Nicotina: un studiu va evalua eficacitatea acesteia în prevenirea Covid-19
Acest studiu, coordonat de prof. Zahir Amoura de la spitalul francez Pitié-Salpêtrière, își propune să evalueze eficacitatea plasturilor de nicotină in protejarea împotriva infecției cu Covid-19 la angajatii din sanatate. Se va desfășura în 15 spitale. Este asadar nicotina eficienta în prevenirea Covid-19?
Protejează nicotina împotriva coronavirusului? Pentru a răspunde la această întrebare, Assistance Publique Hôpitaux de Paris (AP-HP) lansează un studiu național, numit Nicovid Prev. Condus de prof. Zahir Amoura, șef de secție la spitalul Pitié-Salpêtrière, acesta își propune să includă 1.633 de reprezentanti ai personalui medical și non-medical care lucrează într-o unitate de sănătate, nefumători (sau foști fumători de mai mult de 12 luni), fără antecedente de COVID-19 și care lucrează în contact cu pacienții (indiferent dacă au sau nu COVID-19).
Acest studiu randomizat a început deja în spitalele Pitié-Salpêtrière și Charles-Foix, specifică un comunicat de presă al AP-HP, din 20 noiembrie. Se intenționează să se extindă la nivel național în 15 spitale din Franta, inclusiv în grupul de spitale din regiunea Mulhouse și Alsacia de Sud, potrivit Top Sante.
Obiectivul acestui studiu randomizat, dublu-orb, este de a evalua eficacitatea plasturilor de nicotină în ceea ce privește prevenirea infecției cu Covid-19 la personalul medical. AP-HP reamintește că până în prezent nu există niciun tratament care să prevină infecția, în special la populațiile expuse, cum ar fi lucrătorii din domeniul sănătății.
Nicotina, eficienta în prevenirea Covid-19? Ar putea avea un efect protector
În aprilie, un studiu observațional realizat de AP-HP pe 350 de pacienți spitalizați a sugerat că fumătorii au un risc mai mic de a fi contaminați cu Covid-19. Nicotina ar avea virtuți preventive împotriva Covid-19 arata acest studiu realizat de către spitalul Pitié Salpêtrière din Paris.
Potrivit AP-HP, „datele recente sugerează rolul major al nicotinei în efectul observat și sugerează un posibil beneficiu din utilizarea substituenților nicotinei”. Se precizează de asemenea că datele epidemiologice franceze arată o rată semnificativ mai mică de fumători activi în populația Covid-19 decât în populația generală. Explicatia? Nicotina este responsabilă de acest efect protector prin inhibarea pătrunderii și propagării virusului în celule. Ar putea avea astfel un rol preventiv.
Alte studii demonstrează contrariul
Nicotina nu protejează împotriva coronavirusului, conform altor două studii americane. Dimpotrivă, acestea arată că fumătorii sunt mai predispuși să sufere de o formă severă de Covid-19. Aceste studii transmise la sfârșitul lunii iulie de cotidianul britanic The Guardian indică faptul că fumătorii și consumatorii de tigari electronice nu sunt protejați împotriva Covid-19. Cercetătorii de la Universitatea din California au studiat dosarele de sănătate a 8.000 de tineri adulți. Au descoperit că există o vulnerabilitate la boală la 32% dintre fumători si numai la 16% dintre nefumători.
Un al doilea studiu, realizat de Society for Research on Nicotine and Tobacco pe 11.000 de pacienți afectați de coronavirus, concluzionează că „fumatul este un factor de risc pentru progresia Covid-19” și că fumătorii sunt aproape de două ori mai probabil ca nefumătorii să dezvolte simptome severe.
Cercetătorii care explică:
„Produsele din tutun provoacă inflamații ale căilor respiratorii și afectează imunitatea pulmonară, făcând oamenii mai sensibili la infecții în general””.
Fumatul este nociv pentru sanatate
Oricare ar fi aceste ipoteze, trebuie să rămânem prudenți și să ne amintim că fumatul este principala cauză de deces prevenibil și „nu există niciun motiv să sperăm un raport pozitiv risc/beneficiu al fumatului în lupta împotriva COVID-19”, comentează AP-HP, înainte de a sublinia că „tutunul ucide mult mai mult decât protejează”.
Specialiștii în tutun amintesc, de asemenea, fumătorilor că, din cauza sănătății pulmonare și cardiovasculare mai slabe, aceștia sunt mai expuși riscului de a face Covid-19. Hipertensiunea arterială și diabetul sunt doi factori agravanți pentru Covid-19, clar identificați și adesea asociați cu fumatul.
În aprilie, după publicarea studiului AP-HP și în speranța de a beneficia de efectele protectoare ale nicotinei, mulți francezi au luat cu asalt farmaciile pentru a obține înlocuitori ai nicotinei, plasturi sau guma de mestecat. Guvernul a fost nevoit chiar să limiteze livrarea acestor înlocuitori pe de o parte pentru a preveni riscurile pentru sănătate legate de consumul excesiv sau de utilizarea abuzivă și, pe de altă parte, pentru a garanta aprovizionarea continuă și adaptată a persoanelor care necesită sprijin ca parte a renunțării la fumat.