Noi cazuri de pestă porcină africană, descoperite la porcii mistreți din Iași. Medicii veterinari au luat măsurile pentru stoparea răspândirii virusului
Specialiștii din cadrul DSVSA Iași au luat măsurile pentru închiderea focarelor de pestă porcină la porcii domestici, dar și stoparea răspândirii virusului din cauza cazurilor pozitive la mistreți. Potrivit datelor, sunt 191 de mistreți găsiți morți, 29 de porci mistreți vânați în județul Iași și două focare de pestă porcină în comunele Costuleni și Răducăneni
Medicii sanitar-veterinari au luat măsurile necesare pentru stoparea răspândirii virusului pestei porcine descoperit la începutul lunii în gospodăriile din cele două comune din Iași, dar și la sute de porci mistreți. Ultimele focare de pestă porcină au fost eradicate la sfârșitul lunii decembrie 2020. Potrivit specialiștilor din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, ieșenii care cresc porcii în gospodării sunt vinovați pentru răspândirea PPA.
„Noi i-am informat pe primari, localnici, toți crescătorii de porci, să ia toate măsurile pentru ca porcul să nu se îmbolnăvească. Dar vă spun sincer că nu se respectă măsurile, pentru că altfel nu am mai avea pestă porcină. Aici vorbim de micii crescători. Vă dați seama că cei cu ferme mari, cu investiții de milioane de euro, nu își permit să piardă banii și iau toate măsurile de siguranță. Însă la porcii domestici din gospodării nu se respectă cu strictețe aceste măsuri”, susține dr. Gabriel Ciobanu, director al DSVSA Iași.
Medicii sanitar-veterinari din Iași au luat măsuri pentru închiderea focarelor de pestă porcină din Costuleni și Răducăneni
Printre măsurile dispuse de specialiștii din Iași în combaterea răspândirii pestei porcine sunt efectuarea inspecțiilor sau a patrulărilor zilnice de către gestionarii fondurilor cinegetice pentru depistarea de porci mistreți morți sau bolnavi. Medicii veterinari din județ vor fi anunțați despre cazurile de mistreți găsiți morți, iar recoltarea probelor de la mistreții împușcați sau găsiți morți se va face de către medicul veterinar oficial sau de către personalul tehnic instruit al gestionărilor fondurilor cinegetice, în condiții de biosecuritate severe.
În decursul anului 2020, în județul Iași, pesta porcină africană a afectat un număr de 462 de animale domestice, în 31 de focare apărute în gospodării. Ca urmare a aplicării planurilor de măsuri specifice, dispuse prin intermediul Centrului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB), de medicii veterinari și specialiștii din cadrul DSVSA Iași, toate aceste focare erau eradicate la data de 31 decembrie 2021, însă la începutul lunii martie 2021 au fost descoperite noi focare în gospodăriile ieșenilor.
Medicii veterinari verifică produsele din carne de pasăre și ouăle provenite din comerțul intracomunitar
Pesta porcină africană este extrem de contagioasă și poate fi răspândită prin contact direct cu porci infectați, fluide biologice provenite de la porcii contaminați și prin contact indirect prin intermediul echipamentelor agricole, camioanelor sau oamenilor care au venit în contact cu animalele bolnave. Analizele anchetelor epidemiologice efectuate în focarele active arată că transmiterea bolii a fost făcută prin nerespectarea măsurilor de biosecuritate și a restricțiilor de mișcare ale animalelor, administrarea în hrana suinelor a resturilor alimentare.
În această perioadă, medicii veterinari verifică fermele de păsări pentru a preveni răspândirea gripei aviare, descoperită în Ucraina și Slovacia. Astfel, DSVSA verifică condițiile referitoare la producerea, ambalarea, transportul, depozitarea și comercializarea cărnii de pasăre și a ouălor provenite din comerțul intracomunitar, precum și de la unități din România. De asemenea, vor fi verificate toate mărfurile intrate pe teritoriul României, în județul Iași, să nu provină din state membre/zone în care evoluează gripa aviară înalt patogenă.
Crescătorii de porci din Iași vor să investească fonduri europene pentru protecția fermelor împotriva pestei porcine africane
Crescătorii de suine din Iași primesc fonduri europene în valoare de 200.000 de euro, pentru proiectele depuse în submăsura 5.1 – „Sprijin pentru investițiile în măsuri preventive destinate să reducă efectele dezastrelor naturale, ale fenomenelor climatice nefavorabile și ale evenimentelor catastrofale probabile”. Fermierii au solicitat banii nerambursabili pentru a preveni răspândirea pestei porcine în fermele cu porci pe care le dețin în mediul rural. Sprijinul acordat prin această submăsură va contribui la creșterea capacității operaționale de prevenire a apariției epizootiilor și combaterea acestora, dar și reducerea efectelor dezastrelor naturale, a evenimentelor adverse și a evenimentelor catastrofale asupra potențialului de producție agricolă.