Noduli la glanda tiroidă. Când devin un motiv de îngrijorare și cum pot fi tratați

de: BZI.ro
10:06, 01 feb. 2024

Să presupunem că mergi la medic pentru un control și, în timp ce îți examinează gâtul, observă o umflătură. Apoi, să presupunem că îți spune că ai noduli la glanda tiroidă. Este momentul să intri în panică? Nodulii tiroidieni, chiar și cei care uneori se întâmplă să fie cancerigeni, sunt tratabili, potrivit specialiștilor.

Cât de periculoși sunt nodulii la glanda tiroidă

Nodulii tiroidieni sunt foarte des întâlniți. De fapt, experții estimează că aproximativ jumătate dintre americani vor avea un astfel de nodul până la vârsta de 60 de ani. Unii sunt solizi, alții sunt chisturi umplute cu lichid, iar alții sunt micști.

Deoarece de multe ori nodulii tiroidieni nu prezintă simptome, mulți oameni nu sunt conștienți de prezența acestora. În alte cazuri, nodulii pot deveni suficient de mari încât să cauzeze probleme. Dar chiar și nodulii tiroidieni mai mari pot fi tratați, uneori chiar fără intervenție chirurgicală.

Majoritatea covârșitoare (mai mult de 95%) a nodulilor tiroidieni sunt benigni (noncanceroși). Dacă există suspicini cu privire la prezența cancerului, de multe ori medicul, prima și prima dată, va monitoriza nodulul în timp pentru a vedea dacă crește în dimensiune.

Ecografia poate ajuta la evaluarea unui nodul tiroidian, iar medicul va determina dacă este necesară o biopsie. O biopsie aspirativă cu ac fin poate colecta mostre de celule din nodul, care, analizate la microscop, pot oferi medicului mai multe informații despre cum se comportă nodulul.

Tratamentul nodulilor benigni și maligni

Chiar și o creștere benignă pe glanda tiroidă poate cauza simptome. Dacă un nodul tiroidian cauzează probleme de vorbire sau deglutiție, medicul poate recomanda un tratament prin intervenție chirurgicală pentru a îndepărta întreaga glandă tiroidă sau doar o parte din aceasta. Dacă medicul recomandă îndepărtarea tiroidiană (tiroidectomie), s-ar putea să nu trebuiască să-ți faci griji nici măcar pentru o cicatrice pe gât. Unii pacienți sunt candidați buni pentru o procedură tiroidiană fără cicatrice, în care chirurgul ajunge la tiroidă printr-o incizie făcută în interiorul buzei inferioare.

O alternativă mai nouă pe care medicul o poate folosi pentru tratarea nodulilor benigni se numește ablația prin radiofrecvență. Ablația prin radiofrecvență folosește o sondă pentru a accesa nodulul benign sub ghidaj ecografic și apoi îl tratează cu curent electric și căldură pentru a micosira nodulul. Majoritatea oamenilor tratați astfel se pot întoarce a doua zi la activitățile normale fără probleme.

Un diagnostic de cancer stârnește întotdeauna îngrijorare, dar chiar și dacă un nodul se dovedește a fi cancer tiroidian, tot ai multe motive să fii optimist. Cancerul tiroidian este unul dintre cele mai tratabile tipuri de cancer. Intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea glandei abordează este tratamentul tipic, iar șansele de recidivă sau răspândirea celulelor canceroase sunt extrem de mici. Persoanele care suferă o intervenție chirurgicală la glanda tiroidă pot avea nevoie să urmeze ulterior un tratament cu hormon tiroidian pentru a-și menține chimia corpului într-un echilibru.

Fie că este benign sau nu, un nodul deranjant la glanda tiroidă poate fi adesea gestionat cu succes. Alegerea unui specialist experimentat care îți va adapta și personaliza tratamentul te poate ajuta să obții cele mai bune rezultate.