Noaptea minții! Biroul Electoral Central încalcă legea doar pentru a face pe plac LGBTQ+
Biroul Electoral Central încalcă legea României doar pentru a face pe plac comunității LGBTQ în contextul alegerilor de pe data de 9 iunie 2024. Vorbim despre un ”îndrumar” dat către toate Birourile Județene referitor la cum trebuie să se comporte reprezentanții din secțiile de votare cu astfel de persoane.
Nimeni nu are nimic cu comunitatea LGBTQ din România, Europa sau altă parte a lumii, dar să încalci legea pentru a face pe plac este absolut de noaptea minții. Vom explica în rândurile care urmează de ce autoritățile române încalca legea. Din acest îndrumar se înțelege că BEC trebuie să lase oamenii să voteze chiar dacă nu corespund cu poze din cartea de identitate. La un simplu exercițiu se poate vorbi despre posibilitatea comiterii unei infracțiuni electorale. Cum îți dai seama că persoana care se prezintă să voteze este cea din cartea de identitate dacă poza nu corespunde cu realitate? Cum poți fi sigur că nu este încălcată Legea Electorală?
Biroul Electoral Central încalcă legea pentru LGBTQ: Să voteze persoane care nu corespund cu poza de pe cartea de identitate
Conform sursei menționate, în multe cazuri, datele din actele de identitate ale persoanelor transgender nu corespund sau nu sunt complet aliniate cu înfățișarea lor. Astfel, pot apărea situații în care prenumele și mențiunile privind sexul diferă de felul în care persoana se prezintă ca bărbat sau femeie. De asemenea, fotografia din cartea de identitate poate să nu reflecte aspectul fizic actual al persoanei, deoarece aceasta trece printr-o tranziție medicală cu efecte progresive asupra înfățișării sale.
Asociația Accept subliniază că, având în vedere că dreptul de vot este garantat constituțional tuturor cetățenilor români, este esențial ca persoanele implicate în procesul electoral să sprijine exercitarea acestui drept de către persoanele transgender, respectând drepturile și libertățile fundamentale ale acestora, inclusiv dreptul la viață privată. Accept solicită tratarea cu sensibilitate a acestor aspecte pentru a proteja dreptul la viață privată al persoanelor transgender și pentru a evita comportamentele discriminatorii sau degradante care pot duce la hărțuire sau agresiuni.
Ghidul elaborat de Asociația Accept este destinat tuturor celor implicați în procesul electoral, inclusiv operatorilor de calculator, reprezentanților Autorității Electorale Permanente, membrilor birourilor electorale și altor persoane implicate, pentru a le oferi informațiile necesare despre interacțiunea adecvată cu persoanele transgender în secțiile de votare.
Legea spune că o persoană trebuie să-și schimbe cartea de identitate când fizionomia nu mai corespunde
Legea este una simplă și ar trebui să fie valabilă pentru toți, nu doar pentru anumite persoane. Conform datelor existente pe site-ul, de exemplu, al Direcției Locale de Evidență a persoanelor Iași, se scrie foarte clar faptul că actualele cărți de identitate se schimbă în anumite condiții. Adică ești obligat să-ți schimbi actul dacă te regăsești în anumite situații cum ar fi:
– la expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate care urmează a fi preschimbat;
– dacă s-au modificat numele sau prenumele titularului, prenumele părinţilor, data ori locul naşterii (exemple: schimbarea numelui/prenumelui pe cale administrativă; adopţie; constatarea unor greşeli de scriere la întocmirea actului de stare civilă; înregistrarea unei persoane în poziţia de „copil găsit” şi identificarea ulterioară a actului de naştere întocmit iniţial, între acestea existând neconcordanţă la data naşterii; înregistrarea tardivă a naşterii unei persoane, cu înscrierea numai a anului de naştere, s.a.);
– în cazul schimbării domiciliului, a denumirii sau a rangului localităţilor şi străzilor, al renumerotării imobilelor sau rearondării acestora, al înfiinţării localităţilor sau străzilor;
– în cazul deteriorării actului de identitate;
– în cazul pierderii, furtului sau distrugerii actului de identitate;
– când fotografia din cartea de identitate nu mai corespunde cu fizionomia titularului;
– în cazul schimbării sexului;
– în cazul anulării actului de identitate;
– în cazul atribuirii unui nou CNP;
– pentru preschimbarea buletinelor de identitate.
Așadar, fiecare persoană, indiferent de orientare sexuală, de etnie, este obligată prin lege să-și schimbe cartea de identitate dacă se regăsește în aceste situații. Biroul Electoral Central încalcă vădit legea pentru a face pe placul comunității LGBTQ+. Comunitatea anterior menționată ar trebui să aibă aceleași drepturi dar și aceleași obligații de a respecta legile statului în care trăiesc!