Nicolae a dat Bac-ul după 18 ani de la terminarea liceului! „Am vrut să le arăt copiilor că se poate!”
A început o nouă sesiune de Bacalaureat de toamnă, în care participă absolvenții care nu s-au putut prezenta în prima sesiune sau care nu au promovat examenul în sesiunea / sesiunile anterioare. Printre candidați se numără și Nicolae, care dă Bac-ul după 18 ani de la terminarea liceului. În vârstă de 42 ani, acesta s-a întors la școală să dea examenul maturității și spune că vrea să fie un exemplu pentru copiii săi.
Nicolae a dat Bac-ul după 18 ani de la terminarea liceului!
Au început probele scrise de la Bacalaureatul 2024 – sesiunea august, candidații susținând proba la Limba și literatura română. Subiectele li s-au părut ușoare, au spus cei mai mulți dintre candidați. Obiectivul este să treacă proba – considerată de mulți ca fiind cea mai ușoară dintre cele trei – cu o notă bună, astfel încât să reușească să obțină media cel puțin 6 și să fie declarați „Promovat”.
Absenteismul a marcat, ca și în anii trecuți, prima zi a BAC-ului de toamnă. În județul Olt, dintre cei 305 candidați așteptați la prima probă scrisă, 20% nu s-au prezentat. Dintre cei prezenți, de asemenea destul de mulți au venit doar „să încerce”. Au fost și candidați care s-au concentrat pe această probă, singura pe care au picat-o în sesiunea din vară sau la care ar putea obține mai mult de 5 pentru a promova examenul, și speră la o notă bună.
Unul dintre candidați este Nicolae, un bărbat în vârstă de 42 ani, căsătorit, cu doi copii, cu o familie frumoasă, o viață liniștită. Acesta s-a întors la liceu în 2019, după aproape 20 de ani de la absolvirea școlii profesionale, susținut foarte mult de soție.
„Am vrut să dau un exemplu copiilor că se poate”, a declarat Nicolae, căruia i s-au părut accesibile subiectele.
Bărbatul a precizat că l-a ajutat faptul că a fost poezie, pe care o înțelege altfel, crede, decât colegii săi de examen.
A vrut să facă Teologie
Nicolae este cântăreț bisericesc. A terminat școala profesională în 2001 și s-a întors din nou la liceu înainte de pandemie. A ajuns la profesionala care l-a pregătit pentru slujba de cântăreț bisericesc după ce a încercat mai întâi, timp de doi ani, calificarea de mecanic utilaje grele.
„Nu știam nimic despre asta, la biserică pe atunci nu prea mergeam…”, a zis Nicolae.
Bărbatul a susținut că un unchi i-a spus să aleagă să fie cântăreț bisericesc.
„Prima mea școală a fost școala de mecanici agricoli. După ce am terminat generala, am mers – influențat, mi-a și plăcut – hai să mă fac mecanic de utilaje grele. După care un unchi mi-a sugerat treaba cu biserica. Până într-un final am ajuns. Am mers la biserică și m-am hotărât să abandonez după doi ani școala de mecanici și să dau examen la seminar la Vâlcea. Mi-a plăcut meseria asta, e o vocație efectiv, e o chemare. Eu la biserică mi-am întâlnit și soția, în aceeași biserică ne-am și căsătorit”, își amintește Nicolae.
Atunci și-a dorit să termine liceul și să facă facultatea de Teologie. Părinții nu și-au permis să-l susțină, așa că s-a angajat. S-a căsătorit și au venit copiii. Soția l-a îndemnat pe Nicolae să se întoarcă la liceu și să-și atingă visul din adolescență.
Astfel, la 18 ani de la absolvirea școlii profesionale, Nicolae s-a întors la școală, urmând cursurile liceale la seral. Nu a avut prea multe opțiuni pentru seral, absolvind specializarea electrician, astfel că probele la care va susține în continuare examenul de Bacalaureat sunt Matematica și Fizica.
„La Matematică și la Fizică am făcut meditație, câte șapte-opt ședințe la fiecare, să vedem ce reușesc. La Română am considerat că nu este nevoie. După BAC, de ce nu, poate am să urmez Teologia. Vreau să-i inspir și pe ai mei și pe alți copii să meargă înainte și să meargă la școală”, a mai spus Nicolae, care a dat Bac-ul după 18 ani de la terminarea liceului.