Nelu Tătaru, despre cazurile noi apărute: Este vorba despre transmitere comunitară

de: antonia.ceausu
21:34, 15 iun. 2020

Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a vorbit despre cazurile noi apărute de infecție cu coronavirus. Acesta a menționat că este vorba despre transmitere comunitară.

„Putem vorbi de cazuri noi apărute într-o comunitate, pe transmitere comunitară. Sunt diverși agenți economici care și-au testat angajații odată cu reluarea lucrului și atunci s-au găsit mulți pozitivi, ca atare a crescut și numărul de internări în județul Brașov.

Dacă gestionăm un număr de cazuri sub 200, uneori au fost și sub 150, de 5 zile am avut 196 de cazuri, 237, 222, 275, 320, ieri. Am gestionat și două weekenduri prelungite, am gestionat și două perioade cu măsuri de relaxare, astăzi este o a treia zi când dăm măsuri de relaxare – va crește în următoarea perioadă numărul de cazuri, sper că nu exponențial, ci doar progresiv, în măsura în care aceste măsuri de relaxare sunt apreciate pozitiv și în concordanță cu regulile pe care le-am impus”, a spus Nelu Tătaru.

Ministrul Nelu Tătaru, dacă Parlamentul nu votează Starea de Alertă: „Vom găsi o soluţie administrativă”

Ministrul Sănătății Nelu Tătaru, a declarat luni, 15 iunie 2020, că „pârghiile” pentru a impune anumite măsuri ar fi limitate în cazul în care Parlamentul nu va vota prelungirea stării de alertă, însă va trebui găsită o soluţie administrativă.

Prelungirea stării de alertă

Ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru a fost interpelat ce se întâmplă dacă Parlamentul nu votează prelungirea stării de alertă şi dacă Guvernul mai are pârghii legislative pentru a impune anumite măsuri. Răspunsul ministrului Sănătăţii nu a întârziat să apară: „Pârghiile ne-ar fi limitate, va trebui să găsim o soluţie administrativă prin care să putem pune aceste restricţii”.

Prelungirea stării de alertă va fi votată astăzi de Comitetul Executiv al PSD. Comitetul Executiv Naţional al PSD se reuneşte luni, 15 iunie 2020, de la ora 14,00, pentru a stabili cum votează parlamentarii social-democraţi în cazul prelungirii stării de alertă.

Prelungirea stării de alertă va fi votată astăzi, 15 iunie 2020. Premierul Orban a declarat duminică seara că Hotărârea de Guvern prin care va fi prelungită starea va fi elaborată luni sau marţi.

Marcel Ciolacu, preşedintele interimar al Partidului Social Democrat, a dat de înţeles că social-democraţii vor vota în Parlament prelungirea stării de alertă, dar că vor face mai multe modificări hotărârii Guvernului, inclusiv scurtarea la 15 zile.

„Vom vota orice măsură pentru protejarea sănătății românilor, în schimb avem cadrul legal să modificăm această HG emisă de Guvern. în acest moment, noi suntem de acord doar cu o prelungire de 15 zile”, a spus Ciolacu, duminică seară.

Marcel Ciolacu: PSD, de acord cu încă 15 zile de alertă

Liderul social democrat a menţionat ca gruparea politică PSD este de acord în aceste momente cu prelungirea stării de alertă, însă doar pentru încă 15 zile.

„Noi nu am avut până acum creat un cadru instituțional să putem discuta aceste lucruri cu Guvernul. Nici românii nu știu ce îi așteaptă economic, nimeni nu vine să explice. Toată discuția este dacă PSD votează sau nu și noi nu avem nici măcar un minim de text prezentat”, a acuzat Marcel Ciolacu.

Mai multe restricţii impuse de epidemia de COVID-19 vor fi eliminate, începând de luni, 15 iunie.

Între acestea se numără deschiderea mall-urilor, a piscinelor, a sălilor de sport, dar şi mărirea numărului de persoane care participă la evenimente.

Ludovic Orban: Înseamnă că nu va mai fi stare de urgenţă

Premierul Ludovic Orban a acordat, duminică seara, 14 iunie 2020, declaraţii referitoare la stare de alertă. Prim-ministrul a fost interpelat ce se va întâmpla în cazul în care PSD, majoritar în Parlament, votează împotriva prelungirii stării de alertă. Şeful Executivului a răspuns că asta „înseamnă că nu va mai fi stare de alertă”.

„Înseamnă că autorităţile vor rămâne fără instrumentele necesare pentru a determina respectarea regulilor de protejare a sănătăţii şi vieţii oamenilor. Asta se va întâmpla. Decizia de prelungire a stării de alertă, repet, nu este o decizie politică, este o decizie care este fundamentată de evaluări, de analize care sunt făcute de specialişti, de epidemiologi şi care consideră indispensabilă prelungirea pentru 30 de zile a stării de alertă, pentru că starea de alertă îţi dă toate acele instrumente de care ai nevoie ca să poţi să aplici regulile.”

Premierul a ţinut să menţioneze detalii referitoare la restricţiile care se vor menţine: „În general, cam tot ce se desfăşoară în spaţii închise şi presupune prezenţa unui număr mare de persoane şi o durată de timp mare petrecută”.

Sâmbătă, prezent la ceremonia de comemorare a victimelor Mineriadei din 1990, Ludovic Orban a declarat: „Am încredere că va exista o majoritate în Parlament care să înţeleagă nevoia prelungirii stării de alertă şi care să înţeleagă faptul că nu pot pune în pericol viaţa şi sănătatea românilor numai ca să să obţină câştiguri ieftine, de natură politico-electorală”.