Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că vaccinul împotriva noului coronavirus se va face „sezonier”, ca şi vaccinul antigripal.
El a precizat că se va administra şi o a doua doză cu rapel la 28 de zile.
El l-a însoţit pe preşedintele Klaus Iohannis, într-o vizită la Call center-ul Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti amenajat la Arena Naţională.
Klaus Iohannis îi asigură pe studenții de la facultăţile de medicină, care fac voluntariat alături de medicii din linia I, că vor fi vaccinați
Preşedintele Klaus Iohannis anunţă că a discutat cu ministrul Sănătăţii ca studenţii la facultăţile de medicină care fac voluntariat alături de cadrele medicale care se ocupă de tratarea patologiei COVID-19 să fie vaccinaţi odată cu personalul medical, pentru ca aceştia să îşi poată continua activitatea şi pregătirea inclusiv la patul bolnavului”. De asemenea, preşedintele a afirmat că vaccinarea în masă a populaţiei care nu este nici în prima linie, nici cu comorbidităţi ar putea începe în primăvară.
„Din media internaţională aţi aflat că deja sunt pregătite primele tranşe de vaccin şi sperăm la începutul anului viitor să le avem şi aici, în România şi să începem cu personalul medical, inclusiv studenţii voluntari, am discutat cu domnul ministru să-i prindem în rândul personalului medical ca să poată continua munca pe care o fac cu multă dăruire şi pentru ca să-şi poată continua pregătirea, inclusiv la patul bolnavului”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis duminică, la finalul vizitei pe care a făcut- la call-centerul Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti.
În ceea ce priveşte momentul în care vor fi vaccinaţi demnitarii şi alţi oficiali ai statului, preşedintele a explicat, răspunzând unei întrebări, că priorităţile sunt cei care asigură asistenţa medicală şi serviciile sociale iar în a doua tranşă vor intra unele structuri ale administraţiei.
„În prima linie intră personalul medical, persoanele care au boli despre care ştim că agravează această boală provocată de noul coronavirus şi personalul esenţial. Doar în tranşa a doua intră Administraţia Prezidenţială, Guvernul şi aşa mai departe şi eu cred că lucrurile sunt bine gândite în această strategie” a afirmat Klaus Iohannis.
Strategia de vaccinare a fost pusă la punct de ”o echipă tânără, foarte bine pregătită”
În ceea ce priveşte campania propriu-zisă, şeful statului a explicat că de aceasta se vor ocupa atât medici civili, cât şi medici militari
„În principal vor fi medici şi civili, şi militari, va fi personalul care sprijină, asistente, surori medicale, înregistratori, fiindcă toate aceste acte trebuie înregistrate. Este nevoie de mii de oameni şi probabil vom avea nevoie şi aici de voluntari, am discutat chiar cu reprezentantul studenţilor de la medicină şi mi-a spus că da, ei sunt pregătiţi să vină să facă voluntariat şi în campania de vaccinare”, a adăugat preşedintele.
Întrebat când preconizează că va începe vaccinarea populaţiei, a celor care nu fac parte din categoriile care intră în primul val de vaccinare, preşedintele Klaus Iohannis a arătat că „este destul de probabil ca primele tranşe de vaccin să ajungă în România la începutul anului viitor”.
„Vaccinarea în masă a populaţiei care nu este nici în prima linie, nici cu comorbidităţi, nici cu sensibilităţi se va produce, probabil, în primăvară” a explicat Iohannis.