Nelu Tătaru: ”În funcție de evoluție, vom adapta”. Ce reprezintă fiecare scenariu de începere a noului an școlar
Nelu Tătaru: ”În funcție de evoluție, vom adapta”. Ce reprezintă fiecare scenariu de începere a noului an școlar.
În ceea ce privește cele trei scenarii, Nelu Tătaru a menționat că acestea vor fi aplicate în funcție de situația care se va înregistra în fiecare județ în parte, în contextul noului coronavirus. Astfel că, totul se va decide în jurul datei de 14 septembrie.
Lucrurile se vor adapta în funcție de situație. Nelu Tătaru: ”În funcție de evoluție, vom adapta”
„Noi suntem în scenariul 1 pe care îl avem, deci nu suntem în scenariul 3, dar noi trebuie să fim pregătiți, iar evaluarea pe care o vedem la începutul școlii se va face în apropiere, în a doua jumătate. Noi discutam ieri la Cotroceni tocmai de momentul „ieri”, să spunem, în care avem 2.826 de localități care erau sub 1, aveam 309 localități care erau între 1 și 3 și aveam doar 51 de localități care erau peste 3. Dar era stadiul de ieri. În funcție de evoluție, vom adapta. Noi am lăsat și libertatea locală, la nivelul DSP-ului local, la nivelul Inspectoratului Școlar Județean local, a Comitetului Județean pentru Coordonarea intervenției pentru a aplica unul dintre cele trei scenarii la fiecare unitate școlară”, a declarat joi ministrul Nelu Tătaru.
Joi seară, administrația Prezidențială a transmis printr-un comunicat, că președintele Klaus Iohannis a vorbit în conferința de presă de miercuri despre condițiile celor trei scenarii în baza unor informații greșite, transmise incorect de Ministerul Sănătății. Este vorba despre o eroare la formula de calcul care constituie baza stabilirii celor trei scenarii ce privesc desfășurarea învățământului preuniversitar, începând cu data de 14 septembrie.
În acest fel, informația corectă este următoarea: „criteriul epidemiologic în funcție de care școlile se vor încadra în scenariile „verde”, „galben” sau „roșu” este numărul total de cazuri noi înregistrat în ultimele 14 zile raportat la 1000 de locuitori din localitatea în care se află școala”. În conferința de presă de miercuri, președintele a făcut referire la „media zilnică de îmbolnăviri pe ultimele 14 zile”, informație ce a fost corectată joi prin comunicatul Administrației Prezidențiale.
Ce semnifică fiecare scenariu
Cel mai important criteriu în stabilirea acestor scenarii este numărul de cazuri noi din ultimele 14 zile la mia de locuitori.
Scenariul verde reprezintă că în localitatea respectivă e mai puţin de o persoană detectată cu COVID-19, în ultimele 14 zile;
Scenariul galben (risc mediu) – între 1 şi 3 persoane detectate cu noul coronavirus;
Scenariul roşu se aplică unde au apărut mai mult de trei bolnavi noi în localitatea respectivă, în ultimele 14 zile, la mia de locuitori. În acest scenariu, școala se închide de tot.
Aceste scenarii nu se vor aplica pe tot parcursul anului școlar, ci se vor actualiza permanent, în funcție de situația epidemiologică ldin fiecare județ.