scurgerea Pandora Papers dezvăluie, de asemenea, portofoliul de proprietăți al familiei guvernante din Qatari deținute printr-o altă rețea transfrontalieră de companii.
Familia regală Al-Thani a cumpărat două proprietăți pe una dintre cele mai scumpe terase din lume, cu vedere la Regent’s Park din Londra. Au fost cumpărați prin companii offshore, economisind milioane de lire sterline în impozite.
Analiza BBC a găsit numeroase alte proprietăți deținute de membrii familiei prin aceste structuri, estimate la o valoare de peste 650 milioane de lire sterline.
Guvernul din Qatar nu a răspuns la întrebările despre concluziile BBC.
Gennadiy Bogolyubov, controversat miliardar ucrainean, proprietăţi de sute de milioane de euro.
Gennadiy Bogolyubov este un miliardar ucrainean care este cercetat de FBI pentru spălare de bani. El și partenerul său de afaceri sunt acuzați că au înșelat banca pe care au fondat-o cu mai mult de 1 miliard de lire sterline.
Documentele instanței incluse în documentele Pandora îl dezvăluie că este proprietarul final al unei colecții de proprietăți din Marea Britanie care ar putea valora peste 400 de milioane de lire sterline, inclusiv o clădire din Trafalgar Square. Acestea sunt deținute printr-o rețea de companii, unele offshore, care ascund identitatea proprietarilor.
Bogolyubov este cofondatorul PrivatBank, cea mai mare unitate bancară din Ucraina. Banca a fost naționalizată în 2016 după ce autoritățile de reglementare au găsit o gaură de 5,5 miliarde de dolari în bilanțurile sale.
PrivatBank l-a urmărit pe domnul Bogolyubov și pe partenerul său de afaceri Igor Kolomoisky prin acțiuni în justiție în Anglia și SUA, încercând să recupereze peste 3 miliarde de dolari în legătură cu banii pierduți în timpul conducerii lor.
În 2020, Departamentul de Justiție al SUA a încercat să ridice proprietăților comerciale din Texas, Ohio și Kentucky de la pereche, suspectând că acestea au fost „achiziționate folosind fonduri deturnate de la Privatbank”. Cazurile judiciare sunt în curs de desfășurare.
Președintele Kenyei apare în Pandora Papers cu averi fabuloase
Investițiile offshore ale kenyenaților, inclusiv o companie cu acțiuni și obligațiuni în valoare de 30 de milioane de dolari, au fost descoperite printre sute de mii de pagini de documente administrative din arhivele a 14 firme de avocatură și furnizori de servicii din Panama și Insulele Virgine Britanice ( BVI) și alte paradisuri fiscale.
Activele secrete au fost descoperite printr-o anchetă, publicată duminică de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ), Finanțe Neacoperite, Finanțe Neacoperite, Africa Necenzurată și alte organizații de știri.