Noi bilete de tratament sunt disponibile pentru pensionarii ieșeni, începând cu 29 iulie 2022

de: Raluca Costin
02:00, 21 iul. 2022

Pensionarii din Iași au la dispoziție noi bilete de tratament în stațiunile balneare din țară. Ieșenii pot pleca în stațiunile Nicolina, 1 Mai, Olănești, Amara, Covasna sau Geoagiu, la finalul lunii iulie 2022

Pensionarii ieșeni care vor să plece în stațiunile balneare din țară pot solicita bilete de tratament, începând cu 29 iulie 2022. Casa Județeană de Pensii (CJP) Iași pune la dispoziția celor interesați noi serii de bilete. Persoanele interesate pot obține bilete de tratament pe baza unor documente, precum bilet de tratament de la medic, cartea sau buletinul de identitate și cuponul de pensie aferent lunii aprilie 2022.

Dacă atribuirea biletelor de tratament se făcea, de obicei, cu repartiție, prin alocare automată în sistem informatic, în funcție de punctajul calculat pentru fiecare solicitant, perioada cerută, numărul de locuri alocate pe fiecare stațiune și în funcție de numărul de solicitanți pentru acele locuri, acum pensionarii pot să le cumpere fără să îndeplinească aceste condiții. Costul unui bilet este de 50 la sută din cuantumul brut al pensiei în luna anterioară plecării în stațiune. Durata sejurului este de 16 zile, din care durata tratamentului balnear este de 12 zile. Biletele de tratament pot fi cumpărate de pensionarii ieșeni în stațiunile Nicolina, 1 Mai, Olănești, Amara, Covasna sau Geoagiu.

Pensionarii ieșeni pot să achiziționeze noi bilete de tratament

Anul acesta a crescut interesul pensionarilor ieșeni pentru achiziția de bilete de tratament în stațiunile balneare din țară. În ultima perioadă, sediul instituției a fost aglomerat de pensionarii care vor să achiziționeze biletele. Stațiunea Balneară Nicolina, din Iași, una dintre cele mai căutate stațiuni din Europa, a fost închisă, din cauza pandemiei de Coronavirus, însă a fost redeschisă anul acesta, întrucât au fost solicitări din partea celor care vor să vină la tratamentul cu apă sulfuroasă.

În anii precedenți, pe perioada verii, Stațiunea Balneară Nicolina era ocupată la capacitate maximă, adică 300 de persoane în fiecare lună. Pacienții își făceau programare chiar și cu un an înainte pentru a beneficia de tratamentul cu apă sulfuroasă, recunoscut în toată Europa.

Nămolul și apa sulfuroasă de la Plaja Purcica, recunoscute în Europa

În edițiile anterioare, reporterii BZI au prezentat un reportaj despre Plaja Purcica, unde sute de mii de persoane au beneficiat de tratamentul cu apă sulfuroasă și nămol. Apele minerale sulfuroase din baza de tratament (denumită popular Plaja Purcica) sunt recunoscute pentru beneficiile remarcabile pe care le au în tratamentul afecțiunilor reumatice. Aceste ape minerale hipotermale au un conținut ridicat de sulf, clor și iod, fiind printre cele mai concentrate ape sulfuroase din Europa. Valoarea terapeutică a acestora și eficiența tratamentului balnear cu apele minerale sulfuroase din această zonă au fost evidențiate prin numeroasele studii realizate în cadrul Spitalului de Recuperare și al Policlinicii Balneare Nicolina. Studiile au demonstrat faptul că, utilizate în cură externă, apele sulfuroase pot trata cu succes următoarele categorii de afecțiuni: reumatice, dermatologice, post-traumatice, respiratorii și neurologice periferice.

Ieșenii care vor bilete de tratament în stațiunea Nicolina, de lângă Plaja Purcica, pot să ceară informații de la specialiștii Casei de Pensii Iași.