Nelu Tătaru anunţă schimbări la Rezidențiat: „Vor fi mai multe locuri“

de: BZI.ro
19:17, 20 sept. 2020

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat astăzi, la Iași, că vor fi schimbări la examenul de rezidenţiat din acest an.

Nelu Tătaru a precizat că vor exista mai multe locuri la specialităţile deficitare, dar că nu vor exista modificări în privinţa desfăşurării examenului.

„Rezidenţiatul a fost anunţat în urmă cu şase luni, sunt aceleaşi perspective. Vom avea ca specialităţi care vor apărea în număr mai mare ca şi locuri cele deficitare pe care le-am putut vedea şi gestiona în această pandemie”, a declarat Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru anunţă schimbări la Rezidențiat

În ceea ce priveşte posibilitatea ca Rezidenţiatul să fie organizat pe post, nu pe loc ca acum, ministrul Sănătății a spus că ministerul discută în această perioadă cu universităţile de medicină, dar şi cu spitalele.

„Noi avem în jurisdicţie la Ministerul Sănătăţii 58 de spitale din cele 380, celelalte sunt ale administraţiei locale. Discuţiile între Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei şi universităţile de medicină care au autonomie vor da perspectiva cred că la jumătatea lunii octombrie”, a precizat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

Examenul de Rezidenţiat este programat în acest an pe 15 noiembrie.

„Spitalul Regional Iaşi este cel mai avansat în acest moment“

Ministrul Sănătății a vorbit despre Spitalul Regional de Urgenţă. Aflat într-o vizită de lucru, alături de premierul Ludovic Orban, ministrul Costel Alexe şi Primarul Municipiului Iaşi, Mihai Chirica, Nelu Tătaru a menţionat detalii despre SRU.

În aceste momente, spitalul de la Iași este în cel mai avansat stadiu dintre toate spitalele regionale de urgentă din România, declara Tătaru.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a oferit detalii despre SRU

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru  a vorbit despre cum va arăta Spitalul Regional de Urgentă din Iași, despre stadiul în care se află, dar şi despre felul în care acesta va funcţiona. Pe lângă toate aceste aspecte, Nelu Tătaru a vorbit și despre faptul că spitalul va trata pacienţi veniţi din toată zona Moldovei:

” Ne aflăm pe amplasamentul SRU Iaşi. Este unul dintre cele trei spitale în care în aceste 10 luni s-a semnat contract de finanţare cu Ministerul Dezvoltării şi am primit şi acceptul Comisiei Europene. Aceste opt spitale, în perioada 2014-2020 ar fi trebuit să beneficieze de un POR, de acele finanţări pentru proiecte tehnice iar în perioada 2020-2027 sunt proiectele de construcţie, construcţia şi operaţionalizarea.
Ne aflăm pe amplasamentul viitorului SRU Iaşi. Va fi o relocare a paturi şi specialităţi dar şi a personalului de la Spitalul Sf Spiridon, dar şi a personalului aferent de la celelalte spitale pentru a asigura la acestui spital regional de urgenţe capacitatea şi în acelaşi timp diversitatea specializărilor care pot fi într-un spital de nivel terţiar.

Acest SRU va avea, ca şi construcţie, două etaje în subteran, şapte etaje supraterane, va avea un corp orizontal în care vor fi structuri investigaţii, diagnostic, tratament, şi trei corpuri perpendiculare care vor asigura structura unităţilor sanitare, cea cu pături. SRU Iaşi va avea 850 de paturi, plus 60 de pături pentru UPU, 40 de pături pentru internarea de zi. În aceeaşi locaţie se vor găsi 70 de cabinete de consultaţii de ambulatoriu, 19 săli de operaţii. ”