Nepotisme la o instituție din Iași! Directorul Gabriel Hoha, acuzat că folosește o parte dintre angajați, cu care s-a înrudit, în scopuri personale. „Direcția este plină cu neamurile și pilele lui” – FOTO

de: Redacția BZI
02:00, 03 mai 2023

Acuzații de nepotism la o instituție din Iași! Mai mulți angajați și foști angajați ai Direcției Agricole îl acuză pe directorul Gabriel Hoha că are pile și neamuri în instituție și le folosește în scop personal. Mai mult, o sesizare în legătură cu neregulile din instituție a fost depusă la Ministerul Agriculturii, dar nu au fost luate măsuri. Angajații instituției vor să trimită o nouă petiție

Directorul unei instituții din Iași este acuzat de nepotism! Gabriel Hoha, directorul executiv al Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași, este arătat cu degetul de foști și actuali angajați ai instituției. Aceștia susțin că s-a înrudit cu o parte dintre cei care lucrează în instituția agricolă și îi favorizează în diverse situații în scop personal. Unul dintre aceștia este Alexandru Andrei Casapu, finul lui Gabriel Hoha.

„Pentru el și-ar da viața! L-a cununat și toți  angajații au fost obligați să participe la evenimentul cu pricina, în schimbul unor calificative bune sau al unor favoruri. Se știe, cine nu cotizează primește sarcini de nu le poate duce. Deși în ultimii ani la adresa finului au apărut câteva sesizări de la fermieri și primării, privind conduita acestuia în relația cu cetățenii, nici vorbă de comisie de disciplină.

Mai mult, sfidarea sfidărilor, Alexandru Casapu a fost promovat în cadrul unui serviciu pentru inspecții din instituție, deși are grave probleme comportamentale. Ori ești cu Hoha, ori ești împotriva lui. Face ce face și te determină să faci ca el sau să pleci”, spun angajați din cadrul instituției, care au oferit informații sub protecția anonimatului, întrucât se tem de repercusiuni.

Alexandru Casapu lucrează în Direcția Agricolă din anul 2016, când s-a angajat în calitate de consilier debutant, iar acum este consilier principal. Salariul său este de 4.500 de lei lunar. Fermierii au reclamat recent mai multe nereguli privind cererile de despăgubiri pentru secetă, care au fost întocmite incorect, iar printre cei reclamați se află și Alexandru Casapu.

Acuzații de nepotism la o instituție din Iași

Un alt protejat de-al lui Gabriel Hoha, despre care angajații Direcției Agricole spun că a fost favorizat de-a lungul timpului, este Carmen Radu, cumătra directorului, angajată în cadrul instituției din anul 2014.

„Aceeași rețetă privind avansarea a fost aplicată atât în cazul cumetrei și finului. Carmen e responsabilă de toate achizițiile pe care Hoha le comandă și a avansat rapid în funcție, de la un simplu consilier. A propus-o la o competiție pentru funcționarii publici, să fie premiată pentru bune practici.

Numai bune practici nu face ea! Soțul doamnei este doctorand la USV Iași și angajat al stațiunii Dancu. Racolarea studenților pentru munca la ferme de porci din străinătate o făcea Hoha, prin intermediul lor, cumetrilor. Averile lor cresc de la un an la altul”, mai spun foști angajați din cadrul instituției.

Gabriel Hoha a fost numit politic, din partea PNL, director executiv al Direcției pentru Agricultură Județene Iași în anul 2020. La scurt timp după numirea sa, o parte din angajații instituției, care nu sunt „pilele” directorului, spun că au început problemele.

„Noi am atras atenția asupra neregulilor din instituție. Faptul că Direcția Agricolă este plină cu neamurile și pilele lui Hoha, care stau mai mult pe acasă decât la serviciu, nu mai este un lucru neștiut nici măcar de conducerea Ministerului Agriculturii care a primit o sesizare de la foști angajați și pe care a ignorat-o. Toată lumea știe că directorul Hoha a folosit angajații în scopuri personale.

A accidentat mașina unui profesor de la USV și un angajat de la Direcția Agricolă i-a rezolvat problema. O altă funcționară, al cărei soț lucra la o agenție de turism, îi dădea discount-uri la vacanțe. Alții îl aprovizionau cu diverse bunuri: pantofi, produse alimentare, vin. Norma de muncă de bază a directorului nu este la instituția pe care o conduce, ci la Universitatea Agronomică, acolo unde este conferențiar”, susțin angajații din cadrul instituției agricole din Iași.

Altă situație privind nepotismele dintr-o instituție publică a fost prezentată de către reporterii BZI în edițiile anterioare.

Directorul Gabriel Hoha, acuzat că predă cursurile la universitate în timpul programului de la Direcția Agricolă

Aceștia mai spun că totul este o afacere pentru directorul instituției agricole. Astfel, acesta încasează două salarii, 9.000 de lei din funcția de director la DAJ Iași și 4.500 de lei de la USV.

„El este și în conflict de interese pentru că este membru în comisia pentru relația cu mediul de afaceri din cadrul USV, deci recomandă diverse firme din poziția aceasta, deși este director al unei instituții și le verifică colegii lui, sub coordonarea lui. De nenumărate ori lipsește din instituție că să poată să predea sau să facă alte activități la universitate. Asta spune el și faptul că mereu este «pe teren», cu mașinile instituției, vede oricine.

Funcția publică de conducere presupune responsabilități full-time, nu doar de la ora 8:00 la orele 16:00. Însă, în administrație, acest lucru nu pare că deranjează pe nimeni. Noi pregătim o petiție pentru Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) pentru că prima nici nu a fost băgată în seamă”, mai arată angajații nemulțumiți.

Alți doi angajați din cadrul DAJ Iași, care sunt rude, sunt Diana Creangă, secretara instituției, fiica lui Aziza Cîrstea, consilierul juridic al instituției. Diana Creangă s-a angajat la DAJ în 2018. Potrivit angajaților din cadrul instituției, acestea sunt favorizate de actualul director.

„Au devenit foarte buni prieteni în ultima perioada cu directorul Hoha și nimeni nu le mai poate spune nimic. Dacă greșesc ceva, ne persiflează și ne trimit la director, pentru că ele sunt ținute în brațe”, mai spun angajații Direcției Agricole Iași.

Datele solicitate de reporterii BZI nu fac obiectul Legii 544/2001

Reporterii BZI au luat legătura cu Gabriel Hoha, care susține că „acuzațiile sunt dure”. Răspunsul la solicitarea unde sunt prezentate acuzațiile angajaților și foștilor angajați ai Direcției Agricole a fost unul sec, unde se specifică faptul că nu face obiectul Legii 544/2001, privind liberul acces la informațiile de interes public.

„Nu vă putem comunica datele solicitate de dumneavoastră, mai ales că nu există nicio motivare din care să rezulte care este interesul public ca dumneavoastră să cunoașteți datele anumitor funcționari publici din instituția noastră. Art. 12, al. 1, Legea 544/2001 exceptează de la accesul liber la informații, la litera d), informațiile cu privire la datele personale, potrivit legii”.

Direcția Agricolă a transmis că gradele de rudenie nu reprezintă date publice

În răspunsul primit de reporterii BZI, reprezentanții Direcției pentru Agricultură Județeană Iași au transmis:

„În ceea ce privește datele de angajare ale persoanelor, menționăm faptul că Gabriel Hoha, Alexandru Casapu, Diana Creangă, Aziza Cîrstea și Carmen Radu au dobândit calitatea de funcționari publici în urma participării la un concurs organizat potrivit legii și necontestat de nimeni nici în momentul desfășurării concursului, nici ulterior. Art. 14, Legea 544/2001, informațiile cu privire la datele personale ale cetățeanului pot deveni informații de interes public numai în măsura în care afectează capacitatea de exercitare a unei funcții publice.

În ceea ce îl privește pe directorul executiv Gabriel Hoha, acesta are atribuțiile stabilite prin lege și prin ordinul MADR. În ceea ce privește atribuțiile de serviciu, acestea sunt stabilite prin fișa postului, existând diferențe de atribuții de la o perioadă la alta, în funcție de nevoile instituției, de evenimentele neprevăzute care apar, iar fișa postului nu este publică.

În ceea ce o privește pe Aziza Cîrstea, aceasta are calitatea de consilier juridic încă de la dobândirea calității de funcționar public, iar atribuțiile consilierului juridic sunt stabilite prin lege, ele putând fi suplimentate de conducerea instituției, în funcție de nevoi”. Niciun cuvânt despre nepotismele din instituție.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla în cazul acuzațiilor de nepotism din cadrul instituției din Iași.