Nevăstuica dihor. Cel mai mic prădător care amenință gospodăriile

de: BZI.ro
10:54, 09 iul. 2024

Acest vânător veritabil poate ucide, într-o singură noapte, o întreg țarc de păsări de curte. Nevăstuica dihor este un animal carnivor, întâlnit în toată Europa, și este responsabil de majoritatea pagubelor produse în cotețele de găini.

Nevăstuica dihor, cel mai mic carnivor din România

Dihorul este un animal micuț, având corpul subțire, lung, cu membre scurte și puternice. Prezinte gheare lungi, coadă pufoasă și bot ușor turtit. Greutatea unui dihor adult variază de la 400 de grame la 2,5 kg, în funcție de vârstă și de sex.

Culoarea blănii poate varia de la cenușie, la maro sau bej pe spate, iar lăbuțele și burta sunt de culoare neagră. În jurul botului și în vârful urechilor prezintă dungi albe.

În sălbăticie, un dihor supraviețuiește între 3 și 5 ani. Însă, ca animal de companie, ținut în condiții potrivite, poate trăi până la 15 ani.

De regulă, trăiește în gropi săpate la marginea pădurilor sau pe câmpii. Se hrănește cu rozătoare, pești, albine și alte insecte. Din aceasta cauză, dihorul poate să fie și benefic, întrucât scapă gospodăriile de șoareci, reptile și alte păsări. Dacă este dresat de mic, poate chiar apăra cotețul de găini, însă există riscul să le atace pe cele ale vecinilor.

Câinii de pază nu sunt prea eficienți împotriva acestor prădători, întrucât, pentru a se apăra, aceștia pulverizează un lichid urât mirositor, respingându-i. De asemenea, sunt foarte vigilenți și aleargă repede. Acesta poate pătrunde ușor în încăperi, fiind flexibil și având capacitatea să se strecoare în locuri mici.

Cum atacă dihorii

Dihorii atacă întotdeauna în timpul nopții. Aceștia atacă singuri, nu în grup. Aceștia vor vâna prada înainte să atace și prima țintă a lor sunt puii sau păsările mici. Aceștia consumă chiar și ouăle, iar dacă au acces, pot ataca și iepurii.

Deși are nevoie doar de o pasăre pentru a se hrăni, acesta va ataca mai multe și la va căra la vizuină pentru aprovizionare. Modul de atac este unul agresiv, acesta le lasă fără cap și le suge o parte din sânge. Dacă sparg cutia toracică, el devorează organele interne.

Pentru a opri acest prădător, trebuie să apelați la capcane speciale sau metode de a descuraja dihorul să se apropie. Capcanele speciale pentru dihori sau cuștile pentru dihori se pot cumpăra de la magazine speciale și se tratează înainte cu infuzie de frunze de pelin sau îngrășământ organic pentru a scăpa de mirosul uman, de care aceștia se sperie. În capcană trebuie să puneți momeală de tipul pene, coji de ouă sau chiar o găină moartă.

Alte metode de a alunga dihorii sunt: lanternă cu senzor (în momentul în care va detecta mișcarea dihorului, lanterna se va aprinde și îl va speria), dispozitive cu ultrasunete (dispozitivele electronice care emit sunete de frecvențe joase, ce deranjează foarte mult animalele sălbatice care le percep ca pe un cutremur, dar nu sunt auzite și de oameni) sau stropirea pereților adăpostului cu gudron și punerea de piei de oaie și capră în jurul acestuia. Acele mirosuri nu sunt preferate de dihori.

Nevăstuica dihor nu atacă în general oamenii, însă dacă se simte amenințată, poate mușca și transmite boli.