Niciun proiect din Iași nu a fost depus la AFIR pentru instalarea tânărului fermier. Specialiștii din domeniu susțin că viitorii fermieri nu se grăbesc să depună dosarele
Deși a trecut o lună de la deschiderea sesiunii de depunere, niciun proiect din Iași nu a fost depus la AFIR în cadrul submăsurii 6.1- „Instalarea tinerilor fermieri”. Cele 20 de milioane de euro disponibile pentru potențialii beneficiari au rămas neatinse
Tinerii din Iași care s-au întors din diaspora nu sunt interesați de banii oferiți de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Deși a trecut o lună de la deschiderea sesiunii de finanțare în cadrul submăsurii 6.1- „Instalarea tinerilor fermieri”, niciun proiect nu a fost depus din Iași, dar nici din restul țării. Fermierii au la dispoziție 20 de milioane de euro, bugetul disponibil pentru cele aproximativ 500 de planuri de afaceri depuse. Specialiștii din cadrul AFIR susțin că ieșenii nu se grăbesc să depună proiectele pentru că mai au timp până în luna mai, când se încheie etapa de înscriere.
„Vor să fie siguri că proiectul este bun și pot atinge punctajul. Au mai venit câteva persoane care ne-au cerut ajutorul, dar momentan nimeni nu s-a înscris pe site. Acum adună documentele și, din ce am discutat cu cei care s-au întors acasă, vor să fie siguri că o să aibă proiecte suficient de bune să primească banii, nu vor să greșească nimic din ce presupune proiectul. Noi le oferim toate informațiile de care au nevoie, iar dacă vor să afle mai multe date, pot consulta ghidul de pe site-ul AFIR pentru submăsura 6.1- „Instalarea tinerilor fermieri”, susțin reprezentanții AFIR.
Sesiunea de finanțare a fost deschisă pentru a doua oară, după ce în anul 2020 nu a fost depus niciun proiect. Specialiștii au făcut mai multe modificări pentru ca potențialii beneficiari să acceseze mai ușor banii europeni.
Orice ieșean care s-a întors din străinătate în Iași poate obține banii europeni pentru instalarea tânărului fermier
Astfel, tinerii fermieri din diaspora care au absolvit în ultimele 60 de luni, înaintea depunerii cererii de finanțare, un program de studiu în domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrară, respectiv postuniversitar, universitar, preuniversitar, în țări membre ale Uniunii Europene (UE) sau țări terțe din UE, poate obține banii. Sprijinul public acordat prin PNDR 2020 pentru instalarea tinerilor fermieri este 100 la sută nerambursabil, în valoare de 40.000 de euro sau de 50.000 de euro, în funcție de dimensiunea exploatației agricole (dimensiunea exploatației agricole se poate calcula și prin noua aplicație pusă la dispoziția publicului pe pagina de internet a AFIR – http://so.afir.info/ ).
De asemenea, pragul de calitate pornește de la 70 de puncte, descrescând lunar cu 15 puncte. Astfel, în ultima lună de sesiune, în perioada 5 aprilie – 4 mai 2021, pragul lunar de calitate va fi de 25 de puncte. Ghidul solicitantului pentru această sesiune a fost modificat pentru a ușura accesarea finanțării nerambursabile pentru tinerii cetățeni români din afara granițelor țării care se instalează ca șefi sau manageri ai exploatației. În acest sens, au fost revizuite și clarificate condițiile și precondițiile pe care tinerii din diaspora trebuie să le îndeplinească pentru a depune proiectul, simplificându-se modalitatea de depunere a documentelor doveditoare a studiilor și a locului de muncă.
Tinerii fermieri au obținut fonduri europene de câteva milioane de euro în perioada 2014-2020
AFIR a plătit beneficiarilor din Iași aproape 20 de milioane de euro, fonduri europene accesate de fermieri în PNDR 2014-2020. Pentru tinerii fermieri, plățile efectuate numai în anul 2021 au fost de peste jumătate de milion de euro. Aceștia au investit banii în ferme zootehnice, apicole sau vegetale. Fermierii au primit 40.000 de euro, bani sută la sută nerambursabili, pe care i-au cheltuit pentru dezvoltarea afacerilor, pentru achiziția de utilaje agricole sau pentru înființarea unor sisteme de irigații. În perioada 2014-2020 au fost depuse 43 de proiecte, iar 38 au fost selectate pentru a primi finanțare.
Interesul pentru accesarea fondurilor europene a fost mare din partea ieșenilor, astfel că, anul trecut, când a fost lansată sesiunea de depunere a proiectelor, în perioada iunie-august, fondurile s-au epuizat rapid. Din Iași au fost depuse 11 proiecte eligibile la finanțare care au fost finanțate cu 550.000 de euro. Tinerii fermieri primesc banii de la Uniunea Europeană în acest an.
Cei mai mulți bani accesați în anul 2020 au fost pentru rambursarea primelor de asigurare, în valoare de 230.000 de euro
Prima de instalare pentru tinerii fermieri din Iași va fi mărită de la 50.000 la 100.000 de euro, fonduri europene nerambursabile, în PNDR 2021-2027. Majorarea se va aplica atât în cadrul noii Politici Agricole Comune, cât și în perioada de tranziție la această reformă, o tranziție estimată să fie parcursă în acest an, potrivit specialiștilor AFIR Iași. Alte măsuri de finanțare care vor fi lansate în acest an, în al doilea trimestru, sunt cele pentru dezvoltarea exploatațiilor agricole, pentru fermele mici de familie, sistemele de irigații sau pentru grupurile de producători din Iași.
Cele mai accesate măsuri, în anul 2020, sunt cele pentru rambursarea primelor de asigurare, cele mai multe fiind pentru secetă- 231 de cereri în valoare de 230.000 de euro, dar și cea pentru tinerii fermieri, fiind depuse 11 proiecte, anul trecut. De asemenea, proiectele mari, finanțate de AFIR cu sume cuprinse între 1,5 și 3 milioane de euro, au fost plătite către firmele private din Iași.