Nicolae Ciucă și noua strategie guvernamentală de aderare la Schengen
Reprezentanții guvernului de la București nu vor lua legătura cu omologii lor de la Viena și nici nu vor încerca să le schimbe punctul de vedere cu privire votul pentru aderarea la Schengen.
Premierul Nicolae Ciucă așteaptă să fie sunat de cancelarul Karl Nehammer pentru a purta o discuție pe acest subiect. Surse din PNL susțin că în luna februarie va avea o analiză cu privire la migrația ilegală din Uniunea Europeană.
Nicolae Ciucă nu intenționează să discute cu cancelarul Austriei
Premierul Nicolae Ciucă nu intenționează să discute cu cancelarul Austriei, Karl Nehammer pe subiectul extinderii Schengen în România și Bulgaria. Chiar dacă oficialii de la Viena se opun aderării celor două țări și au votat împotrivă la ultimul Consiliu JAI, premierul Nicolae Ciucă nu consideră că trebuie să aibă o discuție lămuritoare. El nu are intenția, conform unor surse din PNL, să-l contacteze pe șeful guvernului de la Viena.
Dimpotrivă, premierul român are pretenția ca Nehammer să fie cel care să-i dea un semn de viață pentru a clarifica situația referitor la aderarea României la Spațiul Schengen.
Conform surselor politice, la începutul anului viitor, în intervalul 8 – 9 februarie va avea loc o analiză pe tema migrației ilegale în Europa. Iar lucrurile și temele ce vor fi abordate la viitorul Consiliu JAI vor depinde de Suedia, statul care va prelua președinția Consiliului European de la Cehia.
Liberalii se laudă cu strategia JAI
Pe de altă parte, chiar dacă demersul de aderare la Schengen a fost un eșec, sursele liberale citate spun că strategia adoptată de guvern pentru Consiliul JAI nu a fost greșită. România a câștigat empatia și susținerea celorlalte state UE.
„A fost expusă ipocrizia statului austriac. Dacă România ar fi cerut amânarea, ar fi fost considerată nepregătită”, sunt de părere sursele liberale.
Chiar și așa, acest lucru nu schimbă cu nimic situația, dat fiind că România nu a obținut ceea ce și-a propus, un loc în Spațiul Schengen. Acum, sursele liberale sunt de părere că toate instituțiile vor trebui să colaboreze pentru o reușit pe Schengen.
Justiția europeană rămâne o variantă de lucru
Dacă România va rata și votul din luna martie, mai există și varianta unei acțiuni în Justiție. Variantă cu care președintele Klaus Iohannis a declarat că nu este de acord.
„Și acum și în martie avem această variantă, să ne adresăm în justiție. Așteptăm finalizarea alegerilor în Austria. Asta e și miza pentru martie. Legat de Schengen, trebuie menținută o punte de dialog, iar până acum nu a fost reluat dialogul. Dar vom avea nevoie de Austria la vot. Dialogul nu a fost reluat în acest moment. Prenierul Ciucă așteaptă să îl sune cancelarul, el nu sună până nu dă Austria un semn”, spun sursele liberale.