Nisip la rinichi simptome. Factorii care contribuie la apariția disconfortului  

de: Corina Birta
12:00, 30 nov. 2022

Apariția de nisip la rinichi este semnalată de mai multe simptome. Boala pietrelor urinare este una dintre cele mai frecvente boli ale tractului urinar și ale rinichilor. Nisipul și pietrele, numite și concrețiuni, apar deoarece sarea se cristalizează și precipită din urină. Cristalele variază în funcție de mărime. Acestea pot fi mai mici, până la pietre cu diametrul de 5 cm. Pietrele pot fi rotunde, unghiulare sau plate.

De obicei, pietrele la rinichi se diferențiază și de tipul de sare din care au fost formate. Cele mai multe dintre aceste cristale sunt încă mici și părăsesc organismul de la sine și fără durere. Cu toate acestea, atunci când se acumulează în rinichi, ele provoacă urolitiază. Nisipul și pietrele pot apărea dintr-o varietate de motive. Acestea sunt cauzate de consumul de apă dură, de o dietă dezechilibrată, multă carne și fasole, de tulburări metabolice, de factori ereditari sau de infecții renale cronice. În plus, anumite medicamente pot contribui, de asemenea, la apariția bolii.

Vestea bună este că majoritatea cazurilor pot fi tratate fără intervenție chirurgicală

Nisip la rinichi simptome. Cum se face simțită boala?

De multe ori nisipul este de dimensiuni mici, iar persoana nici măcar nu poate suspecta că are o problemă renală. Sau poate începe să bănuiască atunci când apare o durere ușoară, surdă, în partea inferioară a spatelui. De cele mai multe ori, durerea apare după exerciții fizice sau perioade lungi de mers pe jos.

Problemele mai grave sunt însoțite de simptome dureroase, și acesta este un motiv pentru a consulta un medic. În caz contrar, mai devreme sau mai târziu, pietrele pot bloca ureterul, ducând la insuficiență renală. Ulterior poate apărea durerea severă în partea inferioară a spatelui, pe una sau pe ambele părți.

Nisipul și pietrele pot apărea dintr-o varietate de motive

Multe persoane suferă de crampe în partea inferioară a spatelui și a abdomenului, care se pot răspândi la organele genitale și în zona inghinală. Unii pacienți manifestă greață și vărsături. Sunt foarte simțite frisoanele și lipsa de urinare pentru o perioadă destul de lungă de timp.

Nisipul la rinichi se face simțit printr-o senzație de arsură la urinare și sentiment că vezica urinară nu a fost golită complet. De asemenea, se poate observa sânge în urină.

Tratamentul pentru ameliorarea durerilor. Testele necesare pentru a obține un diagnostic

Pentru a determina dacă aveți această problemă, veți avea nevoie de o ecografie, teste de urină și de sânge și radiografii. Tratamentul este prescris de un urolog și depinde de tipul și cauzele concrețiunilor. Se face o distincție între tratamentul medical și cel chirurgical.

Nisipul la rinichi se face simțit printr-o senzație de arsură la urinare

Vestea bună este că majoritatea cazurilor pot fi tratate fără intervenție chirurgicală cu medicamente, terapie cu unde de șoc și o dietă specială. Medicul prescrie diuretice pentru a stimula descompunerea nisipului și pentru a preveni acumularea acestuia. Sunt recomandate și antibioticele, dacă problema este cauzată de inflamație sau infecție.

Litotripsia utilizează un aparat care trimite unde de șoc pentru a evapora particulele de nisip la rinichi și pentru a ameliora o parte din simptome care perturbă activitățile de zi cu zi a pacientului. Această procedură la rinichi este efectuată pentru a sparge pietrele în particule mai mici care vor ieși singure cu urina. Procedura se efectuează fără anestezie sau sub anestezie.

De multe ori nisipul este de dimensiuni mici