Noaptea minții! Șoferii care refuză testarea cu aparatul DrugTest și cer analize din sânge vor rămâne fără permis! Aparatul dă numeroase erori fals pozitiv

de: BZI.ro
08:13, 03 iul. 2024

Pentru că guvernanții au mintea odihnită votează legi care pur și simplu îngenunchiază populația. Așa este și cazul de față cu o lege care a intrat deja în vigoare și care prevedere faptul că orice șofer care refuză testarea DrugTest și solicită analize la sânge să rămână fără permis de conducere.

În contextul în care și Poliția Română recunoaște că aparatele de testare au erori mari indicând de numeroase ori rezultate fals pozitive, legea este de noaptea minții. Odată cu intrarea în vigoare a acestei legi poliția se transformă în miliția de dinainte de 1989. Românii rămân fără drepturi și calea spre abuzuri este larg deschisă.

Șoferii care refuză testarea DrugTest și solicită analize la sânge rămân fără permis

Conducătorii auto nu mai au posibilitatea de a refuza testarea cu dispozitivul DrugTest pentru a-și păstra permisul de conducere până la sosirea rezultatelor analizelor. De acum înainte, șoferii care refuză testarea și solicită analize de sânge la Institutul Național de Medicină Legală (INML) își vor pierde permisul până la primirea rezultatelor, în urma adoptării de către Guvern, sâmbătă, 28 iulie, a unei Ordonanțe de Urgență care modifică și completează unele acte normative pentru îmbunătățirea siguranței pe drumuri. Articolul 38 se modifică, adăugându-se nişte alineate cheie:

(3) Persoana care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii unui permis de conducere și refuză sau nu poate să se supună testării în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat, la solicitarea polițistului rutier, ori este testată de polițistul rutier cu un mijloc tehnic și depistată ca având o concentrație de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat sau care indică prezența în organism a unor substanțe psihoactive este obligată să se supună recoltării mostrelor biologice pentru stabilirea alcoolemiei ori a consumului de substanțe psihoactive, după caz.

(5) În situația prevăzută la alin. (3), când persoana refuză sau nu poate să se supună testării în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat, polițistul rutier dispune retragerea permisului de conducere până la data primirii rezultatului analizei mostrelor biologice, eliberând o dovadă înlocuitoare a acestuia fără drept de circulație.

Până recent, șoferii aveau opțiunea de a refuza testarea cu dispozitivul DrugTest și de a solicita analize la INML. Procedura era următoarea: dacă șoferul refuza testarea, acesta era dus la INML pentru recoltarea probelor biologice. În plus, medicul efectua un examen clinic pentru a determina dacă șoferul era apt să conducă. Dacă era declarat apt, șoferul își păstra permisul până la sosirea rezultatelor analizelor.

Aparatele DrugTeste dau multe erori fals pozitive

Numeroși șoferi nu vor să facă testarea cu aparatul DrugTeste din rațiuni corecte. Aparatele folosite de către oamenii legii dau multe erori fals pozitive. Ba mai mult, dacă consumi un banal nurofen îți poate ieși pozitiv. Acest lucru este absolut scandalos, iar șoferii nu vor să aibă dosare penale făcute degeaba și să stea ani de zile în Tribunal.

Peste 1.000 de români testați pozitiv pentru consumul de droguri în 2023 nu consumaseră, de fapt, substanțe interzise. Testele rapide efectuate de Poliția Română au fost confirmate de analizele de sânge doar în proporție de 62%. Conform legii, când un șofer este depistat pozitiv cu aparatul DrugTest, i se întocmește pe loc dosar de cercetare penală și i se suspendă permisul de conducere.

Soarta dosarului depinde exclusiv de rezultatele analizelor de laborator efectuate de medicina legală. Dacă analizele confirmă testul rapid, șoferul este trimis în judecată și riscă închisoarea. În cazul în care raportul medico-legal infirmă testul rapid, procurorul dispune clasarea dosarului și șoferul își recapătă permisul.

În București și în alte orașe, aceste analize puteau dura câteva luni sau chiar un an, timp în care permisul șoferului era suspendat. Așadar, poate guvernanții noștri ar trebui să facă un test IQ înainte să facă legi de noaptea minții. Este absolut scandalos să lași un șofer fără permis doar pentru că ești prea prost să gândești legi care să fie corecte.