NATO va continua furnizarea de arme grele Ucrainei. Ce a transmis Jens Stoltenberg
NATO va continua să furnizeze arme grele Ucrainei, a anunțat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, potrivit Sky News.
Jens Stoltenberg, secretarul general al alianței militare, a afirmat miercuri că NATO va continua să furnizeze Ucrainei arme grele și sisteme cu rază lungă de acțiune.
„Suntem extrem de concentrați pe intensificarea sprijinului”, a spus șeful NATO.
Stoltenberg a adăugat că se așteaptă ca alianța să convină asupra unui nou pachet de asistență în cadrul unui summit al membrilor. Întâlnirea are loc miercuri.
Rusia renunță să mai cumpere 6 corvete noi pentru flota sa din Marea Neagră
O sursă din industria rusă a apărării a declarat pentru agenția de presă de stat rusă TASS că Marina Rusiei nu va achiziționa încă 6 corvete/nave de patrulare din clasa Project 22160, așa cum era inițial planificat, din cauza performanțelor slabe ale acestora din timpul războiului, inclusiv a problemelor legate de navigabilitate, blindaje insuficiente, motoare nefiabile și apărare antiaeriană deficitară.
Marina Federației Ruse va refuza să achiziționeze o serie suplimentară de șase nave de patrulare (corvete) din clasa Proiect 22160 din cauza discrepanței dintre caracteristicile lor tactice și realitatea demonstrată în utilizarea lor în condițiile de luptă din timpul „operațiunii speciale” din Ucraina, relatează o sursă din complexul militar-industrial citată de agenția de presă de stat rusă TASS.
„Seria navelor de patrulare a proiectului 22160 nu va fi continuată și se va încheia cu livrarea ultimei corvete din serie către Flota Mării Negre anul viitor”, a spus interlocutorul agenției, menționând că Marina Rusă intenționează să abandoneze cele șase unități suplimentare ce puteau fi comandate. Motivul renunțării ar fi fost discrepanța demonstrată dintre calităţile lor tactice şi tehnice și condițiile de operare în luptă.
Sursa Tass a explicat că marinarii militari ruși nu sunt destul de mulțumiți de caracteristicile și echipamentele corvetelor testate în timpul utilizării lor în luptă – navigabilitate insuficientă, blindaje ușoare și vulnerabilitatea propulsoarelor, precum și soluții antiaeriene deficitare.
Rusia va pune pe punțile actualelor nave sisteme terestre de rachete antiaeriene
TASS mai menționează că nu are informații oficiale în acest sens. În urmă cu câteva zile, o altă sursă Tass declara că patru dintre aceste corvete de la Marea Neagră din proiectul 22160 („Vasili Bykov”, „Dmitri Rogachev”, „Pavel Derzhavin” și „Serghey Kotov”), ținând cont de experiențele din timpul operațiunii speciale, vor primi un „upgrade” pentru a-și consolida sistemul de apărare anti-aeriană.
Mai exact, la bordul acestor nave va fi ambarcat și fixat pe puntea heliport sisteme mobile terestre antiaeriene de tipul „Tor-M2KM”.