Nevralgia Arnold. Cum se manifestă și cum o putem trata
Durerile de cap sau migrenele sunt întotdeauna supărătoare, mai ales atunci când disconfortul se prelungește, iar intensitatea durerii se amplifică. În alte cazuri însă, durerea de cap este un simptom al unei afecțiuni care se numește nevralgia Arnold (nevralgia occipitala), mai gravă decât o simpla cefalee.
Ce este nevralgia Arnold
Durerile în cazul nevralgiei Arnold se localizează la nivelul cefei si sunt puternice, mai accentuate pe o parte sau pe alta și deplasându-se ușor spre partea superioara a capului.
Este important de reținut că nevralgia occipitală este mai complicată în măsura în care este un simptom al unei afecțiuni mai grave cum ar fi: probleme ale coloanei cervicale, guta, diabet, osteoartrita.
Nevralgia Arnold afectează nervii care se află la baza craniului, cei doi nervi occipitali în principal, situați de o parte si de alta a capului, dar și nervii care se află în jurul acestuia.
Simptomele specifice sunt: o durere ca o arsură, sau ascuțite intense, care ajunge să cuprindă întreg capul, durere persistentă și aparent fără motiv, dureri care apar atunci când pacientul încearcă să-și miște gâtul, dificultatea de a mișca gâtul, dureri care se localizează în spatele urechilor, sensibilitate la nivelul scalpului, sensibilitate la lumina, stare de mahmureala.
Cauza principală a nevralgiei Arnold este inflamarea nervului occipital și a celorlalți nervi din jurul acestuia, dar exista și alte cauze care trebuie investigate, precum: se atinge unui nerv de la rădăcina gâtului, pe fondul artritei, mușchii din partea dorsală a capului presează nervii occipitali, intervin traumatismele care lezează nervii din zona occipitală, intervenții chirurgicale care se efectuează la baza craniului, osteoartrita, tumorile de la nivelul gâtului, guta, diabetul, inflamația vaselor de sânge.
Diagnosticare și tratament
Diagnosticul se face având în vedere următoarele criterii: durere unilaterală sau bilaterală în teritoriul nervului occipital mare (urerea revine in atacuri paroxistice; acestea pot dura de la câteva secunde la câteva minute, durerea este severă în intensitate, se resimte ca o durere ascuțită sau ca o lovitură puternică.
Este important ca diagnosticul nevralgiei Arnold sa fie corect pus, pentru că medicul ar putea prescrie un tratament pentru o migrenă iar acesta să nu-și facă efectul în cazul nevralgiei Arnold.
Tratamentul în cazul nevralgiei Arnold presupune eliminarea cauzei care provoacă durerile. Cu toate acestea, prima urgență în cazul pacientului cu nevralgie Arnold este eliminarea sau ameliorarea durerilor.
Cei mai mulți medici încep tratamentul în cazul nevralgiei Arnold cu modalități de ameliorare a durerii, de aceea ei recomandă: aplicarea unei comprese calde în partea din spate a gâtului, odihnă într-o încăpere liniștită și fără lumina puternică, masaj cervical de relaxare, administrare de medicamente antiinflamatorii, pe baza de ibuprofen și naproxen, unele medicamente împotriva durerii se pot da și fără rețeta, dar pentru stabilirea unui diagnostic corect este bine sa mergeți la medic. Se poate încerca ameliorarea durerii cu analgezice.
În cazul în care aceste măsuri nu dau randament, medicul specialist va recomanda, în funcție de caz, tratament medicamentos, kinetoterapie sau, în cazuri mai grave, intervenții chirurgicale.
Câteva metode de a preveni această afecțiune sunt: să nu dormiți cu brațul sub pernă, să nu vorbiți la telefon ținând dispozitivul între umăr și ureche, să nu purtați rucsacul doar pe un umăr.
Nevralgia Arnold nu este o boală mortală, însă dacă vă confruntați cu simptome, cel mai bine este să vizitați medicul specialist pentru a stabili cauza și pentru a vă oferi tratamentul potrivit.