Negocieri pe redresarea economiei din Uniunea Europeană! Zi de foc pentru oficiali

de: George Cristian
09:10, 20 iul. 2020

Negocieri pe redresarea economiei în Uniunea Europeană. Luni, 20 iulie 2020, liderii europeni se pun la masa negocierilor pentru a dezbate un plan economic post pandemie de coronavirus. Conform informaţiilor existente, în această zi sunt acumulate tensiuni uriaşe intre liderii europeni. Aceştia nu reuşesc să se înţeleagă în privinţa planului de relansare economică. În cursul nopţii, tensiunile au fost mari şi au fost făcute discuţii restrânse.

Negocieri pe redresarea economiei din Uniunea Europeană

În dimineaţa zilei de luni, 20 iulie 2020, liderii Uniunii Europene au avut o scurtă întâlnire pentru a purta discuţii bilaterale. Aceştia au ajuns la un acord asupra unei alte şedinţe de plen care va avea lor în aceeaşi zi începând cu ora 17.00, ora Bucureştiului. Anunţul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al preşedintelui Consiliului European. Surse diplomatice citează faptul că nici acum nu s-a ajuns la un consens în privinţa împărţirii banilor care vor fi alocaţi din bugetul comunitar.

Întâlnirile pe care preşedintele Consiliului European le avea programate cu fiecare dintre liderii statelor membre se aproprie de sfârşit, iar acest lucru stă dovada asupra faptului că va avea loc o şedinţă comună. Unele voci din spaţiul european susţin că organizarea unei şedinţe comune este un semn de bun augur mai ales din prisma faptului că liderii Uniunii Europene nu au vrut organizarea unei şedinţe comune decât după ce se va ajunge la un consens. Comisia Europeană propusese, iniţial, împărţirea celor 750 de miliarde de euro în două părţi. Conform acestora, 375 de miliarde de euro ar fi fost alocaţi prin fonduri nerambursabile şi 375 de miliarde pentru împrumuturi.

Summitul de la Bruxelles a fost suspendat după trei nopţi de tratative

Summitul de la Bruxelles desfăşurat în aceste zile şi care are ca scop întocmirea unui plan de relansare economică pentru Uniunea Europeană a fost suspendat după trei nopţi de tratative eşuate. Totuşi, acesta va fi reluat luni, 20 iulie 2020.

Un alt scenariu va fi dezbătut la discuţiile care urmează să aibă loc astăzi. Conform aceloraşi surse, pe masa negocierilor vor fi puşi la bătaie 390 de miliarde de euro, propunere care va fi distribuită tuturor celor 27 de state membrie. Totuşi, suma este redusă drastic pentru că iniţial se vorbea de 500 de miliarde de euro drept subvenţii. Acestea au fost considerate inacceptabile de ţările Olanda, Austria Suedia şi Danemarca. Propunerea iniţială a Comisiei Europene pentru relansarea economiei europene afectate de pandemia de COVID-19 prevedea o valoare totală a pachetului de 750 de miliarde de euro, dintre care 250 de miliarde euro ca împrumuturi şi 500 de miliarde de euro ca subvenţii.

Franţa şi Germania şi-au folosit influenţa pentru a menţine propunerea pentru subvenţii în jurul valorii de 400 de miliarde de euro.

Carmen Avram, reacţie dură la prestaţia lui Klaus Iohannis de la Bruxelles

Fosta jurnalistă, actual europarlamentar, Carmen Avram explica faptul că prestaţia preşedintelui Klaus Iohannis a lăsat de dorit. Într-o postare publicată pe o reţea de socializare, europarlamentarul critica îl critica pe Klaus Iohannis şi arată faptul că, în urma negocierilor, România nu va primi mare lucru din partea Uniunii Europene.

”De 24 de ore, urmăresc declarațiile șefilor de stat și de guvern aflați la Bruxelles, ca să negocieze dur pentru patria lor. România – liniște. Habar nu avem ce solicită președintele în privința modului în care se vor împărți banii. Ce părere are despre condițiile stricte pe care le cer alți președinți în privința alocării miliardelor (stat de drept, investiții pentru mediu, metode de creditare etc).

Toți sunt vocali. Toți țin cu dinții de cerințele și nevoile lor. Atât de dur, încât prima zi s-a terminat fără absolut niciun rezultat. Un jurnalist spunea că liderii au venit la Bruxelles hotărâți să se întoarcă acasă cu „geantă plină de cadouri” pentru poporul lor. Noi, se pare, avem o gentuță modestă, pe măsura pretențiilor noastre. O să luăm ce ni se dă, fie că ni se potrivește, fie că nu. Dar ne vom lăuda cu ce am obținut de parcă ne-am fi dat viața pentru asta. Merry Christmas, România!”, scrie Carmen Avram.