Nenorocire în familia patronului Totalgaz Industrie din Iași! A venit nota de plată pentru afaceristul Ioan Pârău: 80 de milioane de euro
O sumă exorbitantă trebuie recuperată de la compania Totalgaz Industrie. Nu mai puțin de 144 de creditori așteaptă să-și recupereze banii de la afacerist. Culmea, Ioan Pârău, dar și soția acestuia, dețin aproape jumătate din valoarea creanțelor
Dosarul de insolvență a companiei Totalgaz Industrie SRL, condusă de afaceristul Ioan Pârău, scoate la lumină datorii exorbitante. Recent, a fost întocmit tabelul definitiv al creanțelor, document ce arată că, în acest moment, datoriile companiei sunt de 401.048.492 lei, aproape 80 de milioane de euro. Asta, în condițiile în care cifra de afaceri a firmei nu depășește nivelul de 6 milioane de euro. O creanță importantă aparține chiar omului de afaceri Ioan Pârău, care ajunge la 126.516.726 lei, adică 25 de milioane de euro. Însă, la pândă stau atât partenerii de afaceri, cât și băncile.
Spre exemplu, societatea Rominserv SRL are de recuperat 16,4 milioane de lei, Exim Bank SA – 25,9 milioane lei, Libra Internet Bank SA – 1,7 milioane lei, First Bank SA – 31 milioane lei, CEC Bank SA – 11,2 milioane lei, Credit Europe Bank SA – 1,2 milioane lei, Banca Românească SA – 1,7 milioane lei. Nu în ultimul rând, Exim Bank SA mai apare cu o creanță în valoare de 31,2 milioane lei. Și soția omului de afaceri, Jănica Pârău, s-a înscris la masa credală cu suma de 104.817.923 lei, aproape 20 de milioane de euro. În concluzie, jumătate din valoarea creanțelor aparține familiei Pârău. În tot acest context au de pierdut firmele care au de recuperat sume mult mai mici. În cazul unei valorificări, acestea riscă să nu mai vadă banii.
Coadă lungă de așteptare pentru banii datorați de familia Pârău
Conform tabelului definitiv al creanțelor, nu mai puțin de 144 de creditori așteaptă să-și recupereze banii din facturile neachitate. Și Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Iași s-a înscris la masa credală cu suma de 14,1 milioane lei, reprezentând obligații restante către bugetul consolidat al statului. În acest moment există sechestru pus pe mai multe bunuri mobile ce aparțin companiei debitoare. Primăria Iași are de recuperat aproape 100.000 de euro, sumă ce provine din neplata impozitelor pe clădiri, terenuri și mijloace de transport.
Apelat telefonic în mai multe rânduri, Ioan Pârău nu a răspuns pentru a oferi detalii despre planul de reorganizare și de salvare a companiei. Într-o discuție anterioară cu reporterii „BZI”, afaceristul a declarat că problemele financiare au fost cauzate de un contract păgubos cu un partener de afaceri din Ucraina. Ioan Pârău a cerut insolvența companiei la mijlocul anului 2020. Administratorul judiciar al Totalgaz Industrie SRL, un consorțiu format din KPMG Restructuring SPRL și Eurobusiness LRJ SPRL, a cerut deja valorificarea mai multor autoturisme. Ultimele date arată că în firmă mai lucrează 134 de angajați. Totalgaz Industrie este unul dintre puținii furnizori din țară de seturi complete de echipamente pentru gaze naturale.
Ioan Pârău s-a certat cu directorul companiei, iar amândoi riscă să rămână fără vile
Anul trecut, Ioan Părâu a rămas și fără directorul Adrian Coca, din cauza unor neînțelegeri legate de viziunea de salvare a companiei. Numai că, cei doi dețin două vile asemănătoare chiar lângă amplasamentul fabricii, pe strada Ioan Petru Culianu, în apropierea șoselei Păcurari. Cei doi s-au împrumutat la bănci pentru a finanța firma, dar ipotecând imobilele. Aflați în incapacitate de plată, executorii s-au îndreptat împotriva celor doi debitori. Vilele sunt evaluate la 500.000 de euro fiecare. ț
Deocamdată, au fost organizate mai multe proceduri, dar nu s-au prezentat ofertanți. Spre exemplu, proprietatea lui Ioan Pârău este formată dintr-un teren de 2.829 metri pătrați plus construcția cu regimul de înălțime D+P+1+M, la care se adaugă un garaj de 79 de metri pătrați. Demisolul este compus din 12 încăperi, cu o suprafață utilă de 108,93 metri pătrați. Parterul are o suprafață utilă de 334,74 metri pătrați, cu un număr de 4 camere. Etajul are trei camere cu o suprafață de 136,61 metri pătrați. Mansarda are o suprafață de 136,61 metri pătrați, fiind compusă din 3 încăperi.