Noi cercetări arată că există, de fapt, trei subtipuri diferite ale maladiei Alzheimer
Boala Alzheimer este probabil mai diversă decât sugerează modelele noastre tradiționale. Postmortem, secvențierea ARN a dezvăluit trei subtipuri moleculare majore ale bolii, fiecare dintre acestea prezentându-se diferit în creier și avand un risc genetic unic. Astfel de cunoștințe ne-ar putea ajuta să prezicem cine este cel mai vulnerabil la fiecare subtip, modul în care boala ar putea progresa și ce tratamente s-ar potrivi cel mai bine, ducând potențial la rezultate mai bune. De asemenea, ar putea ajuta la explicarea de ce tratamentele eficiente pentru Alzheimer s-au dovedit atât de dificile de găsit până acum.
Totodată, descoperirea „ar putea explica parțial de ce o majoritate vastă a medicamentelor care au fost eficiente pe șoareci nu se aliniază cu studiile umane generalizate de-a lungul subtipurilor de Alzheimer”, au spus cercetătorii. Prin urmare, concluzionează autorii, subtiparea pacienților cu AD este un pas critic către medicina de precizie pentru această boală devastatoare.
În mod tradițional, Alzheimer se crede că este marcat de aglomerări de plăci beta-amiloide (Aβ), precum și de încurcături de proteine tau (NFT) găsite în biopsiile post-mortem ale creierului. Ambii acești markeri au devenit sinonimi cu boala, dar în ultimii ani ipotezele noastre principale despre ceea ce fac de fapt creierului nostru au fost puse sub semnul întrebării.
De obicei, se crede că acumulările de Aβ și NFT determină pierderea neuronală și sinaptică, predominanta în cortexul cerebral și hipocampus. Urmează apoi o degenerare suplimentară, inclusiv inflamația și degenerarea învelișului protector al celulelor nervoase, care determină încetinirea semnalelor din creierul nostru.
În mod ciudat, însă, dovezile recente au arătat că până la o treime dintre pacienții cu un diagnostic clinic confirmat nu au plăci Aβ în biopsiile post-mortem. Mai mult, mulți dintre cei găsiți cu astfel de plăci la deces nu au prezentat tulburări cognitive în viață.
În loc să fie un declanșator timpuriu al AD, declanșând neurodegenerarea și conducând la pierderea și confuzia memoriei, la unele persoane, plăcile Aβ par a fi întârziate. Pe de altă parte, dovezile recente sugerează că proteinele tau sunt prezente încă din primele etape.
În lumina tuturor acestor cercetări, este foarte probabil să existe subtipuri specifice de AD pe care pur și simplu nu le-am descoperit încă. Noua cercetare a ajutat la dezlegarea a trei aspecte majore.
Pentru a face acest lucru, cercetătorii au analizat 1.543 de transcriptomi – procesele genetice fiind exprimate în celulă – în cinci regiuni ale creierului, care au fost colectate post mortem din două grupuri.
Există trei subtipuri diferite ale maladiei Alzheimer
Folosind secvențierea ARN pentru a profila acești transcriptomi, autorii au identificat trei subtipuri moleculare majore, care corespund unor căi diferite neregulate. Acestea includ: susceptibilitatea la neurodegenerare mediată de tau; neuroinflamarea amiloid-β; semnalizare sinaptică; activitate imunitară; organizarea mitocondriilor; și mielinizare.
Toate subtipurile au fost atât independente de vârstă, cât și de severitatea bolii. Semnăturile lor moleculare au fost prezente și în toate regiunile creierului, dar mai ales în hipocamp, care este în mare parte asociat cu formarea de noi amintiri.
Mai mult, proteinele Aβ și tau nu ar putea explica pe deplin diferitele subtipuri, ceea ce sugerează că afectarea cognitivă „nu este nici dependentă, nici pe deplin asigurată” prin acumularea lor în creier.
De fapt, doar aproximativ o treime din cazurile de Alzheimer au prezentat aceste caracteristici consistente ale unei prezentări Alzheimer tipice. Restul cazurilor au prezentat forme opuse de reglare a genelor în cadrul moleculelor, care au provocat modificări complexe în mai multe căi cerebrale și tipuri de celule.
„Este mai probabil ca acumulările de Aβ și proteine tau să fie adesea mediatori sau efectele finale ale neurodegenerării sau inflamării”, au precizat autorii studiului.
Cu alte cuvinte, simpla prezență a acumulărilor de Aβ și proteine tau nu ar fi atât de importantă ca modul în care acestea interacționează cu alte procese celulare.
Studiul a fost publicat în Science Advances.