Nelu Tătaru, despre obligativitatea vaccinării anti-COVID-19: „Este o luptă pe care o dăm cu un inamic nevăzut“

de: Cristian ZAVASTIN
13:16, 17 nov. 2020

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a vorbit despre obligativitatea vaccinări anti-COVID-19. Nelu Tătaru a afirmat că un eventual vaccin anti-COVID nu va fi obligatoriu, dar oamenii ar trebui să înțeleagă că este cea mai bună cale de a se proteja atât pe ei, cât și pe cei din jur.

„Vaccinul trebuie să fie opțional, dar recomand vaccinarea, pentru că sunt doar 2 căi prin care ne putem imuniza: fie făcând boala, fie prin vaccinare. Dar văzând efectele groaznice pe care le dă boala, fie că ne raportăm la numărul de decese raportate zilnic, fie că vedem starea celor ajunși în stare gravă la ATI și care așteaptă să se vindece, cred că vaccinarea este alternativa cea mai eficientă și recomandarea este să facem vaccinul, tocmai pentru siguranța pe care ne-o dă. Trebuie să înțelegem că este o luptă pe care o dăm cu un inamic nevăzut și nu este numai lupta noastră, a românilor, ci una la nivelul întregii planete,” a declarat Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru: „Doar 4,6% dintre români vor primi în primă fază vaccinul anti-COVID“

Minsitrul Sănătății anunța în urmă cu câteva zile că doar 4,6% dintre români vor primi în primă fază vaccinul anti-COVID-19. Nelu Tătaru a afirmat că primele trei tranşe vor veni în luna ianuarie, dar nu este clar cum va fi ţinut şi transportat vaccinul care are nevoie de condiţii speciale de manevrare.

„Avem două tipuri de vaccinuri, care vin la minus 80, minus 90 de grade. Sunt şi cele de la 2-8 grade. Implică gestionarea transportului care se face de firma producătoare, depozitarea, distribuirea. Cele patru grupe de persoane care vor fi vaccinate. Se începe cu personalul medical, personalul din prima linie. Sunt cei din grupele de risc, iar populaţia urmând, oarecum din martie-aprilie, primăvară spre vară. Vor veni aceste tranşe de la cele trei firme cu care are Comunitatea Europeană aceste contracte în următoarele 6 luni, din ianuarie-februarie. Noi, ca şi ţară comunitară avem un număr de doze reprezentând 4,6% din populaţia comunitară”, a precizat Nelu Tătaru.

„Armata va fi implicată!“

Ministrul Sănătății a menționat în legătură cu vaccinarea anti COVID-19 că armata va fi implicată în vaccinarea populației în momentul în care vaccinul anti-Covid va ajunge în țară.

„În această strategie de vaccinare, noi îl avem în pregătire, lucrăm continuu, ca să spun așa, avem oameni care stabilesc strategia de vaccinare. La începutul anului va veni (vaccinul – n.r.), pentru personalul medical, vor fi mai multe tranșe, fiecare tranșă va fi distribuită cu ajutorul unor anumite structuri”, a declarat minsitrul sănătății, Nelu Tătaru.

Întrebat dacă strategia inclus Armata, Tătaru a spus: „Va fi invitată și Armata, și DSU, și spitalele județene, și medicii de familie”.

Zece milioane de doze pentru vaccinarea anti COVID-19

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, 3 noiembrie, că România va primi peste 10 milioane de doze de vaccin în prima tranşă, ia primii care vor fi vaccinaţi vor fi lucrătorii din sănătate şi persoanele aflate în situaţie de risc. Întreaga populaţie se va putea imuniza în primăvară.

„Populaţia este expusă unui risc major de infectare cu SARS-CoV-2. România se confruntă, la rândul ei, cu cifre îngrijorătoare şi autorităţile se adaptează permanent prin noi măsuri pentru a controla transmiterea virusului. În acest context, ne punem cu toţii mari speranţe în dezvoltarea cât mai curând posibil a unui vaccin anti-COVID-19, vaccin sigur şi eficient iar eforturile făcute la nivel internaţional confirmă dorinţa tuturor de a avea acest vaccin”, a spus Klaus Iohannis.