Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii anunţă măsurile de relaxare adoptate de Guvern: „Situaţia încă nu este la final” – LIVE VIDEO

de: Elena Nicoleta BUJOR
17:37, 16 iun. 2020

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii anunţă măsurile de relaxare adoptate de Guvern. Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, anunţă că s-a decis în şedinţa de Guvern de azi prelungirea stării de alertă cu 30 de zile. Noua stare de alertă vine cu o serie de măsuri de aşa-zisă relaxare faţă de precedenta perioadă.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii anunţă măsurile de relaxare adoptate de Guvern

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii anunţă măsurile de relaxare adoptate de Guvern. Astfel, s-a decis prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile. Grădiniţele, creşele şi afterschcool-urile îşi vor relua activităţile pe parcursul verii. De asemenea, sălile de fitness și mall-urile s-au redeschis, a precizat ministrul Sănătății.

„S-a decis prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă. În aceste condiţii, se negociază şi un al treilea pachet de măsuri de relaxare. S-a decis să se relaxeze anumite activităţi. Grădiniţele, creşele şi afterschcool-urile îşi vor relua activităţile pe parcursul verii, cu o serie de măsuri de precauţie. S-a luat decizia de a relua activitatea în sălile de fitness.

S-a luat decizia relaxării mall-urilor, a tot ce însemna spaţii de vânzare, nu a cinematografelor, foodcourt-urilor şi a acelor locuri de joacă. Se redeschid slujbele sau adunările religioase în interior. Se fac în contextul respectării distanţării fizice. Numărul de persoane aflat în interiorul sălilor se va determina în funcţie de suprafața acestor săli. La fel obligativitatea purtării măștilor este meținută.

Tot ce înseamnă sport în aer liber să se respecte aceleaşi condiţii de distanţare. Orice eveniment privat în interior nu va depăşi 20 de persoane, iar în exterior 50 de persoane. Respectând nişte reguli de precauţie putem gestiona o situaţie care să ne ducă în iulie la un alt pachet de relaxări. Conştientizam şi noi, ca Guvern, şi dvs populaţia ca situaţia încă nu este la final”, a declarat Tătaru.

Raed Arafat: Nu putem relaxa totul deodată

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a explicat, după ședința de guvern, în care s-a decis prelungirea stării de alertă, de ce nu se redeschid restaurantele și teatrele. Totodată, șeful DSU afirmă că nu se poate relaxa totul deodată deoarece sunt semne că există posibilitatea de a avea focare serioase de coronavirus.

„În ședința CNSU a fost propusă prelungirea stării de alertă timp de 30 de zile, pe întreg teritoriul țării, începând cu 17 iunie. Există motive pentru care am făcut acest lucru, pentru că, după o analiză amănunțită a situației actuale, în pofida faptului că avem o pândă descendentă, totuși există semne că situația poate oricând să se deterioreze și să avem cel puțin focare serioase sau să avem o situație mai grea în următoarea perioadă dacă nu se respectă măsurile compensatorii care au fost deja menționate

Purtatul măștilor, distanțarea fizică, triajul la intrarea în spații închise, purtarea măștilor în transportul în comun. Toate astea sunt extrem de necesare pentru păstrarea unui control asupra situației la acest moment și pentru păstrarea unei curbe descendente. Am văzut în ultima perioadă creșteri de peste 300 de cazuri în 24 de ore, și la un procent din testări care a ajuns până și la 5% din totalul testărilor efectuate”, a declarat Raed Arafat, în cadrul conferinței de presă.

Raed Arafat susține că și alte țări vin cu măsuri treptate. Riscul zero nu există și din acest considerent nu se poate relaxa totul deodată, ci treptat.

„Noi am zis un lucru. Nu putem relaxa totul deodată. Toată lumea dorește totul să fie relaxat. este imposibil. Asta înseamnă că vii și spui că revenim la normalitate. nu se poate. Alte țări vin cu măsuri tot treptat.

Înseamnă un număr mult mai mare expus unui risc. Risc zero nu există. Ce nu s-a relaxat acum se va relaxa în următoarea perioadă. Dacă se respectă măsurile, șansa să putem relaxa este mult mai mare. Dacă o să cădem victime dezinforămării cu privire la inexistența bolii, riscăm să avem probleme mult mai serioase”, a spus Raed Aradat.