Nelu Tătaru se opune redeschiderii urgente a bisericilor! Cum justifică ministrul decizia

de: Cristian ZAVASTIN
14:45, 12 iun. 2020

Nelu Tătaru se opune redeschiderii urgente a bisericilor. Ministrul Sănătății nu este de acord cu cererea Patriarhiei de a se relua rapid slujbele în interiorul bisericilor. Ministrul Sănătății aduce ca argument evoluția epidemiologică și transmiterea crescută a virusului în comunitate.

„Evaluarea și evoluția zilnică din perioada imediat următoare ne va da și momentul când se va face acest lucru. De pe 15 încă nu. Încă avem rata de transmitere în comunitate.

Ieri am avut 237 cazuri noi 150 cazuri în ATI, peste 4000 de cazuri active în societate. Adresabilitatea a crescut din ce în ce mai mult la UPU. Când vom vedea că avem o evoluție favorabilă, transmiterea în comunitate să scadă, atunci putem decide. Nu mai devreme de 1 iulie’, a declarat Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru se opune redeschiderii urgente a bisericilor: Nu am scăpat de pandemie

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, susține nu am scăpat încă de COVID-19 și că trebuie păstrată starea de alertă. Doar în acest mod se poate face o relaxare progresivă.

„Dincolo de disputa politică este o stare de alertă, chiar dacă nu este aprobată de Parlament. Încă avem 200 de cazuri noi. Avem încă 150 de cazuri la ATI, încă avem 4.000 de cazuri active“, spune Nelu Tătaru.

Ministrul susține că toate relaxările progresive, graduale, se pot face doar în contextul unei stări de alertă sau de urgență. Detașarea se poate face într-o stare de alertă, suportul spitalelor îl putem face doar în stare de alertă. Ministrul a spus că riscăm un pericol sanitar. Asta dacă nu va mai fi prelungită starea de alertă. Păstrând starea de alertă, putem relaxa cam tot ce avem de relaxat.

”Nu avem acele contra măsuri, creșterea numărului de cazuri. Ne va face să căutăm tot felul de alternative, ordine de ministru”, a precizat Tătaru.

Ce a solicitat Patriarhia Română

Patriarhia consideră că revenirea grabnică la oficierea slujbelor religioase și în interiorul lăcașurilor de cult este deja deplin justificată și adecvată actualei realități sociale românești.

Patriarhia subliniază că revenirea la slujbele în incinta lăcașurilor de cult trebuie să se facă respectând regulile de distanțare fizică, igiena spațiilor liturgice stabilite de autoritățile competente. În acest sens, au fost făcute „firești și consistente” demersuri către autorități, „însoțite de speranța intensă a unui răspuns realist și înțelept”.

„Revenirea la ritmurile adânci ale organismului comunitar este esențială în păstrarea echilibrului moral și spiritual al acestuia.

Istoria universală a umanității relevă indubitabil că, indiferent de gradul de secularizare, resorturile cele mai profunde ale vieții personale și sociale rămân cele de natură religioasă și că gradul de claritate morală din interiorul unei societăți este conferit de viața spirituală a acesteia.

România este o țară eminamente creștină, o largă majoritate a societății sale (civile) fiind implicată în viața reală a Bisericii Ortodoxe Române.

Aceasta a arătat cu prisosință, în cel mai practic și evident mod, că este implicată real în apărarea și promovarea sănătății publice, atitudinea sa, ca și a celorlalte culte religioase din România, fiind una exemplară pe tot parcursul perioadelor de stare de urgență și de alertă impuse de pandemie”, susțin reprezentanții Patriarhiei Române.