Noaptea de Sânziene – tradiții și obiceiuri
Noaptea de Sânziene, sau Drăgaica cum este numită în unele zone ale țării, se sărbătorește pe 24 iunie, odată cu ziua nașterii Sfântului Ioan Botezătorul. Această seară celebrează iubirea și fertilitatea și are o serie de tradiții și obiceiuri.
Pe lângă legătura biblică, această sărbătoare este înconjurată de diverse credințe laice referitoare la apariția misterioase a unor nimfe care pot fi periculoase pentru cel ce le privesc. Iată care sunt tradițiile și obiceiurile nopții de Sânziene.
Noaptea de Sânziene
Această zi are la origine un cult roman pentru zeița Diana. Numele de „Sânziana” provine din „Sancta Diana”. Sub acest nume este cunoscută sărbătoarea în pare parte a țării, dar cu precădere în Ardeal. În Muntenia și Oltenia, sărbătoarea este cunoscută sub numele de Drăgaică, după nume slav.
Această sărbătoare, fiind pe 24 iunie, este prilejul cel mai bun pentru culegerea plantelor de leac și de descântec. Astfel, în acea seară femeile culeg flori și ierburi care vor fi folosite împotriva bolilor și necazurilor.
În această seară se spune că își fac apariția ielele, niște fete foarte frumoase care trăiesc pe câmpii și în păduri. Acestea se prind în hore, dansează și dau puteri magice plantelor. Se spune că locul în care acestea dansează rămâne ars ca de foc și nu mai crește iarba acolo. Cine apucă să le vadă, poate să rămână mut sau poate înnebuni.
Sărbătorirea Sânzienelor se face prin diverse ritualuri, menite să asigure rodnicia și fertilitatea. Este noaptea în care fetele tinere își pot afla sortitul, iar femeile măritate pot urma ritualuri pentru a avea copii.
Drăgaica, sărbătoarea Soarelui
Această sărbătoare mai este considerată de către etnologi și folcloriști drept una a Soarelui, datorită practicilor care implică focul. Una dintre aceasta este aprinderea de focuri în care localnicii aruncă substanțe cu arome puternice, băieții agită făclii și cântă. Aceste lucruri se fac pentru purificare.
Fetele strâng flori galbene de prin poieni, pe care le împletesc în cununi în formă de cerc pentru fete și în formă de cruce pentru băieți. Acestea se lasă în casă, pe porți, la ferestre, pe stupi pentru aducerea norocului, sănătății și belșugului în gospodării.
O altă tradiție pe care o au fetele este de a arunca aceste cununi peste case sau vite. Dacă acestea rămân prinse pe acoperiș, înseamnă că se apropie măritișul. În cazul vitelor, dacă cununa nimerește una tânără, înseamnă că acea fată se va căsători cu un tânăr, în schimb dacă nimerește una bătrână, înseamnă că sortitul va fi un om în vârstă. Pentru a-și vedea soritul, fetele își pun în acea noapte, sub pernă, un buchețel de flori.
Un alt obicei este cel al spălării cu rouă. Bătrânele se ocupă ca roua să fie luată, în zori, de pe plante, în locuri necălcate, pe o pânză albă, și să fie stoarsă apoi într-o oală nouă. Aceste bătrâne aduc roua în sat, evitând să se întâlnească sau să vorbească cu cineva pe drum. Cu această rouă se vor spăla fetele pentru a se mărita mai repede, pentru a găsi un soț iubitor și pentru a avea copii cât mai sănătoși și frumoși.
Noaptea de Sânziene este un eveniment plin de încărcătură culturală, tradiții și obiceiuri și se serbează pe 24 iunie.