Nereguli grave, descoperite la „azilul groazei”, deținut de Viorel Blăjuț. Controversatul afacerist, șeful Partidului Societății Ieșene, încalcă legea în mod flagrant – FOTO

de: Alexandra MAISNER
02:00, 16 apr. 2024

Viorel Blăjuț, afaceristul care vrea să ajungă primarul Iașului și șeful partidului PSI, încalcă grosolan legea și pune în pericol pacienții internați la Centrul Rezidențial „Sf. Anton”, pe care îl deține în Bucium. Nereguli grave au fost descoperite la „azilul groazei”

În cazul unui incendiu, pacienții internați în Centrul Rezidențial „Sf. Anton” din Bucium, secția exterioară de îngrijiri paliative pentru persoanele cu Alzheimer și alte demențe a Spitalului „Sf. Sava”, se află într-un real pericol. Unitatea respectivă nu îndeplinește mai multe condiții cu privire la organizarea activității de apărare împotriva incendiilor, astfel că Viorel Blăjuț încalcă legea flagrant. Un incendiu îi va arde de vii pe bolnavi, majoritatea acestora fiind imobilizați la pat.

Nereguli grave, descoperite la „azilul groazei”, deținut de Viorel Blăjuț

Potrivit informațiilor transmise de reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mihail Sturza” din Iași, pe lângă neregulile uriașe descoperite la Spitalul „Sf. Sava”, deținut de Viorel Blăjuț, Centrul Rezidențial „Sf. Anton” nu îndeplinește condițiile minime cu privire la protejarea împotriva incendiilor. Controversatul afacerist nu este preocupat de soarta pacienților internați care lunar cotizează cu sume importante de bani, ci îl interesează doar partea financiară. Azilul funcționează fără autorizație ISU. Blăjuț încalcă legea și în ceea ce privește modificările pe care le face în unitatea respectivă.

„Nu este obținută autorizația de securitate la incendiu pentru Centrul Rezidențial «Sf. Anton». Nu au fost prezentate documentele tehnice, proiectele tehnice pentru schimbările de destinație pentru Centrul Rezidențial «Sf. Anton», ca urmare a schimbării destinației din pod în mansardă. Nu se asigură cel puțin un acces carosabil dinspre drumurile publice, precum și în incinta operatorului economic, care să fie amenajat, marcat, întreținut și utilizabil în orice anotimp.

Nu este organizată în totalitate activitatea de apărare împotriva incendiilor la locul de muncă, astfel avându-se în vedere caracteristicile constructive, modul de exploatare a instalațiilor care echipează spațiile verificate și capacitățile de mobilizare a personalului de pe locul de muncă”, au transmis reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Iași.

Mai mult decât atât, nu sunt îndeplinite nici condițiile tehnice de evacuare în caz de incendiu, specifice unităților de sănătate publică cu paturi, și nu sunt asigurate condițiile minime impuse de reglementările tehnice în vigoare pentru această categorie de obiective. În ciuda neregulilor grave descoperite în urma controlului, ISU nu a amendat Centrul Rezidențial „Sf. Anton”.

Pacienții internați în Centrul Rezidențial „Sf. Anton” din Bucium sunt umiliți până la moarte

Cotidianul BZI a publicat, în nenumărate rânduri, detalii șocante despre cum sunt îngrijiți pacienții în Centrul Rezidențial „Sf. Anton” din Bucium. Un bărbat din Iași a povestit lucruri cumplite despre sora sa, care a fost internată timp de 3 ani în centrul din Bucium, și este de părere că a murit din cauza tratamentului inuman la care a fost supusă. Bărbatul a vorbit și despre umilința la care a fost supusă sora sa. Acesta le-a arătat reporterilor BZI fotografii cu femeia înainte și după 6 luni de la internarea în Centrul Rezidențial „Sfântul Anton” din Bucium.

Diferențele erau clare! Înainte de a fi internată, arăta ca o persoană obișnuită, cu o greutate normală, iar după 6 luni era extrem de slabă, îmbătrânită cu 10 ani, cu o înfățișare cadaverică. Fratele femeii din Iași a transmis atunci faptul că aceasta era sedată în permanență și înfometată.

Și pacienții de la Spitalul „Sf. Sava” sunt puși în pericol

Nici în ceea ce privește Spitalul „Sf. Sava”, Viorel Blăjuț nu îndeplinește condițiile tehnice de evacuare în caz de incendiu. Mai mult decât atât, în unitatea medicală pe care o deține, nu există o monitorizare a nivelului apei din rezerva pentru incendiu, iar conductele sunt realizate din materiale plastice.

Astfel, în cazul unui incendiu, nu există o certitudine a faptului că Spitalul „Sf. Sava” are o rezervă necesară pentru a interveni, iar situația ar putea escalada, ajungând la urmări serioase, cum ar fi pierderea de vieți omenești. Și mai grav este faptul că afaceristul Viorel Blăjuț, care își dorește cu ardoare să ajungă primar al Iașului, nu a fost în stare, conform legii, să construiască Serviciul Privat pentru Situații de Urgență de tip P1 în Spitalul „Sf. Sava”. Viorel Blăjuț nu are personal instruit, șef serviciu, nici compartiment pentru prevenirea incendiilor sau echipe specializate, după cum susțin reprezentanții ISU.

Viorel Blăjuț și-a acoperit afacerile, profitând de funcțiile publice

Blăjuț s-a folosit de funcțiile politice pentru a-și înlesni afacerile ilegale. A făcut din Partidul Social Democrat un scut, încât să fie sigur că ilegalitățile din unitățile sale medicale nu sunt scoase la iveală. S-a dezvoltat, astfel, o adevărată mafie în care businessul este folosit în politică și invers.

Fostul vicepreședinte PSD Iași nu-și asumă în niciun chip că, în cadrul unității medicale pe care o deține, bolnavii sunt chinuiți. Fostul deputat nenorocește zeci de familii care nu pot accepta faptul că moartea celor dragi a fost grăbită. Acum, este șeful unui nou partid, PSI – Partidul Societății Ieșene, și va candida pentru postul de primar al Iașului.

Pacienții internați în lagărele „Sf. Sava” sunt trimiși către o moarte sigură

Bolnavii internați la „Sf. Sava” au parte de un tratament umilitor, degradant, total necorespunzător pentru îngrijiri paliative. Nu sunt respectate normele legale, în baza mărturiilor pe care le deținem din partea familiilor acestora, angajaților și unor foști salariați. Pacienții internați la Spitalul „Sf. Sava” sunt hrăniți cu lături, cu mâncare de cea mai proastă calitate, totul pentru ca afaceristul să obțină un profit cât mai mare, fără să-i pese că le pune în pericol viețile. De asemenea, bolnavilor le sunt administrate sedative extrem de puternice, până când sunt transformați în legume.

Astfel, deși pacienții sunt lucizi când sunt internați la Spitalul „Sf. Sava”, se deplasează pe propriile picioare, în doar câteva luni ajung de nerecunoscut, capătă înfățișare cadaverică, nu mai pot vorbi din cauza sedativelor, nu-și mai recunosc rudele, devenind lipsiți de viață. La agravarea stării lor contribuie și faptul că sunt înfometați în permanență. Din cauza lipsei de personal, pacienții nu sunt schimbați la timp, fiind lăsați, ore în șir, plini de urină și materii fecale, încât corpurile lor sunt pline de escare și răni. Aceștia nu sunt supravegheați în permanență, așa cum ar trebui, iar din această cauză ajung să cadă și să fie extrem de grav răniți.

Nereguli grave, descoperite la „azilul groazei”, deținut de Viorel Blăjuț. În cazul unui incendiu, pacienții pot arde de vii.