Noaptea trecută, jandarmii au intervenit pentru alungarea unui urs în municipiul Fălticeni

de: Bujor Elena Nicoleta
11:41, 23 sept. 2024

This browser does not support the video element.

Seara trecută, 22 septembrie 2024, în jurul orei 23:23, jandarmii au fost sesizați prin apel 112, cu privire la existența unui urs care se deplasează în zona Gării din Municipiul Fălticeni, județul Suceava.

Animalul sălbatic a fost fugărit de jandarmii IJJ Suceava.

Jandarmii au intervenit pentru alungarea unui urs în municipiul Fălticeni

Jandarmii, cu sprijinul pompierilor și polițiștilor, au reușit să alunge un urs brun din municipiul Fălticeni folosind semnale acustice și luminoase, în timp ce au avertizat trecătorii să păstreze distanța și să nu interacționeze cu animalul. Ursul a fost văzut în mai multe locuri din oraș, dar i s-a pierdut urma pe un câmp de pe strada Broșteni. Patrulările și căutările au continuat toată noaptea, însă ursul nu a mai fost observat.

„Cu sprijinul colegilor pompieri și polițiști, jandarmii au procedat la alungarea exemplarului de urs brun, prin intermediul semnalelor acustice și luminoase. Totodată, aceștia au acordat o atenție sporită trecătorilor, îndrumându-i să păstreze distanța față de animal, să nu încerce să îl hrănească sau să se fotografieze cu acesta.

Ursul a fost observat în mai multe puncte cheie din Municipiul Fălticeni și în final, i s-a pierdut urma în zona străzii Broșteni, pe un câmp cu vegetație înaltă.

Jandarmii din cadrul Detașamentului Fălticeni au continuat activitățile de patrulare și căutare pe tot parcursul nopții, însă animalul sălbatic nu și-a mai făcut apariția în zonă”, a transmis plutonier Hatnean Magdalena, purtător de cuvânt al I.J.J. Suceava.

Mii de urși în România

Fostul ministru al mediului, Tanczos Barna, a afirmat că este extrem de dificil să se reducă la jumătate populația de urși din România, care numără între 8.000 și 10.000 de exemplare. El a subliniat că eliminarea acestora ar trebui să se facă doar în condiții stricte și conform legii, pentru a proteja siguranța publică.

„Eu cred că nu o să mai ajungem niciodată la 4.000 (n.red. – atât poate să ducă habitatul lor natural din România). E practic imposibil să ajungi de la 8.000 şi ceva, poate 10.000 de urşi din România, să ajungi la o populaţie de 4.000. Cel mai important lucru este ca în zonele cu atacuri multe şi cu pagube multe să existe extrageri de exemplare şi să se intervină în populaţia de urs brun, după care specialiştii să dea soluţii şi pentru zonele unde urşii îşi găsesc habitate noi, în zonele de şes, de deal, unde până acum nu a existat această specie. Avem urşi în afara habitatului lor natural, vin urşii în zonele locuite. Acolo trebuie să avem intervenţia imediată, fără proceduri complicate, fără telefoane, fără aprobări, acel comitet pentru intervenţie să decidă la faţa locului ce trebuie să facă în cazul acelui urs, dacă este agresiv, dacă poate fi relocat”, a spus Tanczos Barna.

Vă aducem aminte că pe 9 iulie, o tânără de 19 ani din Iași a decedat după ce a fost atacată de un urs pe traseul Jepii Mici din Masivul Bucegi. După atac, ursul a târât-o și aceasta a căzut într-o prăpastie. Salvamontiștii au confirmat decesul după ce au reușit să ajungă la locul incidentului.