Nașul lui Horodniceanu: un agent intrat de 6 luni în poliție. Presiuni uriașe la Iași. Se verifică dacă vicepreședintele CSM nu a fost cumva o biată victimă – FOTO/VIDEO

de: Dragos Savin
02:00, 09 mai 2023

După ce comportamentul golănesc al lui Daniel Horodniceanu a fost observat de întreaga țară, există presiuni uriașe la Iași. Superiorii polițiștilor implicați fac verificări pentru a stabili dacă modul de intervenție a fost corespunzător

Daniel Horodniceanu, un nume ce de câteva zeci de ore a împânzit mediul online și a indignat opinia publică. Cine este Horodniceanu? Este un procuror, fost șef al DIICOT și actual vicepreședinte al CSM. Un nume controversat în lumea justiției, Horodniceanu a reușit ca în câteva minute să predea o lecție grosolană de șmecherie, tipică magistraților care cred că funcția pe care o ocupă le oferă un soi de protecție deplină în fața oricărei legi.

Marele procuror Horodniceanu, cel cu o carieră de 25 de ani în spate, a fost pus la punct de un polițist ce are doar 6 luni de vechime. De ce? Tocmai din cauza, și nu datorită, atitudinii pe care a avut-o în fața a doi agenți de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Iași. Ca un rezumat, Horodniceanu a fost oprit la ieșirea din satul Poieni, Schitu Duca, după ce a depășit o autospecială de poliție fără să semnalizeze.

Ce a urmat? Un circ, din păcate pentru el, filmat. Agentul de poliție Petru David a înregistrat video tot incidentul. Acele imagini au ajuns să fie distribuite în spațiul public, iar întreaga Românie a putut face cunoștință cu realul Horodniceanu.

Presiuni uriașe la Iași, în cazul Horodniceanu

Ciudat sau nu, după ce imaginile au ajuns să fie distribuite masiv atât în mediul online, cât și pe majoritatea posturilor TV, s-a creat o tensiune enormă în lumea justiției. Pe de o parte, atitudinea lui Horodniceanu a fost condamnată, iar pe de altă parte, cei doi agenți au fost băgați direct în Biroul de Control Intern, pentru a da explicații. Unde este dreptatea? Care este adevărul? Greu de spus.

Un agent de poliție la început de carieră și-a permis să-i ceară explicații vicepreședintelui CSM. A făcut ceva greșit? Urmează să se stabilească, deoarece superiorii acestuia fac verificări cu privire la modul său de intervenție. Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Iași au transmis un comunicat scurt despre incident, fără să precizeze prea multe detalii. Există presiuni? Posibil. Nu în fiecare zi un fost șef al DIICOT este oprit în trafic și sancționat.

Dar, cu toate acestea, agenții de poliție Petru David și Tudor Lupu și-au făcut datoria și, deși a părut că a reușit să îi intimideze, și-au susținut punctul de vedere până la capăt.

Obișnuit cu avertismentele în trafic

Pentru circul pe care l-a făcut la Schitu Duca, Horodniceanu a primit doar un avertisment verbal. Este obișnuit cu astfel de sancțiuni. Anul trecut a fost prins gonind cu 169 de kilometri pe oră, pe raza județului Vrancea. Atunci, polițiștii au fost nevoiți să-i suspende dreptul de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile, însă sancțiunea pe care a primit-o pe lângă interzicerea dreptului de a conduce a fost doar verbală.

Teoretic, Horodniceanu ar fi putut primi o sancțiune contravențională cuprinsă între 9 și 20 de puncte. Trebuie precizat că un punct de amendă este echivalentul al 145 de lei. Astfel, Horodniceanu ar fi putut primi o amendă de până la 2.900 de lei, dar a fost alintat cu un simplu avertisment. Desigur, 2.900 de lei ar fi afectat „serios” bugetul fostului șef al DIICOT, având în vedere că veniturile lui din anul 2021 au însumat un salariu de 221.759 de lei. Nu este pentru prima dată când Daniel Horodniceanu afișează un comportament abuziv, deci nu poate fi vorba despre un caz singular. În perioada cât a fost șef al DIICOT era cunoscut pentru presiunile constante la adresa avocaților și chiar a judecătorilor din Iași.

Apărătorii inculpaților erau pur și simplu umiliți pe parcursul cercetărilor, dar aceștia nu îndrăzneau să-l reclame. Horodniceanu a plusat și i-a reclamat chiar și pe judecători. Potrivit Codului Deontologic, „judecătorii şi procurorii sunt datori să se abţină de la orice acte sau fapte de natură să compromită demnitatea lor în funcţie şi în societate” (art. 17).

Dacă aceste reclamații ar fi verificate, superiorii ar putea constata că atitudinea magistratului este incompatibilă cu profesia. Reporterii BZI l-au contactat pe actualul vicepreședinte CSM pentru a obține un punct de vedere, însă a precizat că rămâne declarația oferită în data de 7 mai 2023, prin care susține că a fost provocat și că i s-ar fi înscenat totul, fiind trunchiată filmarea.

Astfel, chiar dacă în acest moment sunt presiuni uriașe la Iași, rămâne de văzut ce vor decide șefii lui Daniel Horodniceanu, în legătură cu atitudinea sa exagerată.